Æresdoktor Sveinung Løset: - Jeg lærte tidlig at en oppnår ingenting uten samarbeid.

Is-forsker Sveinung Løset mottok tittelen æresdoktor ved det amerikanske universitetet Clarkson University. Samarbeid var et av de viktigste budskapene til studentene på Clarkson, forteller han.

Sveinung Løsets (t.v.) forskning på dynamikken og fysikken til is og isfjell var en av hovedgrunnene til at han mottok tittelen som æresdoktor..
Publisert Sist oppdatert

Professor i arktisk marinteknikk og prodekan for forskning ved Fakultet for ingeniørvitenskap, Sveinung Løset, ble i mai utnevnt til æresdoktor ved Clarkson University. Han mottok tittelen for sitt arbeid med å forstå bedre dynamikken og fysikken til is og isfjell.

Løset har stått i spissen av flere forskningstokt i Barentshavet, og trakk frem et mantra i takketalen som han har hatt med seg gjennom sin akademiske karriere.

– På forsiden av karakterboken min i barneskolen min sto det at «Kunnskap skal styre rike og land». For meg oppsummerer også det selve hensikten til akademia, og har vært til stor inspirasjon, sier Løset i et intervju til NTNU.

Fotballag og hjortejakt

Løset er brennende opptatt av samarbeid på tvers av landegrenser, men også med næringslivet.

– Jeg er oppvokst på en liten plass, Dalsbygda på Sunnmøre, og lærte tidlig at en oppnår ingenting uten samarbeid. Det var et av de viktigste budskapene mine til studentene på Clarkson. Skulle vi klare å stille nok spillere til å møte et fotballag fra nabobygda måtte vi samarbeide, var det et hus som trengte et nytt tak måtte vi hjelpe hverandre, og skulle vi jakte hjort måtte alle bidra.

Professoren har vært veileder for mer enn 50 doktorgrader og ser med glede at flere arbeidsgivere har fått øynene opp for den unike kompetansen man får gjennom en doktorgrad. Likevel har han noen bekymringer.

– Fortsatt er det nok noen som dessverre stempler disse kandidatene som «fagnerder» med smal ekspertise. Det stemmer ikke. Stipendiatene er verdifulle ressurser som bringer med seg både en dyp og en bred kompetanse.

Krevende politiske prosesser

Til NTNU forteller han også at han er bekymret for at krevende politiske prosesser tar for mye av tiden og kapasiteten til NTNU.

– Campus-samling og Ocean Space Centre er vel og bra, men når politikerne tvinger oss til å bruke enda mer tid på dette, er det en fare for at det stjeler ressurser fra andre viktige utviklingsoppgaver som også bidrar til kjernevirksomheten. Vi må alltid ha samfunnsoppdraget fremst i panna, sier Løset.