- Vi har ingen overtallige
Leder av Norsk Tjenestemannslag ved NTNU, Sturla Søpstad, liker ikke at ledelsen allerede har tatt i bruk ordet overtallighet.
NTL-leder Sturla Søpstad ved NTNU.
KRISTOFFER FURBERG
Dette er for mange et negativt ladet begrep, mener han, og sier:
-Vi har ingen såkalte «overtallige». Det vi snakker om er ansatte som midlertidig er uten oppgaver. Jeg ser på disse som en viktig ressurs som kan settes inn der det er behov. At det vil være behov bekreftes av arbeidsgivers ønske om å kunne bruke vikarbyrå ut over 6 måneder. Målet må være at så få som mulig kommer i en slik situasjon og i så kort tid som mulig, sier Søpstad.
- Men hvem som helst kan ikke erstatte hvem som helst?
- Nei, men situasjonen er den at vi har folk som midlertidig er uten oppgaver. At det er en mismatch mellom kompetanse og arbeidsoppgaver i et lite tidsvindu, gjør at det blir feil å snakke om overtallighet nå, sier NTL-lederen.
Rektor fikk fullmakt
Under torsdagens styremøte på Jægtvolden i Inderøy, drøftet NTNU-toppene hvordan de skal håndtere usikkerhet knyttet til fremtidig bemanningsbehov. I tilrådingen het det: "Allerede i dag ser vi de første tilløpene til overtallighet blant teknisk/administrativt ansatte, herunder ledere, i forbindelse med fusjonen (...)".
Rektor foreslo at han fikk fullmakt til å utarbeide egnede mekanismer som ivaretar alle parters behov for å løse utfordringene som kommer når arbeidsoppgaver faller bort og det blir ledighet i stillinger. Dette skal skje i samarbeid med tillitsvalgte. Saken gikk gjennom uten innvendinger fra styret.
NTLS lokale leder ved HiST, Ronny Kjeldsberg, reagerte på denne fullmakten. Til UA i går sa han at man, i en sak som er så viktig for ansatte, burde finne en løsning som ivaretar medbestemmelse på en bedre måte. Han har tatt dette opp med sitt eget styre og NTLs styre ved NTNU.
De mekanismene rektor sikter til er blant annet et internt arbeidsmarked der ledige stillinger som skal videreføres først lyses ut internt. I tillegg ser man på bruk av vikarbyrå for å håndtere usikkerheten. Torsdag gikk styret med på å oppheve begrensningen på seks måneder som har vært praktisert de siste fire årene. En pool for overtallige og et sentralt tilsettingsråd er de andre redskapene rektor vil ta i bruk.
Sikret mot oppsigelse og flytting
Omstillingsavtalen som er inngått mellom Kunnskapsdepartementet og 13 fagforeninger, sikrer at ingen sies opp eller må flytte.
Les: Skal sikre trygghet, arbeidsmiljø og de ansattes medbestemmelse
Organisasjonsdirektør Ida Munkeby skrev i en epost til UA i går at ansatte vil likevel kunne oppleve omstilling og må være forberedt på å få endrede eller helt nye oppgaver.
Det er utarbeidet maler for omstillingssamtale og kartleggingssamtale. Det forberedes nå et opplegg for opplæring for dem som får nye oppgaver. - Ledere får opplæring i endringsledelse og vil fortløpende få informasjon om viktige hendelser og beslutninger i fusjonsprosessen slik at de kan informere sine ansatte, opplyste Munkeby.
Prinsipielt mot bruk av vikarbyrå
Sturla Søpstad mener tiltakene som skal avtales både må sikre de ansattes rettigheter og bidra til at de føler trygghet i omstillingsprosessen. Han ser ikke de store kontroversene foreløpig. Om forslaget om å utvide mulighetene for å oppheve begrensningen på å bruke vikarbyrå sier han:
- Jeg er ikke overbegeistret for dette forslaget. Vi er prinsipielt i mot bruk av vikarbyrå. Det er viktig å vite at vikarer har de samme rettigheter som midlertidig ansatte. Forskjellen er at NTNU slipper unna ansettelsesprosessen. Det betyr også at ansatte ikke er med i utvelgelsen av disse.
Etablering av et sentralt tilsettingsråd har tjenestemannslaget ønsket lenge, så på dette punktet er Søpstad fornøyd.
Informasjon er den største utfordringen
Det blir krevende i lang tid framover for alle som skal tilse at spilleregler følges og ansatte ivaretas i de mange prosessene som pågår. Tillitsvalgte fra de fire institusjonene skal møtes over et par dager i Ålesund i neste uke for å diskutere status og videre arbeid.
Søpstad sier at den største utfordringen er å nå ut med nok og god nok informasjon til alle i tiden som kommer.
- Det er veldig viktig at folk som er usikre på hva som skjer, nå aktivt bruker tillitsmannsaparatet og sine ledere om de har spørsmål, sier NTL-lederen på NTNU.