Vil diskutere utkasting av iraner

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.
NTNU vil ha de beste hodene fra Iran. PST mener iranere kan misbruke kunnskapen militært. 
        
            (Foto: Istockphoto)

NTNU vil ha de beste hodene fra Iran. PST mener iranere kan misbruke kunnskapen militært.  Foto: Istockphoto

Det er Mahdi Ghanes historie i UA som gjør at Tekna ønsker å diskutere saken med NTNU-ledelsen på Sesam-møtet kommende fredag.

Ph.d.-kandidaten kom til Norge fra Iran for å delta på et forskningsprosjekt om vindturbiner til havs ved Senter for skip- og havkonstruksjoner. Ghane fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i slutten av februar fordi UDI og PST mener dette kan føre til fare for ulovlig kunnskapsoverføring av sensitiv teknologi.

LES OGSÅ: Fortvilt iransk stipendiat kastes

- Slik det er nå, virker det enten tilfeldig eller altfor strengt hvem som kan komme hit fra Iran eller ikke, sier Bjørn Skallerud, som er leder av Tekna ved NTNU.

Tekna-lederen ved NTNU mener derfor mener det er grunnlag for å diskutere temaet i Sentralt samarbeidsutvalg, Sesam. Her møtes lederne av fagforeningene og NTNU-ledelsen for å diskutere aktuelle tema.

PST mener følgende fagområder kan bli misbrukt militært av Iran: Elektronikk, informasjonsteknologi, kjemi, biologi, fysikk, matematikk, romfartsteknologi, bygg og anlegg, materialteknologi, metallurgi, mekatronikk, veterinærstudium, olje og gass.

Mahdi Ghane har en mastergrad i mekatronikk fra hjemlandet.

Byråkrater om fagområdene

Bjørn Skallerud fatter ikke at en byråkrat kan gi avslag basert på noen navn på fagområder:

- Hvis du for eksempel tar materialteknologi, som er mitt fag, så er det et veldig bredt fagområde. Spennet er stort, alt fra noe som kan brukes sivilt til militær anvendelse, sier han.

Skallerud mener det er de lokale instituttene og fagmiljøene ved NTNU som kan vurdere hvordan forskningen kan brukes, eller misbrukes. Hvis en professor utlyser et stipend, der temaet åpenbart er relevant for militær forskning, kan han eller hun håndtere dette profesjonelt:

- Professoren vil fint kunne vurdere anvendelsesområdet – og si nei til iranere hvis forskningen kan misbrukes militært, sier han.

Tekna-lederen understreker at han ikke vet hva PST og UDI gjør for å sjekke bakgrunnen til de iranske søkerne. Hvis de oppdager at en iraner er tilknyttet et tvilsomt miljø, mener han det blir snakk om noe annet. Det er PSTs jobb.

Enig med Ghanes veileder

Hva tenkte du da du leste historien om Mahdi Ghane i UA?

- Jeg er enig med Torgeir Moan i at dette er forskning som er langt unna militær anvendelse. Dette er forskning som blir publisert og det er en åpenhet rundt det.

LES OGSÅ: Veilder Torgeir Moan reagerer på avslag

Ønsker dette av ledelsen:

- Hva ønsker Tekna at NTNU-ledelsen skal gjøre?

- Tekna ønsker en gjennomgang av hva som er politikken på dette området. Slik det ser ut nå, virker det defensivt bare å godta en vurdering knyttet til fagområdet. Vi vil be NTNU forfølge denne saken, for å få etablert en ryddigere praksis.

Mange fagmiljø ved NTNU har ansatt iranske stipendiater. Det har fagmiljøene stor glede av, ifølge Skallerud:

- De er veldig flinke. Hvis man har en glimrende kandidat fra Iran, er det et tap for fagmiljøet å bli nektet muligheten til å ta opp iraneren på sitt forskningsprosjekt, sier han.

LES MER: Disse fagfeltene alarmerer PST

Hvis man har en glimrende kandidat fra Iran, er det et tap for fagmiljøet å bli nektet muligheten til å ta opp iraneren på sitt forskningsprosjekt,

Bjørn Skallerud, Tekna-leder
- NTNU må forfølge denne saken, sier Tekna-leder Bjørn Skallerud. 

- NTNU må forfølge denne saken, sier Tekna-leder Bjørn Skallerud. 

Mahdi Ghane vil forske på vindturbiner til havs. UDI nekter ham opphold i landet. 

Mahdi Ghane vil forske på vindturbiner til havs. UDI nekter ham opphold i landet. 

Relaterte artikler

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Disse fagfeltene alarmerer PST

PST får oversendt visumsøknadene fra iranske studenter og forskere hvis disse søker seg til problematiske fagområder ved universitetene. Lista over slike fagområder er lang.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Holder igjen penger til iranske studenter

Iranske studenter som ikke får opphold i Norge, har store problemer med å få tilbake en økonomisk garanti på 95 000 kroner. Norske banker nekter å overføre pengene til Iran.

Stenger iranere ute

Det akademiske filteret som skal hindre kunnskapsoverføring av sensitiv teknologi til Iran, har effekt: Antall nye iranske phd-er ved NTNU har sunket fra 39 til 3.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU Samfunnsforskning vil kjøpe forskningsinstitutt for én krone

NTNU Samfunnsforskning ser på Trøndelag Forskning og Utvikling som faglig svakt, men vil likevel kjøpe det. Avgjørelsen fører til uro internt.

NTNUs smittemodell møtt med kald skulder hos FHI

NTNU Covid-19 Task Force har utviklet en matematisk modell fra bunnen av. Folkehelseinstituttet vil heller lage sin egen modell.

Forskere nyter størst tillit blant befolkningen

Det norske folk stoler mest på forskere, viser en ny undersøkelse. Også dommere, jurister og advokater nyter stor tillit blant befolkningen.

Slik gikk det da vi dro til campus for å treffe folk

En god del NTNU-ansatte er nå tilbake på kontorene sine. Er det endelig noe som skjer på campus? Vi måtte sjekke.