ECCSEL får 100 mill

ECCSEL får 100 millioner kroner av den blåblå regjeringa i tilleggsproprosjonen. NTNUs prorektor for forskning gleder seg stort.

Publisert Sist oppdatert
Prorektor Kari Melby: - Gledelig dag for NTNU og miljøet.

I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2014 har Regjeringen bevilget 100 millioner kroner til NTNU som skal brukes til opprustning av laboratorier for et felleseuropeisk forskningsprosjekt på karbonfangst og lagring.

Miljøsatsing

- Dette er en gledelig dag både for NTNU og miljøet, sier prorektor for forskning ved NTNU, Kari Melby, ifølge pressemelding.

European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure (ECCSEL) er en felleseuropeisk infrastruktur for forskning på karbonfangst og lagring (CCS). CCS er sett på som ett av de viktigste virkemidlene i kampen mot klimaendringene.

På vegne av Norge har NTNU fått ansvaret for å lede planleggingen og prosjekteringen av denne infrastrukturen. Dette arbeidet pågår for fullt i partnerskap med 15 større forskningsmiljøer fra 10 europeiske land. Generalforsamlingen i dette konsortiet besluttet i sommer at også hovedkontoret og operasjonssenteret for driften av ECCSEL skal legges til Trondheim, med planlagt oppstart i 2015.

- Nå kan vi oppgradere

- Det forplikter når NTNU – i tett samarbeid med og med støtte fra SINTEF, Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet – tar på seg et slikt ansvar. Ikke minst må vi kunne tilby moderne og funksjonelle laboratorier og andre fasiliteter. Denne bevilgningen gjør oss i stand til raskt å komme i gang med en helt påkrevet opprustning og oppgradering av Varmeteknisk laboratorium. Med dette vil vi også få på plass det utstyret som Forskningsrådet nylig bevilget 50 millioner kroner til, sier Kari Melby.

Topp moderne

- ECCSEL skal bli en topp moderne felleseuropeisk infrastruktur for forskning og utvikling av 2. og 3. generasjons CCS-teknologi. Karbonfangst og lagring er ett av flere sentrale tiltak for å redusere menneskeskapte utslipp av CO2 . CCS er nødvendig for å få ned utslippene raskt nok, og det kreves stor innsats innen forskning og demonstrasjon for å få fram rimeligere og mer effektive teknologier, sier prosjektdirektør Sverre Quale ved NTNU som skal lede ECCSEL-prosjektet fra hovedkontoret i Trondheim.