Ingen streik i staten

Ingen vet når partene i statsoppgjøret kaster kortene eller tar hverandre i hånden. Fredag morgen er utfallet av meklingen fortsatt uklart.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kom i havn etter 14 timer på overtid. Likelønnsprofil og bedre pensjon var utslagsgivende.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert

Det blir ingen streik i staten etter at partene kom til enighet hos Riksmekleren. Enigheten kommer nesten 14 timer etter den opprinnelige fristen.

Hvis det hadde blitt streik, ville rundt 3.700 statsansatte ha gått ut i streik.

Ifølge LO Stat innebærer enigheten et høyt generelt tillegg med likelønnsprofil, en trygg og god avtalefestet pensjon (AFP) også for medlemmer født etter 1962 og bedre uttelling for variable tillegg i opptjening av pensjon.

– Jeg er tilfreds med at vi kom i mål med et resultat uten å sende medlemmene våre ut i streik. Dette har vært en helt spesiell forhandling og mekling, der vi brukte altfor lang tid på å komme i posisjon for reelle forhandlinger om kjernespørsmålene, noe staten må ta mye av ansvaret for, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

I LO Stat, Unio og YS Stat får alle et generelt tillegg på A-tabellen med virkning fra 1. mai, skriver Fri Fagbevegelse:

1,35 prosent fra lønnstrinn 19-46
1,55 prosent fra lønnstrinn 47-63
1,35 prosent fra lønnstrinn 64-101
Lokal avsetning på 1,24 prosent med virkningsdato 1.juli.

60/40-fordeling

For LO, YS og Unio har det vært viktig at alle skulle sikres en reallønnsvekst gjennom et sentralt tillegg, mens Akademikerne ønsker å forhandle lokalt.

Unio opplyser at staten ville gi 0 prosent i sentrale tillegg og 100 prosent som lokale tillegg ute i virksomhetene.

– Sluttresultatet ble at mesteparten, 60 prosent, fordeles sentralt, mens 40 prosent fordeles lokalt ute i virksomhetene, sier Unios forhandlingsleder i staten, Guro Elisabeth Lind.

Denne fordelingen gjelder også for LO og YS, mens avtalen Akademikerne har med staten betyr at lønnstilleggene i sin helhet blir forhandlet fram lokalt på det enkelte arbeidssted i staten.

Fornøyde akademikere

For Akademikerne innebærer avtalen at det settes av 2,15 prosent til lokale forhandlinger med virkningsdato 1. mai.

– Oppgjøret har en økonomisk ramme som totalt gir en reallønnsvekst. Dette er vi fornøyd med. AFP har vært et krevende tema i forhandlingene, og vi skaper nå viktig trygghet og forutsigbarhet for mange av statens ansatte, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Fagorganisasjonene Unio og Akademikerne ble torsdag kveld enige med arbeidsgiversiden KS under meklingen i kommuneoppgjøret. Dermed ble lærerstreiken avverget.

140 ansatte i Oslo rådhus, flesteparten i byrådsavdelingen, er ute i streik etter at Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret i Oslo kommune.

To hovedtemaer

Alle de fire hovedorganisasjonene i statlig sektor, LO, YS, Unio og Akademikerne, var torsdag kveld i innspurten av årets lønnsoppgjør. På andre siden av meklingsbordet satt forhandlingsdelegasjonene til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er to hovedtemaer partene har brakt til mekling – økonomi og et pensjonsspørsmål. Vi er ikke i mål på noen av spørsmålene, men det har vært bevegelse fra begge sider på begge områder. Dette er begge krevende spørsmål med stor betydning for partene, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

LES OGSÅ: Slik rammes universiteter og høgskoler ved eventuell streik