Studiestart 2021

- Vi har ikke holdt kjeft i ett sekund siden vi møttes under fadderuken i fjor

Fadderne Anne Skuterud og Thea Urne skal gjøre det de kan for at årets førsteårsstudenter skal få en bedre oppstart enn hva de selv gjorde under en koronapreget studiestart i fjor.

Fadderne Anne Skuterud(t.v.) og Thea Urne er i gang med en av faddernes viktigste oppgaver - å lage en Facebook-gruppe for faddergruppen.
Publisert Sist oppdatert

Det var nesten så en kunne høre susingen i prosjektoren da et hundretalls nye studenter på bacheloren Digital infrastruktur og cybersikkerhet møttes i auditoriet 2/3 Eureka ved NTNU på Gjøvik mandag.

I løpet av en drøy time fikk de servert taler fra rektor og viserektorer som alle understreket viktigheten av å ta vare på hverandre under studietiden slik at den blir best mulig for flest mulig.

Sperrebånd på annenhver stol sørget for at studentene holdt avstand mens viserektor Gro Dæhlin holdt sin tale til de ferske studentene.

Også sjefen selv, statsminister Erna Solberg, dukket opp på skjermen for å gratulere studentene.

- Det er fint å være statsminister, men jeg blir litt misunnelig på dere og den friheten dere har, sa hun før det var tid for opprop og en uhøytidelig spørreundersøkelse hvor det viste seg at en av de tre foreleserne som var tilstede var det studentene syntes var skumlest med å begynne ved NTNU.

Det kan være skummelt med studiestart, men ingenting er mer skummelt enn foreleser Ernst.
Studentene på rekke og rad ut fra auditoriet og i retning plenen hvor de skulle finne sine faddergrupper.
Det var nok av folk å forsere for de nybakte studentene på vei til teltet hvor de fikk tildelt faddere. Da er en ivrig NTNU-ansatt i blå vest god å ha.
Det var ikke det største skiltet de hadde å navigere etter studentene som skulle finne sine respektive faddergrupper, men til slutt var alle samlet.
Det var ikke bare fadderne som gjorde sitt for å spre litt glede på campus under immatrikuleringen. Hvem personen i drakten er vites ikke, men uttalelsen «han er en legende» tilsier at det er en kjenning på et eller annet nivå.

Men etter å ha gått på lang lang rekke, og stått i en lang lang kø, tødde de fleste opp da de etter hvert fant frem til sine respektive faddergrupper og fikk en omvisning som tok for seg de viktigste stedene på campus, slik som den faste forelesningssalen, kantinen og toalettene.

Anne Skuterud viser studenter både bokhandel og kantine på vandringen gjennom et av de mange byggene ved NTNU Gjøvik.
Det var ikke alt det var like lett å få med seg, slik som hva det er som befinner seg i taket her. Det alle derimot fikk med seg var at det var opptatt i auditorium S206 der fadder Thea Urne uforvarende åpnet døren.

- Praten løsnet raskt da de traff dere?

- Vi havnet i samme faddergruppe i fjor og siden det har vi ikke holdt kjeft i et sekund, sier fadder Anne Skuterud om seg og medfadder Thea Urne.

- Det er litt derfor vi ville være faddere også.

Siden den gang har de to også blitt romkamerater.

- Vi er faddere litt for å få en ny fadderuke og å ha det morsomt, men vi gjør det mest fordi vi så at noen faddergrupper i fjor hadde det litt kjedelig på grunn av korona og fordi fadderne ikke fant på så mye, sier Urne.

- Vi gjør dette for at de nye studentene. For at de skal få en bra oppstart. Også bedre enn vår, selv vi hadde en ganske bra fadderuke, sier Skuterud.

Og blant de nye studentene de to nå skal bruke den neste uken på å gi den beste studiestarten de kan er Isak Karlstad som inntil nylig bodde et par ok stenkast fra Gløshaugen i Trondheim for samme bachelor også tilbys.

- Jeg har alltid vært interessert i data og IT, og dette er det studieprogrammet som passer best til interessene mine, sier Karlstad.

- Hva er fordelen med å studere her i stedet for på Gløshaugen?

- Det handler om å etablere seg selv og ta steget inn i voksenlivet. Og å gjøre noe nytt og spennende.

Isak Karlstad (t.v.) fra Trondheim ser klare fordeler med å studere i en ny by.

Mens guttene på studiet hadde først dag mandag snikstartet jentene med en velkomstdag i regi av Jenteprosjektet Ada søndag.

- Det var kjempekoselig, og en fin måte å bli kjent på. Det var kult å se så mange jenter som er interessert i IT og cybersikkerhet, sier Marie Kjelaas.

Også hun har klare tanker om hvorfor hun vil studere i Gjøvik i stedet for ved moderskipet på Gløshaugen.

Marie Kjelaas (t.v.) var en av de som fikk tyvstarte semesteret med velkomstdag søndag.

- Jeg er glad i å være sosial, men jeg tror Trondheim raskt kan bli litt mye, sier hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.