Slik reagerer verden på Moser-parets nobelpris

- De har på et dramatisk vis endret måten vi forstår hjernens navigasjons- og hukommelsessystemer.
 

Etter at ekteparet May-Britt og Edvard Moser vant nobelprisen i medisin mandag, har ikke reaksjonene latt vente på seg. Sammen med den britisk-amerikanske professoren John O’Keefe, som de deler prisen med, mottar paret gratulasjoner fra forskningsmiljøer verden over.

- De har på et dramatisk vis endret måten vi forstår hjernens navigasjons- og hukommelsessystemer, uttaler Hugo Spiers, leder for gruppen for romlig kognisjon ved University College London til The Guardian.

Spiers får støtte fra sin danske kollega, hjerneforsker og professor ved Universitetet i København, Jesper Mogensen.

- Det er helt klart en meget viktig oppdagelse av hvordan hjernene våre behandler informasjon, og det vet vi nesten ingenting om. Det er viktig grunnforskning, sier han til Videnskap.dk.

- Et fenomen

Det amerikanske nettstedet Scientific American går enda lenger, og beskriver ekteparet som et «fenomen».

- While pursuing their studies, the two scientists have become a phenomenon. Tall and good-looking, they operate like a single brain in two athletic bodies in their generously funded lab in Trondheim, Norway — a remote corner of northern Europe just 350 kilometres south of the Arctic Circle. They publish together and receive prizes as a single unit, skriver nettstedet.

Det gis en fyldig biografi av ekteparet og deres forskning, og nettstedet kaller forskningsfeltet for et av de mest utfordrende i det 21. århundret.

New York Times fremhever også det spesielle i at det er et ektepar som mottar Nobelprisen. Avisen laget i fjor en egen profil på paret, og gjengir et sitat hvor de blant annet uttaler at det å være gift gir fordeler, fordi man slipper å vente på å vente til man treffes i et møte når man får en idé.

Feirer prisen

Flere forskere ser prisen som et slag for grunnforskningen, og feirer ekteparets oppdagelser.

- Det er fantastisk, uttaler Michael Brecht, hjerneforsker ved Bernstein Centre for Computational Neuroscience i Berlin til Deutsche Welle.

- At det finnes gridceller inne i dyrets hode var en fantastisk observasjon, legger han til.

- Vinnerene i år har et veldig grunnleggende forskningstema. Det er veldig viktig at grunnforskning havner i søkelyset, sier hjerneforsker ved Queensland Brain Institute i Australia, Oliver Baumann til WA Today.


 UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.