To journalister får Nobels fredspris

Maria Ressa og Dmitri Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland.

Journalister blir truet, trakassert - og drept. Arifur Rahmans tegning er en hyllest til magasinet Charlie Hebdo.
Publisert Sist oppdatert

Fredag kunngjorde Den Norske Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen at journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Den norske Nobelkomiteen vil først i midten av oktober si noe om hvilken form nobelfeiringen vil få.

Ap-leder Jonas Gahr Støre nominerte Ressa til fredsprisen.

Avslører maktmisbruk

– Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene, skriver Nobelkomiteen.

Hun var i 2012 med på å etablere nettstedet Rappler, et mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder.

– Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika.

– Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

Forsvarer ytringsfriheten

Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold, ifølge komiteen. Han var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

– Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, heter det.

– Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn.

– Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.

- Veldig gode nyheter

En riktig tildeling som kom til rett tid, sier Norsk Presseforbund om tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til NTB.

– En stor del av verdens befolkning har ikke tilgang til uavhengig journalistikk, og pressefriheten har fått stadig trangere kår. Fredsprisen gir ekstra tyngde til et særdeles viktig arbeid, sier Floberghagen.

– En inspirasjon

Hun kaller de to journalistene en inspirasjon for pressefriheten.

– Maria Ressa og Dmitrij Muratovs mot til å drive kritisk journalistikk i Filippinene og Russland er en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati. De har i en årrekke, og under stor personlig belastning, rettet søkelyset på myndigheter og på maktutøvelse.

Floberghagen viser til at Ressa i fjor ble siktet – og senere dømt – for ærekrenkelser og flere andre forhold, som brudd på lov om utenlandsk eierskap av mediene.

– Verdige vinnere

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet om å kneble pressefriheten, sier hun.

Muratov er sjefredaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta, der seks av journalistene er drept på grunn av arbeidet sitt.

– Ressa og Muratov er virkelig verdige vinnere av Nobels fredspris, sier Floberghagen.

Kritisk til nobelpris til journalister

«Det siste pressen trenger nå er Nobels fredspris», skrev redaktør Erik Waatland i en kommentar i Medier24 i går. Han konstaterte at pressen er viktig:

«Men er vi viktigere enn aktivister som opponerer mot autoritære regimer, folk som jobber med å løse den globale klimakrisen eller organisasjoner mot fæle våpen, liksom?» spurte han.

Han pekte på at nesten 30 mediefolk er drept så langt i år, 350 journalister sitter i fengsel, redaksjoner undertrykkes, redaktører knebles og hele mediehus blir stoppet fra å drive kritisk journalistikk.

«Men fortjener vi Nobels fredspris? Har vi bidratt til å redusere spenningen i verden og til økt forbrødring mellom nasjoner - slik Alfred Nobel hadde som utstrakt mål for prisen? Jeg vet ikke», skriver han.

Videre skriver han:

«Vår jobb er å dokumentere kritikkverdige forhold i samfunnet - ikke å ta plassen fra en menneskerettighetsaktivist - for å selv bade i gull og glitter.»

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.