Eksamensrot fast i diskusjon om juss
Sivilombudsmannen og Kunnskapsdepartementet har kjørt saken rundt vårens eksamensrot inn på et blindspor, mener student Håkon Sveinssønn Mork. - De har ikke tatt stilling til de viktigste problemstillingene, sier han.
Indøk-studenten fronter de 85 studentene som krever at eksamen i emnet TDT4140 Systemutvikling fra 22. mai skal bli stående.
I alt 290 studenter tok eksamenen som NTNUs klagenemnd nullet etter at flere studenter klaget på formelle feil. Det skjedde 14. juni. Deretter klaget de 85 studentene på det de mener var en rekke saksbehandlingsfeil i nemnda. Saken ble bragt til til Sivilombudsmannen (SOM), som igjen bad om Kunnskapsdepartementets vurderinger.
Nå, halvannen uke før 290 studenter må ta eksamen på nytt, stamper saken fortsatt rundt i innfløkt juss.
Diskusjonen er ikke bare komplisert. Mork mener den også er irrelevant.
Fokus på klageadgang
- Hovedpoenget er at avgjørelsen av NTNUs klagenemnd om å nulle eksamen bygger på feilaktig og spekulativt faktagrunnlag. Derfor må vedtaket kjennes ugyldig. Siden Kunnskapsdepartementet mener det ikke er anledning til å klage på nemndas avgjørelse, må det være spesielt viktig at avgjørelsen er fattet på korrekt vis i utgangspunktet, sier Mork.
Sivilombudsmannen har valgt å fokusere på et litt annet spørsmål enn det studentene er opptatt av. SOM bad KD vurdere om det faktisk var klageadgang på nemndas avgjørelse. Det mener KD at det ikke var. Nå er Håkon Sveinssønn Mork bedt om å uttale seg om KDs svar, før SOM trekker konklusjoner. Mork er litt oppgitt over at saken nå har tatt en vending vekk fra utgangspunktet.
Overser det viktigste
- Kunnskapsdepartementet tar ikke stilling til de mest sentrale problemstillingene i saken. Det er spørsmålet om det har forekommet formelle feil ved eksamen som er sentralt her. Sakens kjerne er klagenemndas sviktende grunnlag og argumentasjon, ikke hvorvidt avgjørelsen deres kan påklages. Det er mindre interessant, sier Mork.
Studenten har tidligere lagt ved omfattende argumentasjon for at ingen formelle feil fant sted på eksamen 22. mai. I sitt siste brev til SOM gjentar han i kortversjon de mangler, feil og antakelser han mener preger NTNUs klagenemnds behandling.
Kopi av konteeksamen
Studentene er altså delt i denne saken. Utgangspunktet for den første klagen var at en tilnærmet identisk oppgave hadde blitt gitt som kontinuasjonseksamen i det samme emnet i august 2011. Denne, med løsningsforslag, hadde blitt gjort tilgjengelig på nett for dem som tok emnet i år. I klagen ble det også hevdet at en del kandidater kjente til at de ville få denne eksamenen i mai. Alle hjelpemidler var tillatt, en del hadde dermed løsningsforslag med seg.
NTNUs klagenemnd konkluderte med at det hadde skjedd en formell feil «av så graverende karakter at annullering av eksamen for samtlige kandidater må bli løsningen».
Ny eksamen ble tillyst 20. august, og rektor Torbjørn Digernes har beklaget fadesen overfor samtlige studenter.
Må ikke herske tvil
Håkon Sveinssønn Mork sier til UA at han begynner å bli innstilt på å ta eksamen igjen. Han er lite begeistret over det. Indøk-studenten er på vei til Canada, der han skal ta tredjeåret. I likhet med flere andre som skal studere utenlands har han måttet skyve på planene for å ta ny eksamen i Trondheim først.
I brevet til SOM, som UA har fått kopi av, skriver han:
«Det ville ha vært meget beklagelig dersom KD ikke er interessert i hvorvidt klagenemnda fatte sine vedtak på korrekt grunnlag. Når departementet mener det ikke er anledning til å påklage vedtaket, er det desto viktigere at det ikke hersker noen tvil om hvorvidt klagenemndas vedtak var fattet på riktig grunnlag fra begynnelsen av. Det er uakseptabelt å ha en maktfullkommen klagenemnd hvis avgjørelser, uansett hvor grove saksbehandlingsfeil de måtte bygge på, er hevet over enhver kritikk».
Eksamen som planlagt
Saksbehandler Torbjørn Hagerup Nagelhus hos Sivilombudsmannen sier konklusjon i saken blir trukket etter at SOM har mottatt den siste uttalelsen fra Håkon Sveinssønn Mork.
Juridisk rådgiver ved NTNU Anne Marie Snekvik sier eksamen går som planlagt 20. august. Det er snart to måneder siden bråket startet, men sommeren har gått uten at det er trukket konklusjon. Utsettelse har ikke vært noe tema, i følge Snekvik.
- Vi får se hva SOM eventuelt skjer før det. Men det er et poeng at studentene får gjennomført eksamen så raskt som mulig mens pensum enda er nokså ferskt, sier hun.