Skyter tilbake mot Borten Moe: - Ansvarsfraskrivelse

Borten Moe sa at samskipnadene må ta del av ansvaret for boligkøer. Leder av Samsipnadsrådet peker tilbake på statsråden.

Styreleder for Samskipsnadsrådet Hans Erik Stormoen stiller seg ikke bak Borten Moes analyse av hvem som må ta hvilket ansvar.
Publisert Sist oppdatert

14.205 står på venteliste for å få studentbolig, viste en ny undersøkelse fra studentsamskipnadene som ble offentliggjort i går. Det mente minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe at samskipnadene må ta ansvar for.

- Akkurat nå er det bevilget penger til flere boliger enn samskipnadene klarer å bygge. Samtidig mener jeg samskipnadene må ta den del av skylden for dette selv, de tjener godt, og har 5 milliarder i egenkapital. De kunne ha bygd mange flere boliger om de ønsket, men det har de ikke gjort, sa Borten Moe.

- Kunne sørget for flere boliger med enkelt grep

Den analysen imponerte derimot ikke leder av samarbeidsorganene for studentsamskipnadene i Norge, Samskipnadsrådet. Overfor Khrono legger Hans Erik Stormoen ansvaret tilbake på Borten Moe.

- Jeg synes utspillet vitner om en viss ansvarsfraskrivelse. Statsråden kunne med et enkelt grep sørget for at det ble bygget flere studentboliger, uten å belaste statsbudsjettet med en krone, sier han.

Sånn det er i dag støtter staten kun studentboliger der prislappen per enhet er under ca. en million kroner. Da får Samskipnadene spyttet inn en tredjedel. Men med høye tomtepriser og bygningskostnader koster det gjerne mer å bygge studentboliger nå. Stormoen sier til Khrono at han ønsker at de skal heve denne grensa.

Minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe vekker reaksjoner blant samskipnadene.

Påvirker prosjekt i Gjøvik

Et eksempel på et byggeprosjekt som har stoppet opp på denne måten er Sits studentboliger i Røverdalen i Gjøvik. Universitetsavisa har flere ganger omtalt det flere ganger utsatte prosjektet. Senest tidligere i uka, da ordføreren håpte det blir med i neste års statsbudsjett.

Les også: Mangler studentboliger i Gjøvik.

Direktør Andreas B. Eskelund i Samskipnaden i Oslo sier også til Khrono at han ønsker at stasråden tar mer ansvar. De har i noen tilfeller måttet bygge boliger som er for dyre til å utløse statsstøtte.

- Da blir det dyrere studentboliger for studentene. Det er en problemstilling vi ønsker at departementet tar tak i. For vi bygger, og vi vil gjerne bygge mer. Men det blir dyrt for studentene, og de har allerede en presset økonomi, sier han.

- God økonomi i samskipnadene

Borten Moe har tidligere sagt at han ønsker å se nærmere på økonomien til Samskipnadene og hva de bruker penger på. Samskipnadenes kapital har økt de siste årene.

- Vi ønsker å hente inn disse tallene, og se mer på det. Det er god økonomi i samskipnadene, så her har vi klare forventninger om at man får opp tempoet, har han sagt til VG.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel svarer Khrono at han ikke vil si om det kan bli aktuelt å heve grensa for statsstøtte.

- Jeg er klar over at byggekostnadene har økt for hele byggesektoren etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i år, og at det er mye usikkerhet og forsinkelser knyttet til leveranse av byggevarer. Jeg kan imidlertid ikke kommentere hva som kommer i statsbudsjettet for 2023 når det gjelder tilskudd eller kostnadsramme for studentboliger, sier han.

Han sier også at det gjennom flere år har vært en utfordring at samskipnadene ikke søker om penger til å bygge flere studentboliger, eller leverer tilbake ubrukte tilskudd.

- Dette fører til at penger som Stortinget har bevilget til studentboliger ikke blir brukt, selv om tilskuddet fra staten for hør økt, sier han.