Studenter for palestina

Lover at aksjonene fortsetter: - Jeg tror styret skammer seg, de har ikke gjort en dritt

Da studenter og ansatte demonstrerte i Hovedbygningens aula var det få styremedlemmer som møtte dem. Lederen av Studenter for Palestina er ikke fornøyd etter NTNU-styret behandlet deres krav.

Mange hadde stått opp tidlig for å aksjonere i forkant av styremøtet.
Publisert Sist oppdatert

- De kommer med litt fordømmelse her og der, men det er veldig tamt, sier leder av Studenter for Palestina Trondheim, Magnus Barka Hjelle.

Hjelle er ikke fornøyd med NTNU-styrets diskusjon om kravene knyttet til krigen i Gaza. I forkant av styremøtet aksjonerte han og flere titalls studenter og ansatte i hovedbygget på Gløshaugen. 

Da sa Hjelle til Universitetsavisa at han håpet på et ekstraordinært styremøte innen 1. juni. Nå er han skuffet etter styret valgte å behandle saken videre på neste ordinære møte 18. juni.

- Det som ble sagt så fint ut på video, men ingenting ble vedtatt. Så vi fortsetter, sier han.

Hjelle opplever at NTNU-styret bryr seg lite. 

- Situasjonen i Gaza blir ikke bedre. Vi kommer til å fortsette her, så det er bare å følge med, sier han.

Både ansatte og studenter deltok på aksjonen i hovedbygget.

I et brev til styret og rektor krever Studenter for Palestina og Akademisk Nettverk for Palestina ved NTNU at universitetet skal fryse samarbeidet med Kongsberg-gruppen. Dette er ifølge Hjelle blant de viktigste kravene. Nå er han redd det ikke blir innfridd. 

- Sånn det ser ut nå, ser det ikke ut som om det vil bli vedtatt på neste styremøte, sier han.

- De har ikke gjort en dritt

I flere dager har demonstrantene hatt leir på Gløshaugen. Da NRK kom på besøk kom Tor Grande, som blir ny rektor ved NTNU, ut for å snakke med demonstrantene. Da lovte han at kravene vil bli diskutert under møtet onsdag, og at det vil være opp til styret hva de vil gjøre. 

Leder av Studenter for Palestina i Trondheim, Magnus Barka Hjelle.

Grande møtte derimot ikke demonstrantene som hadde tatt seg inn i Hovedbygningen onsdag morgen. Det var i det hele tatt få styremedlemmer som tok veien forbi demonstrantene. 

Hjelle sier det gir mening om de tok bakveien.

- Jeg tror de skammer seg. Det bør de, for de har ikke gjort en dritt, sier han.

Håndhilste på alle 

Blant de som valgte å gå trappene var Aksel Tjora. Han tok seg også tid til å håndhilse på alle de oppmøtte. Under styremøtet tok han ordet og oppfordret NTNU til å være en sterkere stemme.

- Vi må være konkrete og tøffe, og vi må stå for mot og uavhengighet. Jeg savner mot og tøffhet, og en vilje til å ta en mer aktiv stemme, i motsetning til det andre universiteter har gjort, som UiO, sa han.

Aksel Tjora håndhilste på alle demonstrantene.

Har både telt og hengekøye

Blant demonstrantene var påtroppende leder av Studentersamfundet i Trondhjem, Rami Chumber. Han forteller at både avtroppende og påtroppende styre stiller seg bak kravene til Studenter for Palestina. Allerede i november vedtok Samfundet at det som skjer i Gaza er et folkemord.

- Da er det naturlig å aksjonere mot at NTNU samarbeider med de som bedriver folkemordet, sier Chumber.

Aksjonen før onsdagens styremøte startet klokken 07:30. Det innebar at flere av demonstrantene valgte å tilbringe natten utenfor Gløshaugen. Blant dem er Sara L'erario og Jo Utgaard. 

- Det var litt kaldt. Og jeg har ikke fått så mye søvn, sier L'erario.

Sara L'erario håper NTNU vil avslutte avtalene med Kongsberg-gruppen.

Hun kommer fra Italia, men tar mastergraden sin ved NTNU. Hun har ikke tro på at NTNU vil fryse avtalen med Kongsberg Gruppen. Likevel har hun et håp om at universitetet vil avslutte alle avtaler med Israel. Til tross for at hun er midt i eksamensperioden vil hun fortsette aksjonen.

- Jeg har bare sovet i fem timer, men jeg fortsetter. Jeg har både telt og hengekøye, sier hun.

Utgaard møter Universitetsavisa i det han starter på frokosten utenfor teltet sitt. Også han er villig til å fortsette å aksjonere for Palestina.

- Jeg sover i teltet mitt. Det går egentlig veldig fint sier han.

Filosofistudent Jo Utgaard med frokosten sin.

-En indirekte rolle i folkemordet på familien min

Rawan Jouhar skriver bacheloroppgave i drama og teater, men velger isteden å bruke tiden på å vise sin støtte til Palestina. 

- Det dør folk i Gaza hver dag. Hvis mitt største problem er en bacheloroppgave kan jeg være her, sier Jouhar.

Hun har selv palestinsk bakgrunn, og er svært kritisk til at NTNU velger å samarbeide med Kongsberg-gruppen.

- Universitetet har sagt at forskningen er sivil, men de kan ikke love at forskningen ikke blir brukt i våpen som til slutt ender opp i Israel. 

Dramastudenten Rawan Jouhar har familie i Gaza.

For øyeblikket har dramastudenten også familie i Gaza. Hun forteller derfor at det er ukomfortabelt å studere ved NTNU når de samarbeider med Kongsberg-gruppen og har avtaler med Israel.

- Det blir veldig personlig når NTNU spiller en indirekte rolle på folkemordet på min egen familie, sier hun.

God stemning, gode folk, for en god sak

Til tross for lite søvn og eksamenperiode var det god stemning i leiren i etterkant av aksjonen. Med både musikk og mat ligger mye til rette for at demonstrantene blir værende i leiren i tiden fremover. 

- Det er god stemning og gode folk, som jobber for en god sak. Det er verdt det, sier Jouhar.

Rawan Jouhar og de andre demonstantene danser palestinsk dans utenfor hovedbygget.