Rektor forbereder seg på en annerledes studiestart

- Er det noe vi har lært de siste månedene, så er det hvor viktig campusene er for ansatte, studenter og studielivet, sier NTNU-rektor Anne Borg noen dager før studiestart.  
Mandag ifører Anne Borg seg rektorkappe og rektorkjede. Deretter er det å gå de få skrittene bort til plena som ligger mellom Hovedbygningen og Gamle kjemi for å tale til fraværende studenter. Studiestart er i gang.  
    
      (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Mandag ifører Anne Borg seg rektorkappe og rektorkjede. Deretter er det å gå de få skrittene bort til plena som ligger mellom Hovedbygningen og Gamle kjemi for å tale til fraværende studenter. Studiestart er i gang.   Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Mandag 10. august kommer noe til å skje noe som aldri tidligere har hendt: Rektor vil stå bak Hovedbygningen i Trondheim og holde sin tale for de nye studentene ved NTNU. Det er sånn det pleier å være. Men plena som pleier å være fullstappet under enhver immatrikulering, uansett vær og vind, vil være tømt for studenter. I stedet vil seremonien foregå digitalt, og enkelte studieprogram vil ha felles visning for grupper av studentene.

Slik ser en standard immatrikulering ut. Og ja, det også ganske standard at det regner, i hvert fall i Trondheim.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Slik ser en standard immatrikulering ut. Og ja, det også ganske standard at det regner, i hvert fall i Trondheim.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

LES OGSÅ: Studentlederne holder pusten

LES OGSÅ: - Munnbind bør være påbudt under forelesning

Kort tale, mye på hjertet

Anne Borg skal holde sin første immatrikuleringstale som rektor. Hun vil ikke stå mutters alene og snakke i tomme lufta, forsikrer hun. Studentkorene skal opptre, og i Trondheim skal ledere for Studenttinget, Samfundet, Isfit og NTNUI få si noen ord. Cirka 20 personer vil holde henne med selskap på plena, som ellers er kjent for at det er arbeidsplassen til robotgressklipperen Bernt.  

Når UA intervjuer Borg onsdag ettermiddag har hun og staben blant annet brukt dagen på å flikke på talen. Den blir kortere enn vanlig siden den overføres digitalt, noe som ikke er lett når det er så mye som skal sies.

- Jeg kommer ikke unna å si noe om koronaen, men jeg vil også få fram at jeg er opptatt av bærekraftig utvikling. Planen er også å ha inn en del om hva som skjer i verden. I tillegg vil også toleranse, ytringsfrihet og demokratiske verdier inngå som ett av elementene i talen, forteller Borg.

- Hvorfor har du valgt å holde tale utendørs i stedet fra ditt eget kontor når seremonien er digital?

- Det er noe med symbolikken i å avholde seremonien der vi gjerne skulle tatt imot studentene. Vi får se, det er første gangen vi gjør det slik. Vi håper at dette blir et unntakstilfelle, sier hun. 

LES OGSÅ: Her er NTNUs nye rektor

LES OGSÅ: Mange nye studenter får ikke studere på campus

Var ny student i 1977

Om lag 9000 studenter starter studiene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund i høst. Selv husker rektor Borg godt når hun selv var fersk student. Det var i 1977.

- Jeg husker at da jeg kom på Gløshaugen syntes jeg det var kjempestort. Vi var i Nidarøhallen i et fellesarrangement og det var også et arrangement for vårt studium.

- Husker du noe fra rektors tale den gangen?

- Nei det gjør jeg ikke. Det må jeg bare innrømme, ler hun.

Sannsynligvis vil flere huske noe av Borgs rektortale vel 40 år etterpå, siden situasjonen nå er så ekstraordinær. Det overordnede budskapet blir muligens følgende:

- Jeg vil oppfordre studentene til å være studenter. Det som er sikkert er at selv om denne høsten er spesiell, så vil de være studenter over år. Vi skal gjøre vårt beste for at de får ei flott studietid, sier hun.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Jonis opptrer som ny student

Årets immatrikuleringsseremoni har først en felles del med rektors tale og hilsener fra statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Etter fellesdelen vil studiebyene Trondheim, Gjøvik og Ålesund ha egne sendinger.

