Stort arbeidspress på NTNU etter fusjonen

NTNU-ansatte melder om stor arbeidsbelastning og press etter fusjonen. Det har ført til sykemeldinger i noen tilfeller.

NTNU-styret diskuterte utfordringer med arbeidsmiljøet på universitetet onsdag.
Publisert Sist oppdatert

- Det vi får tilbakemelding om er at det er stort arbeidspress og stor arbeidsbelastning. Vi ser i sykefraværsstatistikken at vi har en svak nedgang totalt sett, men vi vet at vi har tilfeller her og der av sykemeldinger på grunn av stor arbeidsbelastning, sa Munkeby.

Det fortalte organisasjonsdirektør Ida Munkeby til NTNU-styret onsdag i forbindelse med presentasjon av tertialrapporten. Ifølge Munkeby har det har kommet en god del tilbakemeldinger om arbeidsmiljøet på NTNU de siste par årene.

LES OGSÅ: NTNU-fusjonen krevde så mye at Mads ble sykemeldt

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Ansatte har måttet flytte to ganger på kort tid

Organisasjonsdirektøren sa at NTNU er oppmerksomme på at det å bygge ny organisasjonsstruktur er tid- og arbeidskrevende. I tillegg har dette kommet etter den store omstillingen som fulgte fusjonen mellom NTNU, HiST, HiG og HiALS.

- Midt opp i det hele har vi flyttet en del på folk, og vi har eksempler på at noen har måttet flytte to ganger på kort tid. Vi er i tett dialog med fakultetene og jobber med å løse utfordringene. På slutten av neste semester vil vi gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse, sa Munkeby.

I tertialrapporten som NTNU-styret behandlet onsdag heter det at «Arbeidsmiljøet i 1. tertial preges av at den nye organisasjonene ikke har satt seg mht. oppgaveløsning, ledelse og samlokalisering.»

Videre vises det til at dette medfører stort arbeidspress for ledere og ansatte, som samtidig må forholde seg til stramme administrative bemanningsplaner. Omstillingen beskrives som betydelig i fagmiljøene der mange faglige utviklingsprosesser er igangsatt samtidig som man skal få virksomheten til å fungere i nye institutt og fakultet. Dette påvirker ansattes forhold til jobben; fra motivasjon til frustrasjon og i noen tilfeller jobbrelatert sykefravær.

Vil skjerme de som driver kjernevirksomheten fra flytting

Helge Holden var den første av styremedlemmene som tok ordet, og bemerket at allerede før fusjonen ble vedtatt snakket styret om at det kom til å bli mer arbeid for de ansatte.

- Vi er ikke her for å reorganiseres, men for å forske og undervise. Hvis studentene klager over at foreleseren er dårlig forberedt, er det viktige konsekvenser av det utfordringene med arbeidsmiljøet som ble beskrevet, sa Holden.

- Vi prøver å skjerme de som driver kjernevirksomheten fra flytting, svarte rektor Gunnar Bovim.

Flere av styremedlemmene ga uttrykk for at det var positivt at det ble viet oppmerksomhet til arbeidsmiljøet ved NTNU. Kjersti Møller var i tillegg bekymret over at NTNU har organisert seg slik at det er vanskelig å utøve god ledelse.

- Det er noen som har personalansvar for så mange at det blir vanskelig å utøve god ledelse, sa hun.

LES OGSÅ: Ansatte må på kurs for å stresse ned

Vil ha mer informasjon

Guro Busterud påpekte at god informasjon er viktig for arbeidsmiljøet, og ba om mer åpenhet rundt campusprosessen. Hun fikk støtte av Kristin Melum Eide:

- Det vi vet fra tidligere arbeidsmiljøundersøkelser er at det er ekstremt viktig at de ansatte er informert og føler seg sett. Man kan finne seg i å ha det ille, så lenge man har en tidsramme å forholde seg til. De ansatte må en reell tillit til ledelsen om at de blir ivaretatt. De trenger informasjon om de skal ha tillit, sa Melum Eide.

Espen Remme hadde et litt annet perspektiv på meldingene om høyt arbeidspress:

- Vi må ikke slakke av nå. Det er verdens letteste ting å finne folk som er bekymret. Spørsmålet er hva vi gjør med bekymringen. Jeg tar bekymringen på alvor, og forstår problemstillingen, men klarer ikke helt å ta innover meg at det er så mørkt som bildet blir tegnet. Det er for gode utsikter til det. Fortsetter vi å jobbe, så blir det bra. Omstillingen er en del av hverdagen. Jeg slår et lite slag for lyse fremtidsutsikter, sa han.