Universitetskonferansen 2017:

Studenter fra tre studiebyer samlet for finne felles identitet

- Vi må slutte å si at vi studerer ved tidligere HiST, eller ved NTNU i Ålesund. Hvorfor kan vi ikke bare si NTNU? oppfordret Gjermund K. Langset fra talerstolen.

- Samling på tvers av studiebyene er gull verdt og gir oss anledning til å tenke stort og visjonært, mener studentleder Gjermund Kvernmo Langset.
Publisert Sist oppdatert
Det blir årlige universitetskonferanser, forteller Ole-Jacob Oosterhof, leder av Studentparlamentet i Gjøvik og Marte Øien, leder av Studenttinget NTNU.
Tromsø vil lære av NTNU og hvordan Universitetskonferansen 2017 skaper felles identitet: Aurora Skagen, nestleder i Studentparlamentet ved UiT ser ikke bort fra at de kan kopiere idéen.
Dristig Kaahot-spørsmål. Er det nå felleskapsfølelsen ryker?...
Johannes Bjartnes i Studenttinget er i Ålesund for første gang. Nå har han blitt kjent med campus og med utelivet.
To av tre fornøyde arrangører av Universitetskonferansen 2017: Gjermund Kvernmo Langset, leder av Studentparlamentet i Ålesund og Marte Øien, leder av Studenttinget NTNU.

Og dermed var tonen for Universitetskonferansen 2017 satt.

Cirka 150 deltakere har meldt seg på konferansen ved NTNU i Ålesund for å diskutere hva som skal til for at NTNU skal bli ett universitetsmiljø. Hvordan skape felles identitet og tilhørighet på tvers av tre studiebyer?

Nå sitter de samlet i en gymsal, både studenter fra Gjøvik og Trondheim. De fleste er tillitsvalgte.

- Vi har skyhøye forventninger til hva som skal komme ut av konferansen, sier en oppglødd Gjermund Kvernmo Langset.

Han er stedlig leder for Studentparlamentet i Ålesund og Studenttinget. Det er Studenttinget og studentparlamentene som inviterer til konferansen som pågår over to dager. Etter fusjonen har parlamentene lokalt ansvar, mens Studenttinget favner alle NTNU-studentene. Innledere kommer fra akademia, næringsliv og studentorganisasjonene.

Hvilken studieby er best?

Når UA huker fatt i Langset, kommer han rett fra lunsjpausen.

- Der hørte jeg folk satt i lag og pratet om det vi vil de skal prate om. Når identitetsbyggingen startet allerede i første lunsjpause, da er vi fornøyde, sier han.

Studentlederen mener det er gull verdt å samles på tvers av studiebyene på denne måten:

- Det gir oss anledning til å tenke stort og visjonært, sier han.

Det kunne ha gått riktig så galt allerede på dag en. Deltakerne inviteres til å være med på en underholdende Kaahot, som blant annet stiller spørsmålet: Hvilken studieby er best? Ålesund, Gjøvik eller Trondheim? Hvis flertallet svarte Trondheim kunne kanskje stemninga blitt noe laber. Men studentene skjønte tegninga og svarte på alternativ fire: «Alle er like gode, heia ett NTNU!»

Størst, men ikke alltid best

Vi spør Ole-Jacob Oosterhof og Marte Øien, henholdsvis leder av Studentparlamentet i Gjøvik og Studenttinget NTNU:

- Er det ikke her skoa trykker? Vi har et stort NTNU i Trondheim og to mindre campuser i Gjøvik og Ålesund. Da kan de to minste føle seg overkjørt av den største?

- Nei, ikke nødvendigvis. Trondheim er størst, men vi må tenke på hva byene kan tilføre hverandre. Ålesund og Gjøvik har kvaliteter som Trondheim bør lære av, sier Øien.

- Vi spiller hverandre gode, og konferansen skal være en møteplass som skaper en felles kultur og identitet, svarer Oosterhof.

Men alt må heller ikke være likt, understreker Marte Øien. Det er viktig å ta vare på det lokale særpreget og la de ulike studiebyene utvikle ordninger som fungerer bra for dem.

- Vite hva som skjer lokalt

Johannes Bjartnes har tatt turen fra Trondheim. Han er internasjonalt ansvarlig i Studenttinget og sitter i arbeidsutvalget. Han forteller at han verken har vært i Ålesund eller Gjøvik før. Nå har han på kort tid blitt bedre kjent både med campus Ålesund og byen Ålesund.

- Studentene møttes allerede i går kveld på Terminalen. Der var det god stemning og billig øl. Det var fint å møtes, prate med hverandre og bli godt kjent – og det har fortsatt i dag, sier han.

- Hva tror du kan komme ut av konferansen?

- Den kan skape et engasjement og binde organisasjonene sammen. Alle organisasjonene kan lære av hverandre og knytte bånd på tvers av de tre byene, sier han.

- Hva må til for å få en felles identitet?

- Vi må være klar over hva som rører seg på de ulike stedene og kjenne til hverandre, sier han.

Tromsø vil lære

Aurora Skagen har ingenting med NTNU å gjøre. Nå sitter hun likevel på Universitetskonferansen 2017 og lytter interessert. Hun er nestleder ved Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø og ser at Norges arktiske universitetet har flere likhetstrekk med NTNU.

- Vi har også fusjonert med høgskoler og jobber for å få til et felles studentfellesskap. Jeg meldte meg på fordi innlederne er gode og fordi vi har mye å lære av hverandre, forteller hun.

- Hva mener du må til for å skape felles identitet når campusene er et godt stykke unna hverandre?

- Slike konferanser er en god begynnelse. Vi må få til et like godt tilbud og lik kvalitet på alle campusene. Det er ikke bra hvis alt det interessante skjer på den største campusen. Identitet tar tid, men jeg tror nok det er lettere å få med seg studentene enn de ansatte, så det er lurt å begynne med dem, tror hun.

Allerede har hun merket seg én ting mens hun har vært i Ålesund.

- Folk er så stolte av Ålesund her. Det er veldig positivt.

- Og nå blir det kanskje en lignende konferanse hos dere?

- Ja, kanskje det. Det må bli enten i Harstad eller Narvik i så fall. Vi får se, ler hun.

På Bovims bord

De to studentlederne Ole-Jacob Oosterhof og Marte Øien forteller at det blir flere slike universitetskonferanser i årene som kommer. Neste år er det planer for en lignende konferanse i Gjøvik og deretter i Trondheim.

- Det er lettere å se hvor mye de tre byene kan tilføre hverandre når vi møter hverandre lokalt, sier Øien.

Underveis har deltakerne sittet i grupper og diskutert hvilke tiltak som må til for å skape ett universitetsmiljø. Disse gruppeoppgavene blir samlet inn og levert til rektor Gunnar Bovim.

LES OGSÅ: Ordførere: - Nå jobber vi for at Ålesund og Gjøvik skal bli enda bedre studiebyer

LES OGSÅ: Vil kreve skolepenger for å sende nordmenn til eliteuniversiteter