Uenige om andel midlertidige

- Midlertidigheten har falt til 13,7 prosent, sier statsråd Nybø. - Midlertidigheten ligger jevnt rundt 18 prosent, svarer Forskerforbundet.
Guro Elisabeth Lind er leder for Forskerforbundet. De er ikke enige i måten Kunnskapsdepartementet legger frem midlertidighetstallene på. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Guro Elisabeth Lind er leder for Forskerforbundet. De er ikke enige i måten Kunnskapsdepartementet legger frem midlertidighetstallene på.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Statlige universiteter og høyskoler har fortsatt en langt større andel midlertidig ansatte enn snittet for arbeidslivet. Men tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD) viser at andelen er på vei ned.

Andelen har falt hvert år de siste årene unntatt i 2011, da den gikk marginalt opp. Fra 2018 til 2019 gikk andelen ned med 1,2 prosentpoeng til 13,7 prosent.

Iselin Nybø (V), minister for forskning og høyere utdanning, er glad for at tallene går i riktig retning.

– Samtidig går det for sakte, og det er altfor store variasjoner mellom institusjonene. For noen går det til og med i feil retning, sier Nybø i en pressemelding.

Andelen midlertidig ansatte økte ved ni institusjoner i 2019. Samisk høgskole har den høyeste andelen med 29,7 prosent midlertidig ansatte.

En egen arbeidsgruppe er nå oppnevnt for å se nærmere på problemet. Arbeidsgruppen skal levere en rapport med forslag til nye tiltak til Kunnskapsdepartementet innen utgangen av året.

– Når jeg får rapporten, vil jeg ta en vurdering på hva som blir neste steg, sier Nybø.

Men Forskerforbundet er uenige i at det er en nedgang på feltet. Deres regnestykke ender på en midlertidighet på 18,1 når de regner sammen vitenskapelig ansatte ved de statlige institusjonene, noe som ifølge fagforeningen er omtrent på nivå med de siste ti år.

Forskerforbundet forklarer forskjellen mellom egne og departementets tall som følger: Mens Forskerforbundet tar utgangspunkt i Rindal-utvalgets definisjoner av hva en skal telle med av tall og stillingsgrupper i diskusjonen om midlertidighet, har Kunnskapsdepartementet ifølge fagforeningen har instruert NSD til å rapportere annerledes - blant annet med egne kategorier for åremål.

I tillegg rapporterer institusjonene bistillinger og åremål forskjellig, ifølge Forskerforbundet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU kan miste kontrollen over alle bygningene sine

NTNU, UiO, UiB, NMBU og NiH kjemper for å unngå at Statsbygg tar over kontrollen på eiendommene deres. - Dette handler om muligheten til å ivareta samfunnsoppdraget vårt, sier NTNUs økonomi- og eiendomsdirektør, Frank Arntsen.

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.