Ytring

Statsministeren lærte om skadene ved plast i havet

Erna Solberg ble overrasket over hvor mye marint søppel som er samlet inn ved Mausund Feltstasjon.

Enorme mengder søppel: Under besøket fikk statsministeren se noe av det som er samlet inn av søppel. Til høyre: Daglig leder Odd Arne Arnesen informerte .
Publisert Sist oppdatert

Onsdag 28. juli 2021 besøkte statsminister Erna Solberg med følge Mausund Feltstasjon.

Erna Solberg fikk orientering om at studenter ved NTNU får lære om og fordype seg i temaet Bærekraftig utvikling i havet, og spesielt om plastproblematikken i havet, i naturfaget ved lærerutdanningen, i Eksperter i team og ved forskning i arbeidet med egne masteroppgaver. Dette gjelder også lærere som tar etter- og videreutdanning gjennom Skolelaboratoriet ved NTNU. Studentene som har gjennomført ekskursjon til Mausund Feltstasjon, understreker nytten av å få gjennomføre feltarbeid på øyene rundt Mausund og i Froan Naturreservat og få se utfordringene plastavfallet fører med seg på nært hold. Erna Solberg var lydhør og engasjert og sa:

- Det er en viktig jobb å få engasjert studentene i dette arbeidet.

Hilde Ervik fortalte om hvordan studentene ved NTNU får jobbe med temaet Bærekraftig utvikling i havet.

Solberg er engasjert i dette temaet og så fram til besøket ved Mausund Feltstasjon. Hun var imponert over arbeidet som er gjort med oppryddingsarbeidet. Daglig leder ved Mausund Feltstasjon, Odd Arne Arnesen, orienterte om det pågående ryddearbeidet av marint søppel. Hvor mye som er samlet inn og hvor det kommer fra. Det som var ny informasjon er dokumentasjonen av at mye kommer med havstrømmene fra andre land, men hun var heller ikke klar over den store mengden som har blitt samlet inn ved Mausund Feltstasjon. Siden oppryddingsarbeidet startet opp i 2017, er det samlet inn ca 5000 m3 med marint avfall, hvor størstedelen er plastavfall, fra Frøya-, Hitra-, Ørland- og Åfjord kommune.

Hun fikk også orientering om nylig publisert forskningsarbeid, som dokumenterer mengden plastavfall som ligger nedgrodd på holmer og skjær rundt Mausund og i Froan Naturreservat.

Det er spesielt mye på de områdene som tidligere ikke har vært ryddet for marint søppel. Dette understreker behovet for at nytt tilsig av marint søppel må kontinuerlig ryddes opp, for å forhindre at det gror ned i terrenget. Over tid vil den nedgrodde plasten fragmenteres til mikroplast, og skylles ut i havet igjen.

Konsekvenser av plast i jord når det fragmenteres til mikroplast.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.