Mahdi Ghane reiser til Iran

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.
Optimist: Mahdi Ghane fikk en tøff start på forskerkarrieren, men tror det meste vil ordne seg. 
        
            (Foto: Kristoffer Furberg)

Optimist: Mahdi Ghane fikk en tøff start på forskerkarrieren, men tror det meste vil ordne seg.  Foto: Kristoffer Furberg

Fredag ettermiddag treffer UA iraneren for siste gang. Vi parkerer foran en av de klassiske studentboligene på Moholt. Det er vårjevndøgn, snøsmelting og varme fra sola.

Høflig, smilende, nesten litt glad inviterer Ghane oss inn i leiligheten. Nå bor han hos en kompis noen dager før han tar flyet til Oslo og videre til Teheran.

- I går feiret vi persisk nyttår, forteller han og peker på et lite bord, der ting er plassert i en sirkel.

På nyttårsbordet ser vi blant annet dadler, malte egg, mynter, krydder, eple, speil og karse. De symboliserer alt hva man kan ønske seg for framtida: glede, helse, vekst, skjønnhet og kamp mot fattigdom.

Rammet av sanksjonene

Forrige gang vi traff Mahdi Ghane var han fortvilt, oppgitt og lei seg. Han hadde kommet til NTNU etter å ha takket ja til å delta på et interessant forskningsprosjekt ved Senter for skip- og havkonstruksjoner. Men arbeidstilbudet ble ikke det karriereløftet han hadde sett for seg.

Etter å ha ventet over et halvår på svar fra UDI, fikk han i slutten av februar avslag på søknaden om oppholdstillatelse. UDI mener oppholdet kan føre til ulovlig overføring av kunnskap som det iranske regimet kan utnytte militært. Avslaget er anket, men Ghane må reise ut av landet mens han venter på at UDI muligens omgjør vedtaket.

Ser framover

- I dag virker du så glad, enda du snart må forlate NTNU og dra hjem?

- Jeg mistet mange muligheter da jeg kom til Norge. Det er kanskje for dumt å håpe på for mye, men nå ser jeg på det som har skjedd som en ny mulighet. Det vil ordne seg. Jeg skal gjøre mitt for at livet mitt får en ny og god start, sier han.

Ghane peker på de tomme ølboksene øverst på kjøkkenskapet. Han forteller om nyttårsfeiringa kvelden før. Det var mange folk. God stemning. Dessuten ble det også en avskjedsfest for ham. Og bursdagsselskap.

- I dag har jeg bursdag. Jeg blir 30 år. Vi må vel si at mitt kommende tiår startet veldig dårlig, men nå håper jeg at alt blir bedre framover, smiler han.

Bedre med multikulturelt land

Han er mest lysten på å fullføre forskningsprosjektet til NTNU, men innser at han må ha flere tanker i hodet samtidig. Han har ikke særlig tro på at UDI endrer avslaget og lar ham få opphold likevel. Målsettinga er å få avklart situasjonen innen et år, da vil han enten ha kommet tilbake til NTNU, eller blitt tilsatt som stipendiat ved et amerikansk eller australsk universitet.

- Jeg vil foretrekke et multikulturelt land, sånn som USA, Canada eller Australia. Norge er mer uerfarent når det gjelder utlendinger. Da blir det en del «bugs» og jeg ble rammet av en av dem, konstaterer han.

USA styrker båndene

Flere iranere i Norge har merket seg nyttårshilsenen fra USAs utenriksminister på torsdag. John Kerry fortalte at tettere kulturelle og akademiske bånd mellom Iran og USA kommer bade amerikanere og iranere til gode. Og slo fast:

" Today, I am pleased to note that the Treasury Department will issue a new General License that will enhance educational ties between Iran and the United States through exchanges and the provision of new opportunities for Iranians to study in our country.

Ghane fikk innreise- og oppholdstillatelse i USA for å jobbe som stipendiat ved University of New Hampshire. Han hadde også et arbeidstilbud fra Australia. I stedet valgte han NTNU.

- Angrer du på at du ikke dro til USA i stedet for Norge?

- Nei, ut fra det jeg visste da jeg takket ja, gjorde jeg et helt riktig valg. Men hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg definitivt valgt USA, sier han.

Forskningsnasjonen Norge

Nå må det pakkes og organiseres. Finklærne må ned i kofferten. Findressen også. En stabel med bøker må med. Han viser oss ei lærebok av professorene Odd Magne Faltinsen og Torgeir Moan. Sistnevnte har vært veilederen hans.

- Denne boka må jeg ha med. Det er en veldig bra bok. Norge har noen svært dyktige forskere, slik som disse to jeg ble kjent med ved NTNU. Men skal Norge bli en ledende forskningsnasjon, trenger de fremragende forskere fra utlandet, sier han.

Hans klare oppfatning er at mens andre land letter på sanksjonene mot Iran, går Norge motsatt vei.

- Norge tolker signalene galt, og iverksetter politikken på feil måte. Det logiske hadde vært å støtte mitt prosjekt som handler om fornybar energi. Det er så langt unna atomprogram som det går an å komme. Og UDI og PST bør lytte mer til professorene som veit hva selve forskningsprosjektet går ut på. Det hadde vært nyttig for dem, sier han til slutt.

Mot lysere tider

I går kom han altså til Oslo. En iraner hadde hørt om saken hans, kontaktet ham via Facebook og ønsker å sette ham i forbindelse med Juss-Buss i hovedstaden. Nå håper han de kan gi ham noen juridiske råd. Deretter drar han til Iran, enten i dag eller i morgen.

Iransk nyttår er over og vårjevndøgn så vidt passert. Akkurat da det ser ut som om vinteren slipper taket og våren er på vei, forlater Mahdi Ghane det kalde nord. Kanskje kommer han tilbake til NTNU. Eller kanskje ikke.

- Jeg vil foretrekke et multikulturelt land, sånn som USA, Canada eller Australia

Mahdi Ghane
 
Håper på jobb ved et utenlandsk universitet, kanskje USA eller Australia? 

Håper på jobb ved et utenlandsk universitet, kanskje USA eller Australia? 

Så var det å få med seg alt hjem igjen. 

Så var det å få med seg alt hjem igjen. 

Ghane rakk å feire persisk nyttår i Trondheim før han dro til Iran. 

Ghane rakk å feire persisk nyttår i Trondheim før han dro til Iran. 

Relaterte artikler

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Disse fagfeltene alarmerer PST

PST får oversendt visumsøknadene fra iranske studenter og forskere hvis disse søker seg til problematiske fagområder ved universitetene. Lista over slike fagområder er lang.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.