Det har blitt enighet i lønnsoppgjøret
60 prosent av de disponible midlene skal gis som et sentralt tillegg, mens resten skal forhandles lokalt.
LO Stat gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enig med staten i forhandling.
Foto: August Tekro/NTL
Partene i tariffoppgjøret i staten kom i natt til enighet etter mekling. Det skriver LO Stat i en pressemelding.
Den økonomiske rammen er på 4,4 prosent i årets lønnsoppgjør. Enigheten går ut på at 60 prosent av disponible midler skal gis som et sentralt tillegg, resten, det vil si 1,35 prosent av lønnsmassen, skal fordeles lokalt.
Det sentrale tillegget består av både et fast beløp på 6.600 kroner i tillegg til et prosentpåslag på 1,5 prosent i årslønnsvekst.
Det betyr at for eksempel en som tjener 400.000 kroner, får 12.600 kroner i sentralt lønnstillegg, mens en med årslønn på 800.000 kroner får 18.600.
Virkningsdato for både sentralt og lokalt tillegg er 1. mai 2025. De lokale forhandlingene har frist 31. oktober.
Veldig fornøyd
Ifølge leder i LO Stat Elisabeth Steen startet de forhandlingen med et dårlig utgangspunkt.
- Dette har vært en stri tørn. Vi gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enig med staten i forhandling. Derfor er jeg veldig fornøyd med at vi har klart det vi først og fremst ønsket: å sikre hele laget, sier Elisabeth Steen, leder i LO Stat.
Ifølge Steen har LO Stat truffet på de sentrale prioriteringene sine.
- Dette resultatet vil gi reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Samtidig er det også gode muligheter for ytterligere uttelling i det lokale oppgjøret. Vi har flinke tillitsvalgte der ute, som skal gjøre den jobben.
En tøff jobb foran seg
Ifølge en pressemelding fra NTL, som er det største forbundet i LO stat og det med flest medlemmer ved NTNU, har det vært en krevende mekling, og resultatet ikke er helt det de ønsket seg.
- Men vi er fornøyde med at vi har lyktes med et resultat som gjenspeiler politikken vår, og sikrer medlemmene sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.
Ifølge Barsok er resultatet mye bedre enn det som lå på bordet på slutten av årets forhandlinger, selv om resultatet ligger langt fra LO Stats krav.
- Det var viktig å få på plass et betydelig større sentralt tillegg, med bedre fordelingsprofil enn det resultatet medlemmene stemte nei til i fjorårets hovedoppgjør. Dette resultatet bidrar også til å utjevne forskjellene mellom kvinner og menns lønn, står det i pressemeldingen.
Ifølge pressemeldingen vil NTLs tillitsvalgte ha en tøff jobb foran seg når de skal forhandle resten av lønnspotten lokalt.
- Da er det positivt at staten har gitt tydelige signaler om at det også i de lokale forhandlingene vil være viktig å bruke generelle tillegg for å sikre flest mulig en rimelig lønnsutvikling, står det i pressmeldingen.