En grensesprengende Nobelpris

"Anerkjennelsen gir NTNU et globalt løft i omdømme som ingen omdømmekampanje i verden ville kunne matche", skriver NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg i denne kronikken.

Publisert Sist oppdatert

Når det ble kjent at NTNUs egne May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets Nobelpris i medisin for sin hjerneforskning, slo nyheten ned som en bombe av mental konfetti. Vi er alle så ufattelig stolte over at deres fremragende arbeid har blitt beæret med vitenskapens aller høyeste utmerkelse, og gleder oss allerede til akademias svar på femmila i Kollen, Nobelpris-utdelingene i Stockholm.

Mens Edvard ble tatt så grundig på sengen av prisen at han først ikke skjønte noen ting når gratulasjonene møtte ham på flyplassen München, var May-Britt så hoppende glad at hun nå også er i ferd med å bli en YouTube-attraksjon – begge fantastiske forbilder og inspirasjonskilder med deres upretensiøse væremåte, åpenhet og enestående arbeid for å avdekke hjernecellenes «indre GPS».

Statsminister Erna Solberg gratulerte, vår egen rektor Gunnar Bovim fikk et spontant anfall av galopperende utropstegn på Twitter og hele Norge vokste på den fantastiske nyheten om prisen, som May-Britt og Edvard deler med John O’Keefe fra University College London. 

Når ekteparet Moser nå trer inn i akademias aller mest eksklusive klubb, så gjør de samtidig underverker for NTNU, innad så vel som utad. Anerkjennelsen gir NTNU et globalt løft i omdømme som ingen omdømmekampanje i verden ville kunne matche, og de har også fullstendig pulverisert alle innbilte grenser om hvor langt det er mulig å nå for en hel generasjon kommende forskere ved NTNU.

Vi gratulerer Edvard og May-Britt på det varmeste og inderligste med en fullt fortjent Nobelpris i medisin for sin imponerende bidrag innenfor nevrovitenskapen, vi er spent på å følge den videre anvendelsen av deres banebrytende grunnforskning, og vi kan nesten ikke vente på dagen der våre egne får gå de så berømte stegene opp for å motta prisen under seremonien i Stockholm i desember.