200 millioner til utdanninger i distriktene

Fagskoler, høyskoler og universiteter får til sammen 150 millioner kroner av regjeringen for å kunne tilby desentraliserte og fleksible utdanninger.

Arkivfoto: Regjeringen og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe deler ut 200 millioner kroner til desentraliserte utdanninger.
Publisert Sist oppdatert

I tillegg får 27 studiesentre over hele landet til sammen 50 millioner kroner, slik at de kan legge til rette for flere lokale studietilbud, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Vi fortsetter å styrke tilgangen på utdanning over hele landet. Behovet for fleksible utdanningstilbud nært folk øker i takt med at flere ønsker å studere kombinert med jobb og familie. Silke tilbud er viktig for å få utdannet folk til våre velferdstjenester og næringsliv. For å utdanne nok folk med rett kompetanse, må vi nå flere av dem som ikke har mulighet til å ta en heltidsutdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Helse, omsorg og skole

Det er stor bredde i tilbudene som får penger, men en hovedvekt av utdanninger i helse, omsorg og skole.

I år er det UiT – Norges arktiske universitet og Nord universitet som får mest penger. Mer enn en tredel av pengene til studiesentre går til de nordligste fylkene.

NTNU får midler til Inkluderende praksis på Nordmøre. 4 632 404 kroner. Samt til prosjektet Psykisk helse i skolen på 1 928 167 kroner. Disse er basert rundt Møre og Romsdal fylke. I tillegg går det 200 000 kroner til prosjektet Introduksjon til medisin for ikke-medisinere - et heldigitalt nettkurs

Det tilkommer også 10 142 163 kroner til Fleks 2.0 - fleksibel og desentralisert bachelor i økonomi og administrasjon i Innlandet.

Kompetanse i nord

– Vi vet at mange kommuner i Nord-Norge sliter med å få tak i nok folk med rett kompetanse. Derfor er det veldig bra at både våre to nordligste universiteter og studiesentre i Nordland og Troms og Finnmark jobber så godt med å nå flere med sine utdanningstilbud, i tett samarbeid med kommuner og bedrifter, sier Borten Moe.

Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som administrerer ordningen og behandler søknadene som har kommet inn.