UiO skal også diskutere hvem som har rettighetene til videoforelesninger

– I utgangspunktet er det den tilsatte som råder over personlig undervisningsmateriale, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved UiO.
Universitetene har lenge strømmet foredrag, men med koronaen ble det flere videoforelesninger, og dermed ble rettighetene til stoffet en het potet. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Universitetene har lenge strømmet foredrag, men med koronaen ble det flere videoforelesninger, og dermed ble rettighetene til stoffet en het potet.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

UA skrev nylig at NTNU mener de har rett til å bruke videoforelesninger, også etter at den ansatte som var ansvarlig for forelesningene har sluttet.

LES OGSÅ: - Ansatte mister rettighetene til sitt eget undervisningsmateriell

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet i Oslo skriver i en mail at hos dem er det i utgangspunktet den tilsatte som råder over personlig undervisningsmateriale.

Skiller mellom personlig og standardisert

Det er utarbeidet institusjonelle retningslinjer for tilgjengeliggjøring av undervisningsmateriale på nett for UiO.

– Avtalen er gjort til en del av ansettelsesavtalen for undervisere ved UiO for ansatte som er tilsatt etter 4. juli 2013, og gjelder dermed ikke for alle tilsatte ved UiO. Den tilsatte har som utgangspunkt rådigheten over personlig undervisningsmateriale, mens UiO har rådigheten over standardisert undervisningsmateriale, forteller Benjaminsen.

LES OGSÅ: Mener ansatte bør få kompensasjon for at NTNU bruker forelesningene deres

Vil avklare rettighetene til nettforelesninger

Men nå har Forskerforbundet tatt opp saken og meldt at det er behov for å avklare rettigheter til forelesninger og annet materiale som blir lagt ut på nett.

– UiO har så langt ikke tatt stilling til hvordan rettighetene til denne type materiale bør være, men vi er enig med fagforeningene i at det er viktig å avklare spørsmålet, spesielt i lys av det økende omfanget av digital undervisning. Det er også viktig at uh-sektoren har en felles tilnærming til spørsmålet, mener Benjaminsen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.