Kronikk:

Aktivitetsbaserte kontor kan gi 30 prosent tap i effektivitet

Ny forskning peker mot at aktivitetsbaserte kontorarbeidsplasser gir betydelig mindre effektivitet, og mindre tilfredse medarbeidere, skriver overlege Jan Vilhelm Bakke og førsteamanuensis Knut Inge Fostervold i denne kronikken.

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Ytring:

Forskerforbundet sier nei til foretaksmodell

Forskerforbundet, både nasjonalt og ved NTNU, går imot en organisering av universiteter og høyskoler som foretak.

Ytring om Revidert nasjonalbudsjett:

- Studentene har tatt ansvar, det har ikke Regjeringen

- Elgeseter gate 10 er ekstremt viktig for campusprosjektet, skriver to studentledere i denne ytringen, hvor de kritiserer Rejgeringen foor å utsette utbygging.

- Nei til degradering av forskere

Underdal-utvalgets rapport «Stillingsstruktur ved universiteter og høyskoler» utsettes for en sterkt kritisk gjennomgang i dette innlegget.

Siste fra forsiden

NTNU sperrer epost for Mac-brukere

Etter over en uke med enorme epostproblemer på NTNU har IT-avdelingen torsdag sperret for bruk av epost på Mac.

Eksamenstabbe rammet medisinstudenter

En menneskelig feil førte til at tredjeårs medisinstudenter ved NTNU kunne lese seg fram til fasit på en del av eksamensoppgavene. Studenter og fakultetsledelse har sittet i møte torsdag formiddag for å finne løsning.

Partene enige - streiken avblåst

Partene i statsoppgjøret bekrefter at de er enige, og streiken er avverget.

UiO må spare 100 millioner

Universitetet i Oslo må antakelig kutte om lag 100 millioner kroner i rammen kommende år. Ved andre universiteter og høgskoler er underforbruk blitt årsak til bekymring for Kunnskapsdepartementet.

Torbjørn Færøvik:

Taushet er ikke gull: Ta Kina-debatten på alvor

«'Alle' gleder seg nå om dagen. De gleder seg over den vellykte kunnskapsreisen til Kina – og de gleder seg til fortsettelsen. Jeg gleder meg ikke,» skriver Torbjørn Færøvik i denne kronikken.

Ny vår for humanistene

I flere land ser vi nå at næringslivet ansetter humanister, og at humanistene ikke skiller seg nevneverdig ut fra andre utdanningsgrupper på statistikker over arbeidsledighet eller irrelevant arbeid.

Temaet ledelse:

Smart + snill = ideell

Temaet ledelse er i vinden som aldri før, særlig aktualisert gjennom store og små fusjonsprosjekter.

Gjesteskribenten:

Jobb smartere, for pokker!

Vår gjestespaltist fikk noe å tenke på etter Brennpunkt-dokumentaren om kontorlandskap. Særlig merket hun seg retorikken om at nå skal alle jobbe «smartere». En hersketeknikk som anvendes til å stemple vi som mener noe annet som usmarte, skriver hun.

Ytring:

Storebror ser deg ikke, professor!

David Marinius Frivold mener UiB mangler verdistandpunkt ved det omfattende Kina-samarbeidet og er bekymret for ivaretakelsen og utviklingen av demokratiske verdier og akademisk frihet.

Til minne om Rigmor Austgulen

Professor Rigmor Austgulen døde 19. april, 68 år gammel. Venner og kolleger ved NTNU mottok dødsbudskapet med sorg og vemod. Men også i takknemlighet over alt det Rigmor var, og alt hun etterlot seg.

Gjesteskribenten:

Studenter bør lære hvordan Kina styres før de reiser dit

Jeg håper NTNUs rektor og andre rektorer kommer hjem fra Kina med god kunnskap om landet. Men jeg er redd for at de har lært lite om kommunistpartiets avgjørende rolle i kinesisk samfunnsliv.

Autonomien vi ikke trenger

En omgjøring til foretaksmodell vil dramatisk forsterke allerede økende negative tendenser, skriver Ronny Kjelsberg.

Universitetenes ansvar for arbeidsledigheten

Universitetet spiller en viktig rolle i framtidas Norge, men det handler om mye mer enn arbeidsledighet.