Får midler sånn at de kan møtes i samme rom for å snakke om rom

NTNU og Kunstforum deler ut penger til kunstnerisk utviklingsarbeid. For et av prosjektene betyr midlene at forskerne kan møtes i rommene de skal forske på.

- Det handler om hvordan man forholder seg til rom og hva rom gjør med den kunstneriske opplevelsen, sier Michael Francis Duch
Publisert
Fakta

The Poetics of Space: Investigating Spatiality and Site-Specific Art through Artistic Research

Prosjektet handler om rom og hva rom gjør med den kunstneriske opplevelsen. Sentralt i prosjektet står romlighet og stedsspesifikk kunst, og forholdet mellom kunst og rom.

Navnet er lånt fra den franske filosofen Gaston Bachelard’s bok som først ble publisert i 1958: a poetic investigation of domestic intimate spaces.

En bred tverrfaglig gruppe kunstneriske forskere ved NTNU deltar i prosjektet. De kommer fra både fra musikk, film- og medievitenskap og arkitektur, design og visuell kunst.

Prosjektet skal samarbeide med forskere ved California Institute of the Arts (CalArts).

I tillegg er prosjektet en del av den nasjonale forskningsgruppen Love and Latency ledet av Ivar Grydeland ved UiA.

Etter at det nasjonale Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU) ble lagt ned våren 2024, har NTNU og Kunstforum gått sammen om å dele ut 5 millioner til kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU.

Ti søknader kom inn og etter faglig vurdering av eksterne sakkyndige tildeles fem prosjekter midler.

Et av dem er prosjektet «The Poetics of Space: Investigating Spatiality and Site-Specific Art through Artistic Research» ved Institutt for musikk.

Se den fullstendige listen over prosjekter som har fått tildeling nederst i saken.

Kunstneriske rom

Prosjektet ledes av Michael Francis Duch og handler om kunstneriske rom og romfølelse. 

Professor Michael Francis Duch ved Institutt for musikk leder forskningsprosjektet om kunstneriske rom og romfølelse.

- Det handler om hvordan man forholder seg til rom og hva rom gjør med den kunstneriske opplevelsen, enten det er musikk eller andre former for kunst, forteller Duch.

For ham betyr midlene kort og godt at de kan gjennomføre prosjektet på en nasjonal og internasjonal skala.

- Det er et sterkt økonomisk press for tiden, så jeg føler meg privilegert, seir han.

Midlene gjør det nemlig mulig å samarbeide bredt med både nasjonale og internasjonale miljø.

- Enkelte ting kan man gjøre på nett, men på mange områder hjelper det stort å være i samme rom. Kanskje særlig når man forsker på selve rommet.

Men selv om de klassiske fysiske rommene blir viktige, skal de også forske på digitale og imaginære rom. Det gjør mulighetene for tverrfaglighet store.

- Det blir ikke snakk om tverrfaglighet for tverrfaglighetens skyld. Vi har samarbeidspartnere i både Norge, California, og Venezia. Alle skal bidra med sine erfaringer rundt rom og romforståelse i forhold til ulike aspekter, forklarer Duch.

Satser på kunst

Musikkprofessoren sitter igjen med en opplevelse at NTNU nå satser på kunsten. Han tror det er med på å løfte fram viktigheten av kunst ved NTNU.

- Vi blir invitert med som et satsingsområde. Samtidig blir kunstneriske metoder og valg tatt med inn i andre tverrfaglige forskningsprosjekter der ikke kunsten nødvendigvis står sentralt.

Han opplever det som relativt nytt at kunsten får en slik rolle, utover seg selv.

- Et felles løft for kunstfeltet og synligheten av kunstfagene ved NTNU er viktig, særlig i en tid med såpass økonomisk press. I nedgangstider er det lett å kutte der det føles dyrest og mest unødvendig, og kunsten er ofte et lett offer i slike sammenhenger. Det at det da blir satset er viktig, poengterer Duch.

Skal synliggjøres

Prorektor for forskning og nyskaping Toril Hernes trekker fram kunstnerisk utviklingsarbeid som en viktig del av NTNUs strategi.

Ifølge prorektoren var det avgjørende å finne en lokal løsning da det nasjonale programmet for kunstnerisk utviklingsarbeid ble lagt ned. Nå gratulerer hun de som har fått midler gjennom tildelingen.

- Det er ingen tvil om at det kunstneriske utviklingsarbeidet som skjer på NTNU holder høy faglig kvalitet. Prosjektene er samfunnsaktuelle, originale, engasjerende, utfordrende og nyskapende, og jeg gleder meg til å følge dem videre, sier  Hernes.

Målet er at midlene skal være en fast årlig utlysning som kan bidra til økt aktivitet og synliggjøring av kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU.

- Kunstmiljøene våre er svært viktige for NTNU, og de både trenger og fortjener gode støtteordninger, sier prorektoren.

De fem som får prosjektmidler

Navn Institutt Prosjekt Tildeling inntil
Annett BuschKiTMarginal Notes — Artistic frameworks, entrepreneurial narratives: how to allow the unexpected to happen556000
Michael Francis DuchIMUThe Poetics of Space: Investigating Spatiality and Site-Specific Art through Artistic Research800000
Øyvind BrandtseggIMURhythm and Intentionality in Computer Assisted Music making800000
Nabil AhmedKiTVisible Truth: The rise of emerging technologies in investigative practices for Building Accountability730000
Stuart Mcleod Salway DicksonIAPA Space for Artistic Research on Sant' Andrea, Venice788061

Følg UA på Facebook og Instagram.