Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.

Undervisningsansatte er i toppen av norske ansatte som melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor. (Illustrasjonsbilde)
Publisert Sist oppdatert

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har gjennomførte 900 intervjuer av norske virksomheter om hvordan hjemmekontor påvirket IT-sikkerheten deres i starten av koronakrisen. I undervisningssektoren oppga 24 prosent av de intervjuede ansatte at IT-sikkerheten var svekket som følge av hjemmekontor. Dette melder Norsk senter for informasjonssikring i en pressemelding.

– Alt tyder på at vi også framover vil ha utstrakt bruk av hjemmekontor, og at tilstedeværelsen av digitale trusler vil være høy. Da er det helt avgjørende for en virksomhet at alle ledere, spesielt innenfor offentlig sektor, er sitt ansvar bevisst og tilbyr sine ansatte grunnleggende opplæring slik at de kan avsløre svindelforsøk og andre typer cybertrusler før det rammer de ansatte eller virksomheten, sier prosjektleder i Nasjonal sikkerhetsmåned og seniorrådgiver i NorSIS, Karoline Tømte i pressemeldingen.

Generelt sett oppga en av ti ansatte at IT-sikkerheten var svekket i deres arbeid i hjemmekontor. Ansatte innen undervisning er kun overgått av ansatte innen offentlig administrasjon (28 prosent).

– En mulig forklaring på dette kan være at offentlig sektor er spesielt utsatt for digitale trusler og formodentlig også mer bevisste disse truslene. Det å kjenne sine verdier og å ha bevissthet rundt datasikkerhet vil også kunne gi økt følelse av usikkerhet når man er bevisst at rutiner ikke nødvendigvis kan opprettholdes som for eksempel på hjemmekontor, sier administrerende direktør i NSR, Odin Johannesen i pressemeldingen.

Her er listen over bransjene hvor flest har meldt om svekket IT-sikkerhet som følge av koronakrisen og påfølgende hjemmekontor:

1. Offentlig administrasjon (28 prosent)

2. Undervisning (24 prosent)

3. Transport og lagring (19 prosent)

4. Overnatting- og serveringsvirksomhet (17 prosent)

5. Tjenesteytende næringer (15 prosent)