Ønsker rett til konte for alle
Ordningen som gir sivilingeniør- og medisinstudenter mulighet til tre eksamensperioder er urettferdig, uheldig og fornuftstridig. Det mener Arbeidsutvalget i Studenttinget, som vil sikre dette som en rett til alle.
- Vi tenker det er feil at det skal lønne seg å ikke gjøre sitt beste på eksamen. I de tilfeller man allerede har laget en konteeksamen, bør også de som har lyst til å forbedre karakteren også få tilgang til konten, sier Studenttingets (Sti) leder Simon Utseth Sandvåg.
Mulighet for alle
Konten har vært et diskusjonstema i mange år. Ikke minst på grunn av såkalt "strategisk konting", der studenter med viten og vilje stryker på ordinær eksamen for heller å ta den i august. En del ser konten som et sterkt incentiv til å stryke om de ligger an til å få en karakter de ikke er fornøyd med. Mange opplever det som urettferdig at de som får en D eller en E på eksamen, ikke får en rettighet de som stryker får - uavhengig av om de gjør det med vilje.
Sammen med de fem andre studentene i AU ønsker Simon Utseth Sandvåg derfor at Studenttinget går inn for å utvide ordningen. «Det skal ikke lenger være nødvendig å stryke i et fag for å få ta eksamen i august. Alle studenter skal ha denne muligheten», heter det i innstillingen til Sti, som har sitt siste møte 21. november.
Det finnes flere måter å utvide konteordningen på. Allerede fastsatte konteeksamener kan åpnes for alle som var meldt opp til eksamen i emnet, og ikke bare de som strøk, mener Sandvåg.
Belønnes for stryk
- Det bør ikke være slik på NTNU at det lønner seg å komme på eksamen å stryke hvis man har en dårlig dag, det bør være slik at man alltid prøver sitt beste, sier han.
Stis leder understreker at dette foreløpig ikke er vedtatt politikk, men en innstillig basert på tanker de seks i AU har gjort seg. De forstår at det er ressurskrevende og omfattende endringer de foreslår.
- Men, vi mener det er et godt tiltak som sørger for at studenter kan komme a jour til semesterstart, uten at man må ta opp eksamen i tillegg til alle de andre eksamenene i neste semester.
Likt for alle
- Bunner dette først og fremst i at dagens ordning oppfattes som urettferdig fordi den bare er forbeholdt en del av studentmassen?
-Først og fremst mener vi det er et godt tiltak at man kan ta opp en eksamen man ikke er fornøyd med, og at dette kan gjøres utenfor semesteret. Det er også, definitivt, en medvirkende faktor at en stor andel av studentmassen i dag ikke har denne muligheten.
- Er ikke dette typisk nok en sak som er lett for studentene å vedta, men som vil få store praktiske og økonomiske følger for NTNU?
- Hvis vi ikke vedtar saker som får store praktiske og økonomiske følger for NTNU, så kunne vi like gjerne sluttet å gjøre vedtak i Studenttinget. Av og til har vi vedtak, og i dette tilfellet et forslag til Studenttinget, som er visjonære og veldig omfattende. Men, vi ser på det som vår plikt og vårt ansvar at vi kommer med disse tankene, så får diskusjonen med NTNU i ettertid vise hva vi kan ende opp med.
I innstillingen refererer Arbeidsutvalget til Knut Veium, seksjonssjef og ansvarlig for eksamenskontoret. Han sa til UA tidlig i høst at det «godt går an å argumentere for at adgangen til det andre forsøket i emnet, altså kont, burde vært åpent for alle. Slik ville de få to forsøk uten å måtte ha møtt ved den ordinære eksamen, sitte en time – for så å levere blank besvarelse».
Delt om tredje semester
Flertallet i AU ønsker også at NTNU på sikt skal gå mot en ny studiemodell for tre semester, der det skal være mulig å ta nye fag også i sommersemesteret. De tenker seg dette som et frivillig semester, i all hovedsak basert på selvstudium og valgfritt antall studiepoeng. Eksamen avlegges i perioden man nå har konteeksamener.
- Her vil det naturligvis - slik vi har tenkt - være mindre ressurser tilgjengelig med tanke på veiledning og oppfølging av studentene, så det vil i stor grad måtte legges opp som selvstudium. Dette vil derfor passe til emner uten mye lab og praksis, sier Sandvåg.
Det var stor diskusjon i Arbeidsutvalget på dette punktet, og tre medlemmer tok dissens. Motargumentene er at utfordringer i forhold til kvalitetssikring. Ekstra press på studentene er et annet ankepunkt.
- Positive momenter er at vi mener NTNU må legge til rette for at studenter skal kunne lære så mye som mulig. Dette må være noe man kan gjøre hele tiden, også om sommeren, sier Studenttingets leder.