Året 2019 ble et rekordår. I år forventes blodrøde tall

Fra omsetning på 3,5 millioner over budsjett til forventet underskudd på 12 millioner: Samfundslederen mener det ikke er grunn til panikk.
Studentersamfundets leder Karen Mjør mener at Samfundet er i god stand til å takle de økonomiske utfordringene de nå står overfor (Bildet ble tatt før studiestart). 
    
      (Foto: Jahn Ivar Kjølseth)

Studentersamfundets leder Karen Mjør mener at Samfundet er i god stand til å takle de økonomiske utfordringene de nå står overfor (Bildet ble tatt før studiestart).  Foto: Jahn Ivar Kjølseth

Tirsdag 15. september holdt styret ved Samfundet den årlige generalforsamlingen hvor regnskapet fra foregående år presenteres. Leder av finansstyret ved Samfundet, Dag Herrem, kunne melde om et knallår i fjor. Samfundet omsatte for nesten 47,5 millioner kroner i 2019, tre og en halv million mer enn budsjettert, mye takket være kulturfestivalen Uka. Samtidig nådde Samfundet en ny rekord i antall medlemmer, på over 16 000 betalende medlemmer.

Selv om feståret 2019 stod i fokus ble det også viet litt tid til det inneværende året. Regnskapet for 2020 er forståelig nok ennå ikke klart. Imidlertid ble det presentert en prognose som viste en annen økonomisk virkelighet for inneværende år. Totalt ble 2020 budsjettert med et overskudd på litt under en halv million. I stedet forventes det et underskudd på rundt 12 millioner kroner.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

– Tallene stemmer greit med prognosene vi har hatt underveis. Vi forventer å ta med oss den negative trenden inn i våren 2021 også, forteller Samfundsleder Karen Mjør.

Ikke fare for konkurs

Vil du kalle den økonomiske situasjonen ved Samfundet en krise?

– Nei, jeg vil ikke gå så langt. Vi hadde et fantastisk år i fjor økonomisk sett, og vi har en del sparepenger og rutte med fra før som kan brukes i en slik situasjon som vi står i nå. Men det er så klart utfordrende.

De økonomiske prognosene for Samfundets drift i 2020 er ikke noe å feire, men Samfundslederen mener Samfundet er godt nok rustet for å takle de røde tallene. 
    
      (Foto: Skjermdump Studentersamfundet)

De økonomiske prognosene for Samfundets drift i 2020 er ikke noe å feire, men Samfundslederen mener Samfundet er godt nok rustet for å takle de røde tallene.  Foto: Skjermdump Studentersamfundet

 

Samfundslederen forklarer at Samfundet allerede har fått innvilget krisepakke for tapte billettinntekter, samt fått støtte av Studentsamskipnaden. I tillegg har de søkt om en krisepakke nummer to. Blir den innvilget vil Samfundet sammenlagt få krisestøtte på 4,8 millioner som kan demme opp for tapet.

– Det er viktig å understreke at det ikke er grunn til panikk. Finansstyret ved Samfundet er optimistiske, og Samfundet vil ikke gå konkurs, forteller Mjør.

Hun legger til at situasjonen heller ikke skaper store konsekvenser for Nybygg-prosjektet, hvor det skal bygges et flunkende nytt tilbygg på baksiden av samfundsbygget på "fengselstomta", med planlagt byggestart våren 2021. Prosessen fortsetter foreløpig som vanlig.

Av underskuddet på 12 millioner er det spesielt servering, men også billettsalg, som står for mesteparten av inntektsfallet. Prognosen viser et fall i omsetning innen servering på hele 66 prosent.

– Det er forventet at vi mister inntekt når vi bare får ha en brøkdel av kapasiteten av folk her sammenlignet med tidligere. Vi prøver å gjøre det beste ut av det. Det viktigste er å nå ut til studentene på best mulig måte og vise at vi er åpen, og at vi fortsatt har et tilbud, sier Mjør.

– Må være fordel å være medlem

I tillegg til røde tall i regnskapet har tallet for nye medlemskap denne høsten gått nedover sammenlignet med i fjor. Også dette tar Samfundslederen med ro.

– Vi har hatt en jevn stigning i flere år, og i fjor hadde vi et rekordår. Jeg vil ikke si at medlemstallene er kritiske ennå, men vi jobber stadig med å nå igjen den trenden vi lå på i fjor. 

