Det er et rekordår både for hvor mange studieplasser som er tilgjengelig, og for hvor mange som har fått plass på førstevalget sitt.
– Først og fremst vil jeg gratulere alle som nå har fått tilbud om studieplass. For å bygge framtidens Norge trenger vi kunnskap, og da må vi prioritere viktige utdanninger, sier Sigrun AaslandFoto: Ole Berg-Rusten/NTB
Samlet i hele landet er det 112 809 søkere som har fått tilbud om studieplass, en økning på 3 prosent fra i fjor, av disse kom hele 72 193 søkere inn på førstevalget sitt.
På NTNU er det 17 506 søkere som har fått tilbud, det er flest i Norge.
Antall søkere til sykepleierutdanningen økte med 40 prosent fra i fjor.
9634 personer har fått plass på sykepleierstudiet til høsten, mer enn noen gang før.
– Vi har stort behov for sykepleiere i hele Norge. At rekordmange får tilbud om studieplass på sykepleie, er veldig gode nyheter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.
Videre forteller Aasland at de har oppfordret studiestedene til å vurdere å ta opp ekstra mange i år.
- Jeg er veldig glad for at de har fulgt opp, sier hun.
Sammenlignet med opptaket i fjor, har 33 prosent flere søkere fått tilbud om plass på sykepleie i år.
Direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse mener det er viktig å møte behovet for sykepleiere.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
– Økningen er aller størst blant eldre søkere på nye deltidsutdanninger, men også blant de unge er det nå langt flere som søker og får tilbud om sykepleierutdanning. Det er viktig for å møte det store behovet for sykepleiere i årene framover, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse i en pressemelding.
Tallene viser også at antallet studenter på grunnskolelærerutdanningen har økt. 3982 søkere har fått tilbud om studieplass, 1630 flere enn i fjor.
- Dagens unge ønsker å ta en robust utdanning. Når barnehage-Norge ikke klarer å lønne sine ansatte etter kompetansen de har blir det å jobbe som lærer i barnehagen naturligvis mindre attraktivt, sier Melby Myhre.Foto: Privat
Departementet opplyser at dette er det høyeste antallet som har fått tilbud om studieplass på lærerutdanningen siden 2020.
– Vi har jobbet målrettet for å styrke rekrutteringen til lærerutdanningene. Vi trenger gode lærere for å bygge et godt samfunn, og det har vært viktig å snu den negative trenden fra de siste årene, sier Aasland.
Til tross for at søkere til grunnskolelærerutdanningene går opp faller opptakstallene for barnehagelærer- og lektorutdanningene. Leder for Lærerstudentene i Utdanningsforbundet, Joanna Melby Myhre forteller i en pressemelding at hun er glad for at flere vil bli lærere i grunnskolen.
- Samtidig er det svært negativt å se at tallene går ned til barnehage og lektor. Vi er svært bekymret for hvor få som vil bli barnehagelærere, det kommer ikke til å finnes lærere i barnehagene om dette fortsetter.
Fortsatt flere kvinner enn menn som søker høyere utdanning
Det er 69 194 kvinner og 43 615 menn har fått tilbud om studieplass. Dette er en kjønnsfordeling som har holdt seg stabil siden i fjor.
Kjønnsfordelingen varierer mellom de fleste utdanningsområdene, men innad så er det ingen endring. Et utdanningsområde hvor det nå har blitt flere kvinner er informasjonsteknologi. Her har kvinneandelen har gått fra 22 prosent i 2015 til 36 prosent i 2025.
Fortsatt muligheter
Fortsatt så er det 14 646 kvalifiserte søkere som ikke fikk noe tilbud om studieplass, disse har fortsatt mulighet via ventelister eller suppleringsopptak.
Suppleringsopptaket begynner ca. 31 juli.
Etterfyllingsopptaket starter fra og med 6. august.