Nye retningslinjer for sidegjøremål:

Uklare roller ødelegger

Som gründer og professor ved NTNU har Asgeir Sørensen solid erfaring med å håndtere ulike hatter. – Transparens og ryddighet er avgjørende. Uten det, er du død forretningsmessig, slår han fast.

Publisert Sist oppdatert

Sørensen er en av gründerne bak spinoff-selskapet Marine Cybernetics. Da han begynte ved Institutt for marin teknikk i 1999 hadde han daværende dekan Torbjørn Digernes´ aksept for å kombinere professorstillingen med jobb som sjef for et forretningsområde i ABB-konsernet. I et par år sjonglerte han med begge hattene. Han mener å ha beholdt balansen, på grunn av egne krav til integritet og industriens ufravikelige krav til transparens.

Utfordres konstant

- Hvis ting ikke er ryddig og avklart blir du avkledd, og det er verst for deg selv. Har man flere hatter, blir det desto viktigere å være tydelig og etterrettlig. Legitimitet er avgjørende, både internt og utad. Industri og investorer krever til en hver tid å vite hvem vi representerer, sier Asgeir Sørensen.

I dag leder han oppbyggingen av Senter for autonome marine operasjoner og systemer (Amos). Dette er ett av NTNUs nye Sentre for fremragende forskning. Professoren brenner for kommersialisering, var rask med å flagge at han ønsket økt innovasjonstakt i SFF'en – i tillegg til fri, uavhengig og fremragende forskning. Han har også vært pådriver for å få kommersialisering inn som eget fag ved NTNU.

Riktig med retningslinjer

I dag onsdag kommer universitetets styre til å vedta nye retningslinjer for ansatte med sidegjøremål. NTNU er sist ut av de store universitetene med å få regler på plass. Målet er å sikre integritet og unngå konflikt mellom private erverv og universitetets interesser. Arbeidsgiver skal godkjenne alle sidegjøremål som utføres i arbeidstiden og som innebærer bruk av NTNUs ressurser.

Også gjøremål som kan føre til sammenblanding av ansatte og NTNUs interesser skal godkjennes. Det samme skal private forhold som kan komme i konkurranse med universitetets virksomhet.

- Det NTNU nå gjør er helt på sin plass. Å få dette inn i ordnede former er et konkurransefortrinn, sier Sørensen.

Forutsetning for å lykkes

Sørensen vet hva han snakker om. For elleve år siden etablerte han Marine Cybernetics sammen med tre professorkolleger ved NTNU. I dag har selskapet over femti ansatte. Det er i sterk internasjonal vekst, og verdensledende innen uavhengig testing av datasystemer på skip og offshore installasjoner. I fjor gikk han inn i spinoff-selskapet Ecotone, som leverer teknologi og tjenester innenfor integrert marin miljøovervåking. Selskapet ligger i porteføljen til NTNU TTO as, som sørger for kjørereglene.

- Underveis med Marine Cybernetics satte vi alt inn på å kjenne spillereglene. Roller og arbeidsoppgaver var til enhver tid avklart og forankret. Vi ville vite at vi var på rett side, og sørget for å kunne dokumentere det. Det ville ikke vært mulig å etablere selskapet uten denne legitimiteten, sier Sørensen.

Samtidig er han klar på at dette ikke bare handler om juss og regler. Det handler også om etikk, om ikke å misbruke posisjoner.

- Selv om du står på trygg grunn juridisk, kan det ødelegge en bedrift om det blir stilt spørsmål ved habilitet. I noen tilfeller kan vi risikere at interessemotsetningene blir så store at man er nødt til å velge hvilken rolle man skal ha.

Må tåle søkelys

- Kan du med hånden på hjertet si at du til en hver tid i alle disse årene har visst hvilken hatt du har hatt på?

- Jeg kan i alle fall si, med hånden på hjertet, at jeg har prøvd. Men jeg vet ikke om det er blitt oppfattet slik. Vi er blitt konfrontert med dette, og det er jo helt rimelig. Folk har rett til å spørre og jeg har plikt til å svare. Men jeg kan ikke kreve å bli trodd. Derfor er det så viktig at alt er sporbart og dokumentert.

Professortittel åpner dører

I tillegg til Asgeir Sørensen består gründerteamet bak Marine Cybernetics av professorene Thor I. Fossen, Olav Egeland og Tor Arne Johansen. Det er ingen tvil om at titlene åpner dører, som er atskillig tregere om man «bare» er gründer med en god forretningsidé.

- Men dette gjør oss også til en del av den styrken ved NTNU som driver med nyskaping. Vi skal forske og undervise, men det er også uttalt at vi skal drive innovasjon, sier Sørensen.

Han sier han drives av ønsket om å videreutvikle Norge gjennom en kunnskapsbasert industri.

- Samfunnet investerer i oss, det skal få noe tilbake.