Studentersamfundet har hatt en stigende trend i sine medlemstall de siste ti årene. Så langt i år har antall nye betalte medlemskap blitt halvert. 
    
      (Foto: Skjermdump Studentersamfundet)

Studentersamfundet har hatt en stigende trend i sine medlemstall de siste ti årene. Så langt i år har antall nye betalte medlemskap blitt halvert.  Foto: Skjermdump Studentersamfundet

 

Hun mener det viktigste er å fortsette å kommunisere til studentmassen fordelene ved å være medlem på Samfundet.

– Til nå har vi bare sluppet inn medlemmer i helgene. Vi ser for oss at vi etter hvert kan løsne opp mer på dette og ønske flere ikke-medlemmer velkommen, men også da skal det være solide fordeler i å være medlem.

Frykter du at trenden fortsetter og at nye medlemmer vil minke også til neste år?

– Vi er så avhengig av gode rammer satt av regjeringen for å sikre økende medlemstall, at det blir bare spekulasjoner. Vi gjør det vi kan.

– Færre får oppleve Samfundet

Til tross for halvert tall for nye medlemskap så ble det satt ny rekord i antall søkere til frivillige verv på Samfundet i høst, ifølge ditt meningsinnlegg i Under Dusken. Hva er forklaringen på at så mange vil være frivillig, men at langt færre kjøper medlemskap?

– Jeg mener det du spør om er to forskjellige ting. Med det annerledes semesteret vi befinner oss i nå så ønsker selvfølgelig flere å gjøre mer for å danne seg et sosialt nettverk, og da har mange av de sett på Samfundet som en god arena for det. 

Når det gjelder medlemskap så har studenter en tendens til å kjøpe seg medlemskap etter at de har vært innom Samfundet og fått oppleve tilbudene de tilbyr, mener Mjør.

– Dette semesteret er det færre ikke-medlemmer som får muligheten til å komme innom og oppleve Samfundet. De to første ukene av semesteret var Samfundet øremerket for fadderuka og nye studenter, men også da var det færre som slapp inn på grunn av restriksjoner i kapasitet. Derfor er det ikke særlig overraskende at det er færre nye medlemskap dette semesteret.

Dyrt, men verdt det i lengden

Både styret og finansstyret ved Samfundet jobber nå med å finne løsninger på de økonomiske utfordringene, men Mjør medgir at det er mer enn kun det økonomiske på kort sikt som spiller en rolle i deres arbeid.

Herrem sa under generalforsamlingen at å sikre samholdet innad i Samfundet er viktigere enn å sikre overskudd i år. Er du enig i det?

– Ja, det er jeg. Vi har hele tiden vært veldig klar på at vi skal ta tilbake studiebyen Trondheim, og gjenopprette tilbud for studentene. Vi ser nå at driftskostnader gjør at gjenåpningen er dyrere enn den er lønnsom, men det er fortsatt verdt det i lengden.

Mjør forteller at det har vært et annerledes semester, men at aktiviteten på Samfundet begynner å normalisere seg noe.

– Samfundsmøtene er i gang igjen, det samme er kvissen i Edgar, og vi begynner å komme litt mer tilbake til en vant hverdag, selv om de større arrangementene uteblir. Jeg må si at jeg er så imponert over de frivillige ved Samfundet, og måten de har taklet situasjonen på og vist kreativitet. Det er på grunn av det vi har fått til sammen at vi fortsatt har et tilbud til studentene også dette semesteret.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Oppfordrer til hjemmeeksamen

NTNU har oppfordret alle fagmiljøene til å endre eksamensform til hjemmeeksamen der det er mulig.

Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen

Professor Øyvind Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen for behandlingen han ble utsatt for i forbindelse med IHS-striden.

Mener forholdet mellom NTNU og Sintef gnisser

NTNU og Sintef konkurrerer om de samme oppdragene, prosjektene og forskningsmidlene, advarer direktør Magnus Langseth i SFI Casa ved NTNU.

NTNU vs Eikrem:

NTNU engasjerte to advokatbyråer

NTNU har benyttet seg av to ulike advokatbyråer i forbindelse med prosessen mot Øyvind Eikrem.