Matematikkens «Nobelprisvinner» ble tatt imot ved NTNU
Abelkomiteen tar aldri ordet «Nobelpris» i sin munn - men i vitenskapskretser regnes prisen Masaki Kashiwara fikk som på høyde med de som deles ut i Stockholm. I dag ble han ønsket velkommen ved NTNU.
Prorektor Marit Reitan, Abelkomiteens leder Helge Holden sammen med hovedpersonen Masaki Kashiwara på trappa til Hovedbygget.Foto: Tore Oksholen
Abelprisen finansieres av den norske stat, og er på 7,5 millioner kroner.
Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og overrekkes av Hans Majestet Kongen.
Styret ved Det Norske Videnskaps-Akademi vedtar hvem som tildeles prisen etter forslag fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.
Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel, Norges største matematiker gjennom tidene.
Kilde: DNVA.
IREG list of Observatory on Academic Ranking and Excellence rangerer de viktigste vitenskapelige utmerkelsene i ulike sjangre. Nobelprisen setter standarden, med en verdi satt til 1. Det fins ingen Nobelpris innen matematikk, her rager Abelprisen høyest, med en verdi av 0.97. Men Nobelinstituttet i Stockholm liker ikke at man anvender n-ordet, derfor gjør ingen i Abelkomiteen det.
Masaki Kashiwara er noe nær en levende legende innen matematikkfaget. Arbeidene han ble tildelt Abelprisen for, omtales som «imponerende prestasjoner innen algebraisk analyse og representasjonsteori.»
Komiteleder Helge Holden i passiar med matteelev Anzu Lovise Kvam og prisvinner Masaki Kashiware med kona Hiroko.Foto: Tore Oksholen
Uforklarbar
Da NRKs Torkild Jemterud, leder for programmet med det treffende tittelen Abels Tårn, ble spurt om han kunne forklare hva Kashiwara fikk prisen for, svarte han ganske enkelt «nei.» Den japanske matematikerens bedrifter kan kun beskrives ved hjelp av matematiske formler.
I et forsøk på å beskrive betydningen av Kashiwaras funn, framhevet Jemterud arbeidene hans som brobyggende mellom ulike deler av det matematiske byggverket.
Masaki Kashiwara har ikke bare løst spesifikke problemer, men skapt hele matematiske teorier som har formet flere grener av moderne matematikk. Hans innsats har gjort komplekse teorier mer tilgjengelige og anvendelige, og påvirket fagområder som topologi, geometri, fysikk, og datavitenskap.
En matematisk visjonær
Kashiwara har utforsket matematikken i over 50 år, og publiserer fortsatt innen faget. I begrunnelsen for årets pris drar Abelkomiteen paralleller mellom Kashiwara og Niels Henrik Abel, da begge viste matematisk talent allerede i svært ung alder. I motsetning til årets prisvinner døde Abel imidlertid svært ung.
- Kashiwara har bevist teoremer med metoder ingen tidligere hadde forestilt seg: Han er en matematisk visjonær, står det blant annet i begrunnelsen.
Kashiwara besøker NTNU i forbindelse med Abeldagen på NTNU. De byr på matematikkmorro i Glassgården på Gløshaugen og forelesning av Abelprisvinneren. Denne dagen er en del av Abeluka, som arrangeres av Den Norske Videnskaps-Akademi.
Eneste pris som også gir noe til unge
På NTNUs Abeldag vil skoleelever også få sjansen til å presentere sitt eget matematiske arbeid for Kashiwara – en unik læringsmulighet som kan inspirere neste generasjon matematikere, ifølge NTNUS nettside om dagen.
Her får de også prøve seg på matematikkoppgaver som fikk abelprisvinner Masaki Kashiwara til å elske matematikk. Elevene kommer fra Ugla og Charlottenlund ungdomsskole.
- Abelprisen er den eneste forskningsprisen jeg kjenner til som også tilbyr noe for ungdom, sier Abelkomiteens leder Helge Holden.