Nå har hun fått tilbake jobben på Nesna, og skryter av rektor

- Det som nå skjer er veldig bra, sier seniorrådgiver Torill Risøy ved campus Nesna.

Torill Risøy har vært gjennom en følelsesmessig karusell de siste årene.
Publisert Sist oppdatert

Nesnaværingen opplever tidenes opptur etter å ha vært gjennom noen tøffe år: Først ble campusen vedtatt lagt ned, så fikk hun endringsoppsigelse og måtte jobbe i Bodø. Kontrasten kunne ikke vært større til gårsdagens budskap fra Nord universitet.

Rektor Hanne Solheim Hansen foreslår å opprette 35 ekstra stillinger på Nesna. 20 av dem er stillinger for vitenskapelig ansatte. Antallet ansatte på campusen økes dermed fra 53 til 88. I tillegg foreslår hun å bruke 30 millioner for å oppgradere fasilitetene på campusen.

Styret ved Nord universitet skal behandle denne saken 9. februar.

- Det som er veldig fint nå, er at vi føler at rektor er veldig på og jobber godt og aktivt for at vi skal lykkes. Det kjennes veldig godt, sier Risøy.

Forholdet til rektor var på ingen måte like positivt blant folk på Nesna etter vedtaket om å legge ned campusen.

Risøy har nettopp hatt et møte med sin leder, hvor endringsoppsigelsen ble reversert.

- Nå har jeg en arbeidsplass på Nesna, og det er jeg veldig glad for, sier seniorrådgiveren.

Slipper å bo på hybel i Bodø

Universitetsavisa har intervjuet Torill Risøy to ganger før. Første gangen var i mai 2019 da campus Nesna var nedleggingstruet.

- Lærere står i gangen og gråter. De veit ikke sin arme råd, fortalte hun.

Selv beskrev det som å ha vondt i hjertet og at hun hadde lagt mange søvnløse netter bak seg.

To år etterpå intervjuet vi henne på nytt. Da var hun en av de 60 ansatte som hadde mottatt endringsoppsigelse fra Nord universitet. Hun fikk valget mellom å jobbe i Bodø eller Levanger, og da ble det Bodø. Dagpendling var ikke aktuelt, hurtigbåten fra Nesna bruker flere timer én vei. Hun planla å leie en hybel og kanskje få jobbe noe hjemmefra.

Nå får hun nye kolleger i tillegg til dagens stab. Det skal satses på Nesna, det har Regjeringa bestemt og nå følger Nord universitet opp. Det har vært en følelsesmessig karusell.

- Det er ei erfaring jeg godt kunne vært uten. Det har tappet oss for så mye energi som vi heller kunne brukt på å bygge et bedre universitet og lage bedre utdanninger. Jeg unner ingen å oppleve det samme.

- Du slapp å leie hybel i Bodø?

- Ja, det gjorde jeg. Hurra!

Tilføre regionen kompetanse

Risøy oppfordrer alle som vil bli lærere om å søke seg til Nesna, og lover å ta imot dem på beste måte. Særlig studenter som er opptatt av miljøvern og glad i natur, bør gripe muligheten, mener hun.

- Vi bobler over av ideer nå. Vi har mye havbruk og Helgeland er en av indrefiletene når det gjelder reiseliv, det må vi kunne si. Det er stort potensial for å utvikle studietilbud rettet mot disse næringene.

I første omgang, fra høsten 2022, blir det tilbud om nett- og samlingsbaserte studieprogram for grunnskolelærerutdanning 1-7 og 5-10 og barnehagelærerutdanning (deltid). Det ble åpnet for å søke fra 1. februar på til sammen 100 studieplasser.

- Nå er døra åpen og mulighetene ligger der. Det er opp til regionen selv hvor vellykket dette blir, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Helgelands Blad onsdag.

Han pekte på at det erfaringsmessig trengs et godt samarbeid med kommuner og region for å få opp søkertallene.

- Sjansen er i alle fall større dersom kommunene for eksempel legger til rette og oppfordrer egne ansatte til å søke. Jeg håper kommunene blir med på å jobbe for at dette skal bli en suksess. God søking er den viktigste driveren for det, sa statsråden til avisa.

Regjeringa har også planer om å opprette et nasjonalt senter for distriktsrettet forskning og utdanning. Der er Nesna et aktuelt sted. Det blir avklart om en måned eller to, skriver Helgelands Blad.

- Vårt ønske er å legge det til Nesna, sier Ola Borten Moe.

I tillegg ble det startet opp et nytt studium ved campus Nesna onsdag. Obervasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten er utviklet av Fagskolen i Viken i samarbeid med blant annet en rekke kommuner. Studiet er nettbasert med samlinger. Om lag 35 studenter hadde sin første dag ved det nye studiet, ifølge Rana Blad Ung.