Akkrediteringsutvalget
Foreslår forenklet prosess for å bli universitet
- Vi reduserer de kvantitative kravene, var oppsummeringen utvalgslederen kom med.

- Vi legger en utvidet forståelse av universitetsbegrepet til grunn, det var et av budskapene Ingvild Marheim Larsen, leder av akkrediteringsutvalget kom med da hun la fram utvalgets rapport mandag formiddag.
Å fjerne kravet om fire egne doktorgrader og å la mindre institusjoner samarbeide om doktorgradsutdanning. Dette er noen av forslagene fra et ekspertutvalg som har sett på hva som skal til for å kalle seg universitet. Målet er at prosessen skal forenkles.
- Vi reduserer de kvantitative kravene og vektlegger heller en helhetlig vurdering, sa Larsen videre.
Minister for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe var opptatt av å poengtere at han er glad for at de likevel ikke reduserer kvalitetskravene.
- Norsk høyere utdanning har forandret seeg fundamentalt
- De siste 20 årene har norsk høyere utdanning forandret seg fundamentalt. Vi har gått fra fire til ti universiteter og antallet høyskoler er nesten halvert. På samme tid har de fleste av reglene for å bli akkreditert som universitet vært uforandret. Dette er bakgrunnen for at vi nå foreslår en rekke endringer. For oss har det vært viktig å legge til rette for at vi får universiteter med ulike profiler, uten å fire på kvalitetskravene, sier utvalgsleder Larsen ifølge en pressemelding på Kunnskapsdepartementets sider.
- Norge skiller seg ut på kravene for å bli universitet
Ekspertgruppen ble satt ned i mai 2022, og fikk i oppdrag å vurdere om kriteriene for akkreditering som universitet fortsatt er hensiktsmessige. Nå har de levert sine anbefalinger til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
- Jeg vil først takke ekspertgruppen for et godt og grundig arbeid, de har levert godt på det vi ba dem om Nå har vi fått en omfattende rapport med et forslag til et nytt regelverk, og skal bruke tid på å gå gjennom forslagene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Han er positiv til at forslagene åpner for mer fleksibilitet og samarbeid mellom institusjoner, og fjerner unødvendig byråkrati i prosessen.
- Norge skiller seg ut i kravene for å bli universitet. Vi må unngå at vi bruker mye tid og ressurser på feil ting, og disse forslagene kan rydde litt i det. I dag har vi et velfungerende system med universiteter i alle landsdeler, ekspertgruppen bidrar til å utvikle landskapet videre. Dette er en viktig del av den tillitsreformen og forenklingen vi ønsker å få til i sektoren, sier Moe.