NTNU: Ni saker om vitenskapelig uredelighet ble undersøkt i fjor
Tre av disse sakene konkluderte med at forskerne hadde opptrådt vitenskapelig uredelig.
Ved NTNU ble det i fjor meldt inn ni saker hvor det har vært mistanke om uredelighet i forskningen.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Fakta
Saker om vitenskapelig uredelighet ved fakultetene i 2024
NV-fakultetet: 1 sak, den ble vurdert som ikke vitenskapelig uredelighet, men uaktsomhet
IE-fakultetet: 3 saker som ble vurdert som ikke vitenskapelig uredelighet, 1 sak som konkluderte med vitenskapelig uredelighet
HF-fakultetet: 1 sak som ble vurdert som ikke vitenskapelig uredelighet
IV-fakultetet: 1 sak som ble vurdert som vitenskapelig uredelighet
MH-fakultetet: 1 sak som ble vurdert som vitenskapelig uredelighet
AD-fakultetet: 1 sak som ble vurdert som ikke vitenskapelig uredelighet
SU-fakultetet: Ingen saker
Vitenskapsmuseet: Ingen saker
ØK-fakultetet: Ingen saker
UA har spurt alle fakulteter ved NTNU om hvor mange saker om uredelighet de har behandlet i 2024, uansett hva konklusjonen ble.
Det har ifølge fakultetene vært undersøkt ni saker i 2024.
Retningslinjene til NTNU sier at mistanke om vitenskapelig uredelighet primært skal behandles nært der den eventuelle uredeligheten har funnet sted.
Tre av dem ble vurdert til å være vitenskapelig uredelighet, én ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, én ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk og én ved Fakultet for ingeniørvitenskap. Disse har UA skrevet om tidligere.
Ved Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH-fakultetet) konkluderte fakultetet med at en postdoktor hadde utøvd vitenskapelig uredelighet ved å misbruke NTNUs støtteordning for publisering.
- Vi har kun hatt én sak til behandling i 2024, og det er saken som dere har omtalt, sier Solrun Valen, seksjonssjef for forskning ved MH-fakultetet.
Ved Fakultet for ingeniørvitenskap ble det satt ned en granskningskomite, som konkluderte med at professor Filippo Berto hadde opptrådt vitenskapelig uredelig
Ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE-fakultetet) ble det i ett tilfelle konkludert med at allmenn vitenskapelig praksis og forskningsetiske normer er brutt. Denne saken er nylig omtalt.
Anklaget veilederen for å stjele data
Ved Fakultet for naturvitenskap er det behandlet én sak i 2024. Den omhandler en stipendiat som har anklaget sin veileder for urettmessig bruk av stipendiatens data og figurer i en artikkel.
NTNU gir stipendiaten medhold i at figurene var hens, men ikke at hens data er brukt. Figurene skulle egentlig ikke vært med i publikasjonen, men ble inkludert ved en feil. Veileder får kritikk for ikke å ha oppdaget feilen før publisering.
Fakultetets konklusjon er at forskeren ikke har opptrådt vitenskapelig uredelig, men har opptrådt uaktsomt. Det vitenskapelige arbeidet er nå korrigert.
Forskningsetisk utvalg (FEU) har kommet med en uttalelse i saken. De ønsker å påpeke viktigheten av at retningslinjer for publisering tas på alvor, og at den påvarslede burde kvalitetssikret siste utkast av artikkelen. FEU overprøver ikke fakultetets vurdering av saken, men mener det er grunn til kritikk av veileder.
«Selv om fakultetet konkluderer med at veileder opptrådte uaktsomt, men ikke uredelig, har ikke fakultetet i sin granskning tatt stilling til de andre medforfatternes roller og ansvar», kommenterer FEU. FEU ønsker også å påpeke at fakultetet burde satt ned en uavhengig granskningskomité for å behandle denne saken.
Tre saker: ikke uredelighet
Ved IE-fakultetet er det i tillegg til den omtalte saken behandlet tre saker på instituttnivå, bekrefter dekan Thomas Tybell overfor UA. Konklusjonene her var at det ikke har forekommet uredelighet.
- Når det gjelder de tre sakene hvor behandlingen ble avsluttet på instituttnivå: Gjelder det saker av mindre alvorlighetsgrad?
- Jeg kan ikke gå inn på enkelthetene ved hver enkelt sak. Generelt kan begrunnelsen for å sluttføre saksbehandlingen skyldes ulike årsaker – at det dreier seg om misforståelser, feil i rutiner, eller personkonflikter, sier dekanen.
- Vil du si at ditt fakultet i dag har et godt grep omkring forskningsetikken?
- Jeg opplever at det jobbes godt med dette på alle nivåer, sier dekan Thomas Tybell.
Plagiering
Ved Det humanistiske fakultet (HF-fakultetet) er det blitt behandlet én sak i 2024. Den konkluderte med at det ikke hadde skjedd vitenskapelig uredelighet, ifølge dekan Terje Lohndal.
Dette dreide seg om et doktorgradsarbeid ved HF, der fakultetet ble gjort oppmerksom på at det kunne inneholde plagiering. Det ble avklart i 2024 at det helt klart ikke var snakk om plagiering, eller på annet vis var problematisk fra et forskningsetisk perspektiv.
Ved Fakultet for arkitektur og design ble det også behandlet én sak der det var mistanke om vitenskapelig uredelighet.
- Ved gjennomgang og evaluering av saken ble det imidlertid konkludert med at det ikke var snakk om vitenskapelig uredelighet, sier dekan Sara Brinch til UA.
De øvrige fakultetene hadde ingen saker i 2024.