Viserektor Jørn Wroldsen holder tale i Gjøvik:

- I tillegg skal vi som del av fadderuken ha en direktesendt digital omvisning mandag kveld hvor komikeren Jonis Josef skal være ny student og vises rundt. I forlengelsen av det blir det en direktesending hvor et panel bestående av representanter fra studentfrivilligheten, NTNU, samskipnaden og faddergruppene vil svare på innsendte spørsmål fra studentene, forteller pressekontakt Guro Wang Øverli.

Viserektor Jørn Wroldsen fra ei tidligere immatrikulering ved NTNU i Gjøvik. 
    
      (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Viserektor Jørn Wroldsen fra ei tidligere immatrikulering ved NTNU i Gjøvik.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

I Ålesund holder viserektor Annik Magerholm Fet tale. Alle instituttene har fått til at nye studenter kan møte opp fysisk på mandag. Etter å ha sett immatrikuleringa sammen i grupper, vil noen samles i større rom, mens andre får digitale hilsener fra instituttleder og dekan.

- Ved at vi får til fysisk oppmøte under immatrikuleringa, og flere samlinger i de samme små gruppene utover i uka både faglig og gjennom fadder, tror vi de nye studentene får en fin velkomst og vil føle seg ivaretatt, sier kommunikasjonsrådgiver Else Britt Ervik.

Viserektor Annik Magerholm holder tale ved NTNU i Ålesund, og den er allerede spilt inn. Det er også Wroldsens tale.  
    
      (Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

Viserektor Annik Magerholm holder tale ved NTNU i Ålesund, og den er allerede spilt inn. Det er også Wroldsens tale.   Foto: Else Britt Ervik/NTNU

 

Frykten for økt smitte

Når campusene våkner til liv igjen øker også mulighetene for smitte. NTNUs rektor sier de følger med på situasjonen, utarbeider informasjon til studentene og arrangerer smittevernkurs for dem. Også faglærerne skal oppdateres. Kontakten er tett med kommunene og Borg skryter av Campusservice, som hun mener har gjort en kjempejobb.

- Vi vil være sikre på at vi kan bidra på en god måte i en eventuell smittesituasjon og håndtere dette på best mulig måte, sier hun.

- Hvordan synes du det er å manøvrere når ansatte og studenter har så ulik tilnærming: Noen er veldig redde for smitte, mens andre ikke kan vente med å komme tilbake til campus?

- Det er viktig at det er fysiske læringsaktiviteter for studentene, alt kan ikke digitaliseres. Skal vi kunne gi fullverdige utdanninger, må vi ha noe fysisk aktivitet på campus. For studentene og mange ansatte er det veldig viktig, understreker Borg.

Hun vektlegger også at de som er redde, skal bli tatt hensyn til. Studenter som har behov for spesiell tilrettelegging skal få det. For ansatte som bekymrer seg for smitte, må det gjøres ei vurdering om hva de skal gjøre, noe som er en viktig oppgave for lederne ved NTNU.

Anne Borg på sitt hjemmekontor. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Anne Borg på sitt hjemmekontor.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

- Ikke over ennå

- Det er noen dilemmaer. Det er viktig å være sammen og samtidig føle seg trygg. Pandemien er ikke over ennå. Den siste tids oppblomstring viser nettopp det. Vi må finne måter å passe på og følge reglene som gjelder. Vi lærer hele tida hva som er mulig eller ikke. Vi må være forberedt på at det blir justeringer underveis, det må vi leve med i høst og helt sikkert til våren også, sier NTNUs rektor.   

Og noen justeringer kom allerede denne uka. Nå blir det mer opp til hver enkelt ansatt hvordan arbeidstid skal fordeles mellom hjemmekontor og campuskontor. Tidligere var beskjeden at ansatte som hovedregel skal jobbe på universitetsområdet. Høstens timeplaner viser at omtrent halvparten av alle emner skal gå digitalt. Det er lagt vekt på at alle studenter skal ha undervisning på campus, og at førsteårsstudentene blir prioritert.

- Hva håper de de nye studentene vil sitte igjen med etter årets immatrikulering, fadderuke og studiestart generelt?

- Jeg håper de får en god start på studentlivet og studiene ved NTNU. Og også at de gleder seg til resten av studieåret og videre framover. Jeg håper de vil være veldig fornøyde med det valget de har gjort, og at de vil trives ved NTNU i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, sier rektor Anne Borg.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.