Vil tilrettelegge utsatt eksamen for utvekslingsstudenter

22 skoleeksamener ved NTNU er bestemt flyttet til etter 14. januar. Universitetet lover å tilrettelegge for de som da har reist ut på utveksling.

Studenter som settes opp til eksamen med tilsyn etter at de har reist på utveksling vil få tilrettelegging, som for eksempel hjemmeeksamen fra den institusjonen de er på utveksling hos, sier NTNU.
Publisert

Da regjeringen mandag denne uken presenterte nye restriksjoner knyttet til korona-pandemien var en av beskjedene at eksamener i så stor grad som mulig skulle gjennomføres uten fysisk oppmøte.

Ved NTNU resulterer dette i at 152 av de resterende eksamenene med fysisk oppmøte i desember blir omgjort til hjemmeeksamener, mens de siste 22 utsettes til en gang etter 14. januar neste år.

Det betyr at studenter som skal på utveksling over nyåret kan ende med å bli satt opp til eksamen med fysisk oppmøte ved NTNU etter at de har reist ut. Universitetet lover nå at om dette skulle bli tilfelle vil de tilrettelegge for studentene.

- Dersom eksamen blir utsatt til etter nyttår, så vil vi løse det for utvekslingsstudenter og NTNU-studenter som skal reise på utveksling, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Kotte ved NTNU.

Hun understreker at dette for de aller fleste ikke vil være noe problem, ettersom det meste av eksamenene som var planlagt før jul vil avholdes digitalt på samme dato, men skulle det skje at eksamen med fysisk oppmøte kræsjer med utvekslingen skal studentene slippe å reise tilbake til studiebyen for å ta eksamen.

- Mulige løsninger kan være hjemmeeksamen, muntlig eller annen eksamensform. Men de vil få eksamen, sier Kotte.

Totalt er det 931 kandidater som får eksamen utsatt, opplyser NTNU.

NTNU-professor brukt som eksamensvakt av australsk universitet

En annen mulig løsning skisseres av NTNU-professoren Allan Krill i et av våre kommentarfelt.

Han forteller at han selv fungerte som eksamensvakt for en australsk student for tre år siden da studenten skulle ta en eksamen samtidig som hennes medstudenter i Australia tok eksamenen med fysisk oppmøte og tilsyn.

«Hun ba meg om å være vakt, og fikk meg godkjent av sitt universitet. De sendte meg eksamensoppgaven, besvarelsesarkene, og returkonvolutt med DHL. Hun satt i kontoret mitt i 3 timer mens jeg også jobbet der. Det fungerte helt fint.» skriver Krill i kommentaren og legger til at universitetet tilbød 70 dollar i kompensasjon for vaktoppdraget, uten at Krill tok imot denne betalingen.

«For våre hjemmeeksamener, kunne vi kanskje be kandidatene selv finne sine egne ansvarlige vakter, og få dem godkjent av eksamenskontoret på forhånd. En vakt kunne passe på en eller flere kandidater. Eksamensoppgavene åpnes på Inspera til samme tid for alle studenter i emnet, uansett hvor de sitter. De som har ikke ordnet godkjente vakter må ta utsatt eksamen. Bare en tanke.» skriver professoren videre.

Endrer eller avlyser alt frem til jul

Det var mandag 13. desember at regjeringen kom med den foreløpig siste runden med innstramminger i smittevernreglene i et forsøk på å få kontroll på koronasituasjonen i kjølvannet av mutasjonen Omikron sitt inntog.

Samme kveld kom NTNU med beskjed om at alle eksamener skulle gå som planlagt tirsdag 14. desember, eksamener onsdag ville bli avlyst, og at eksamener for resten av perioden frem til jul skulle opp til vurdering.

Nå er det altså klart at alle eksamener med fysisk oppmøte fra og med torsdag 16. desember og frem til jul utsettes eller endres til hjemmeeksamen. Det betyr endringer for totalt 9284 kandidater.