Berkeley-samarbeid gir stipendmuligheter

En ny avtale mellom norske universiteter og UC Berkeley gir friske millioner til forskere som vil samarbeide med det amerikanske prestisjeuniversitetet.

Publisert Sist oppdatert
Sather Tower. Berkeley campus med det kjente landemerket, klokketårnet Sather Tower. Det kalles også kampanilen, og ble gitt som en gave fra Jane K. Sæther i 1914. Hun var hustruen til den etterhvert så velholdne norske immigranten og senere bankmannen, Peder Sæther. Nå får Berkeley et "Peder Sather Center for Advanced Studies", oppkalt etter samme mann.

- Det gjelder å kjenne sin besøkelsestid, sier rådgiver Øyvin Sæther ved NTNU.

Sammen med de andre norske universitetene undertegnet NTNU nylig avtalen om å opprette det nye "Peder Sather Center for Advanced Studies" ved UC Berkeley. Ønsket er at dette skal bli et brohode mellom norske forskningsmiljøer og det amerikanske topp-universitetet.

- Om senteret skal bli det vi håper, avhenger av at folk faktisk benytter seg av mulighetene som nå åpner seg, understreker Øyvin Sæther, rådgiver i prorektors stab for forskning ved NTNU.

Styrke samarbeid

Peder Sæther, mannen som ga senteret navn var norsk immigrant fra Odal, som senere ble en mektig bankmann. Han avga landområder som bidro til etableringen av UC Berkeley i 1868, der flere bygg bærer navnet hans.

"Peder Sather Center for Advanced Studies" formål er å stimulere til etablering av nye samarbeidsrelasjoner og å styrke allerede etablert samarbeid. Avtalen skal gjelde i syv år.

De norske institusjonene bidrar samlet med rundt fem millioner kroner årlig til drift av senteret, samt finansiering av forskning NTNUs bidrag er drøyt én million kroner i året. Foreløpig er det ikke definert hvilke virkemidler som skal tas i bruk, men det er foreslått til stipender for unge forskere, støtte til etablerte samarbeid og prosjektmidler.

Professor Asbjørn Rolstadås ved Institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk representerer NTNU i Advisory Board. Det rådgivende styret skal komme med forslag til hvordan virkemidlene ved senteret skal innrettes.

Rektor Torbjørn Digernes er NTNUs representant i styret for det norske konsortiet.

Etablert samarbeid

UC Berkeley er et av de høyest rangerte universitetene i USA, og er en attraktiv samarbeidspartner innen mange fagområder. Ved NTNU er det identifisert flere faggrupper som er i kontakt med, eller ønsker kontakt med fagmiljø ved Berkeley.

Blant annet har forskningsmiljøet rundt Zero Emission Buildings ved Fakultet for Arkitektur og billedkunst jobbet lenge med miljøer ved Berkeley. Institutt for teknisk kybernetikk og institutt for marin teknikk har også etablert kontakt som ønskes utviklet videre. Blant annet har marin teknikk Berkeley med som partner i en aktuell SFF-søknad.

Matematikerne har lenge hatt samkvem med sine kolleger ved prestisjeuniversitetet, mens Institutt for bioteknologi for tiden har en professor innen syntetisk biologi på gjesteopphold i Califiornia.

- Også SVT-fakultetet har hatt et mangeårig samarbeid med Berkeley. De har en avtale med Department of Sociology som blant annet innebærer studentutveksling, sier Øyvin Sæther.

Viktig brohode

Berkeley er i dag blant verdens fremste universiteter, og de norske institusjonene mener senteret vil bli et viktig brohode for norske miljøer.

Foruten NTNU består det norske konsortiet av Handelshøyskolen BI, Norges handelshøgskole (NHH), Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Oslo og Forskningsrådet.

Senteret planlegger å starte opp i oktober 2012. Det skal bemannes av en leder og en adminsitrativt ansatt.