Slapp av! Studenter får jobb

Er du student og bekymret for at du ikke får deg jobb etterpå? Det kan du høyst sannsynlig ta helt med ro. Her er likevel noen råd, fra Simon W. Lie, prosjektleder i NTNU Bridge.
88 prosent av de som svarte i 2013 mener at utdanningen de fikk ved NTNU var relevant for jobben de hadde. Det er ingen grunn til å tro at dette har endret seg dramatisk siden den gang, selv om enkelte fagområder kan ha opplevd endret etterspørsel, skriver Simon W. Lie. Arkivfoto.  
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

88 prosent av de som svarte i 2013 mener at utdanningen de fikk ved NTNU var relevant for jobben de hadde. Det er ingen grunn til å tro at dette har endret seg dramatisk siden den gang, selv om enkelte fagområder kan ha opplevd endret etterspørsel, skriver Simon W. Lie. Arkivfoto.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

I det siste har det vært flere presseoppslag om studenter som frykter at de ikke får jobb. Saken startet i Universitas, og er senere tatt opp av flere andre, som Under Dusken og Midt-Nytt. Men slapp av.

Alle fakta viser at det stort sett går bra. Vi ved NTNU Bridge jobber med å koble studenter og arbeidsgivere. Vårt hovedbudskap til studenter er at det som regel går greit.

Tallene viser at de aller fleste klarer å skaffe seg en jobb. NTNUs egen kandidatundersøkelse fra 2013 viser at 9 av 10 kandidater er i arbeid innen fire måneder etter at graden er fullført.

Jeg kjenner ikke den siste undersøkelsen utover det som står i Universitas, men vi vet hvordan dette ser ut over tid.

Skjønner bekymringen

Jeg forstår jo hvorfor flere av dere studenter er bekymret. Det har vært mye fokus på endringer i arbeidslivet, først som følge av oljeprisfallet og så digitalisering og robotisering. Det er også en stor overgang å gå fra å være student til yrkeslivet, og det er helt naturlig at mange studenter er nervøse for det.

Men tallene viser altså at de aller fleste klarer å skaffe seg en jobb. De aller fleste får til og med en relevant jobb.

88 prosent av de som svarte i 2013 mener at utdanningen de fikk ved NTNU var relevant for jobben de hadde. Det er ingen grunn til å tro at dette har endret seg dramatisk siden den gang, selv om enkelte fagområder kan ha opplevd endret etterspørsel.

Men det finnes også mange grep du kan gjøre i studietiden for å stille sterkere i arbeidsmarkedet.

Kan påvirke selv

Som NTNU-student er det selvsagt viktig å legge arbeid i studiene, slik at du får et godt faglig fundament. Men praksiserfaring er også verdifullt når du skal søke jobb.

Det handler om å kjenne hvilke forventninger og behov som finnes ute i arbeidslivet, hva du kan bidra med gjennom din faglige kompetanse, og å opparbeide et profesjonelt nettverk. Du har mange muligheter gjennom studieløpet.

Mange utdanningsløp gir mulighet for praksisopphold og utveksling som del av studiet. Da får du praksiserfaring som del av fagløpet.

Mange fagfelt åpner også for å skrive master-, bachelor- og prosjektoppgave med en ekstern partner. Det er en god anledning til å bli kjent med en bedrift eller bransje du senere kanskje skal jobbe i. Du får praksiserfaring og et profesjonelt nettverk, og ofte tilgang på ekstra veiledning og data som du eller ikke ville fått.

Mange studenter melder også at det gir ekstra motivasjon å vite at oppgaven skal bidra til å løse konkrete utfordringer noen står overfor.

Sommerjobb, frivillig, verv

En sommerjobb eller deltidsjobb ved siden av studiene gir også arbeidserfaring, og ekstra penger i kassa. Den trenger ikke være faglig relevant. All erfaring teller.

Det finnes dessuten mange muligheter innen studentfrivilligheten, linjeforeninger, studentpolitikken og annet organisasjonsarbeid.

Verv i organisasjoner som Studentersamfundet, studentmediene eller NTNU Revolve kan være svært fagrelevant. Lederne i UKA, Isfit og andre store arrangement har ansvar for hundrevis av frivillige og disponerer budsjett på mange millioner. Det ser veldig bra ut på CVen.

Det arrangeres mange næringslivsdager og nettverksarrangement, både av NTNU sentralt og linjeforeningene.

Benytt anledningen til å bli kjent med arbeidsgiverne; hva de spør etter, hvilke muligheter som finnes for deg, og skaff deg et profesjonelt nettverk. Faglærerne har ofte også store kontaktnett i aktuelle bransjer, og kan gi gode tips og råd.

En viktig del av det å søke jobb innebærer å kunne beskrive kompetansen din, dine personlige egenskaper og si noe om hva du ønsker å bruke utdannelsen din til.

Dersom du trenger hjelp med CV/søknad eller jobbsøkerprosessen generelt, tilbyr NTNU Karriere kurs og individuell veiledning.

Søk jobb i god tid

Et godt råd er å starte å søke jobb i god tid før du er ferdig med studiene. Jobbsøking er en ferdighet som må trenes opp. Det tar ofte flere måneder fra du søker til du får svar. Det kan være en tung ventetid når du ikke lenger har studiene å gå til. Men ikke mist motet.

Vær oppmerksom på at mange internships og traineestillinger for nyutdannede lyses ut tidlig på nyåret, et halvt år før de fleste studentene leverer master- eller bacheloroppgaven.

Husk at den første jobben etter studiene ikke trenger å være drømmejobben. For mange er dette en opplæringsarena for å kunne være med å kjempe om mer attraktive stillinger senere.

I dagens arbeidsmarked er det blitt vanlig å bytte jobb oftere, og det er forventet at du skal kunne tilegne deg ny kunnskap og ferdigheter gjennom hele yrkeslivet.

NTNU kan til sist bare kan gå så langt for å forberede studentene til arbeidslivet. Til sist er det opp til dere studenter selv å ta de nødvendige stegene. Men du kan få hjelp et godt stykke på vei, og du er ikke alene.

Det skal nok gå fint. Det gjør som regel det.

Så noen fakta om NTNU Bridge og NTNU Karriere:

- NTNU Bridge er en tjeneste utviklet av og for NTNU. Den skal gjøre det enklere for våre studenter å få tilgang på praksiserfaring gjennom studietiden, og faglig relevant arbeid etter endte studier. Vi dekker alle NTNUs fagområder og campus, og tjenesten er gratis å bruke for både studenter og arbeidsgivere.

- NTNU Bridge tar inn utlysninger fra arbeidsgivere som ønsker å komme i kontakt med NTNU-studenter; deltidsjobb, sommerjobb, ulike former for oppgavesamarbeid, heltidsjobb, Internships og traineestillinger.

- Disse gjøres tilgjengelig og søkbare for studentene ut fra deres fagbakgrunn, utdanningsnivå og interesser. Studentene kan også søke blant arbeidsgiverne og ta direkte kontakt med aktuelle kandidater, og vice versa. I tillegg organiserer NTNU Bridge oppgaveworkshops, koblingsarrangement, disponerer reisemidler for studentoppgaver og formidler informasjon til studenter og arbeidsgivere.

- NTNU Karriere er NTNUs sentrale karrieretjeneste for alle studenter ved NTNU. Tilbyr kurs innen blant annet kompetansekartlegging, jobbsøking og intervjutrening.

- Du kan også få karriereveiledning og tilbakemelding på din CV og søknad. Alle tjenestene er gratis.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.