Penkowa får ikke doktorgraden tilbake

Milena Penkowa saksøkte Københavns universitet etter at de i 2017 trakk tilbake doktorgraden hennes på grunn av forskningsjuks og dokumentfalsk.
Milena Penkowa kjemper for sin karriere: Nå varsler hun at hun anker dommen i håp om likevel å få doktorgraden tilbake.  
        
            (Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet )

Milena Penkowa kjemper for sin karriere: Nå varsler hun at hun anker dommen i håp om likevel å få doktorgraden tilbake.   Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

18. januar falt dommen: Tingretten slår fast at universitetet hadde retten på sin side, skriver Forskerforum.

Dekan Ulla Wewer ved Det sundhedsvidenskabelige fakultet sier seg fornøyd med å få støtte i byretten, og sier at universitetet tar vitenskapelige uredelighet svært alvorlig. Uttalelsen er gjengitt på universitetets nettside.

Juks med rotteforsøk

Milena Penkowa var en berømt og anerkjent hjerneforsker i Danmark, som innhentet millioner i forskningsmidler, sanket priser og var en medieyndling. Fallet var derfor stort da stjerneforskeren ble beskyldt for forskningsjuks og dokumentfalsk for å skjule jukset.

Da Penkowa leverte doktorgraden i medisin ved Københavns universitet i 2001, hevdet et utvalgt at hun ikke kunne ha utført så mange rotteforsøk. Den ble derfor trukket tilbake. Deretter forfalsket hun dokument slik at det skulle framstå som at forsøkene på rotter hadde skjedd i Spania. Dette gjorde at doktograden ble godkjent i 2004.

Fra 2009 til 2010 var hun ansatt ved Københavns universitet. Da kom avsløringene, som gjorde hjerneforskeren herostratisk berømt. Weekendavisen avslørte at hun hadde forfalsket dokumenter. I 2012 ble hun kjent skyldig i alvorlige brudd på god vitenskapelig praksis.

Fikk sparken

I 2012 innkalte universitetet til en pressekonferanse, der ekspertpanelet bekreftet at omfattende forskningsjuks hadde forekommet. Av 29 vitenskapelige arbeider i en femårsperiode, hadde 15 karakter av forskningsjuks.  

Forskingsjukset omfattet oppdiktede dyreforsøk, manipulering med data, forfalsking av resultater og manglende kontrolleksperimenter. I tillegg hadde hun brukt forskningsbevilgninger på privat forbruk.

Penkowa fik sparken fra KU og i 2017 bestemte universitetet seg for å trekke tilbake doktorgraden:

– Det er helt usedvanlig og ekstraordinært at en forsker mister sin doktorgrad, sa Jasper Steen Winkel, visedirektør ved Københavns Universitet til  dansk TV2 .

Penkowa varslet at hun ville gå rettens vei for å beholde doktorgraden, men vant altså ikke fram. Men hun gir ikke opp:

På sin Facebook-side skriver Penkowa fredag 18. januar:

«Vi fortsetter i lagmannsretten!
I dag kom avgjørelsen fra tingretten, og den gikk ikke som vi hadde håpet på, i det staten valgte å beskytte staten, det vil si la motparten slippe. Men det betyr ikke at slaget er tapt, det betyr bare at kampen fortsetter i lagmannsretten. Vi gir selvfølgelig ikke opp – vi kjemper videre. Men akkurat nå gir jeg Dr. Snubbi en klem (Dr. Snubbi er Penkowas hund)… for da pleier alt å raskt se lyst ut igjen…»

Det er Forskerforum som gjengir denne uttalelsen fra Milena Penkowa.

Andre kilder:

Forskning.no: Beryktet hjerneforsker mister doktorgraden

Forskning.no: Fra berømt til beryktet

På Høyden: Milena Penkowa har mista doktorgraden

Relaterte artikler

Musene manglet

Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har gått gjennom Milena Penkowas forskningsprosjekter. Forsøksmus glimret med sine fravær, celler fra vevsprøver var ikke å oppdrive.

«Snyd»,«snyd»,«snyd»

Hvem lyver om at ens mor og søster er drept i bilulykke for å rettferdiggjøre treg framdrift i et forskningsprosjekt?

Penkowa gir seg ikke

Den skandaleombruste danske hjerneforskeren Milena Penkowa har ingen planer om å gi seg. Hun truer med rettsak dersom det gjøres alvor av truslene om å frata henne doktorgraden.

Punktum for Penkowa

Københavns universitet bekrefter lekkasjene i dansk presse om internasjonale eksperters funn: Det har vært omfattende juks i Milena Penkowas arbeider. Nå ryker sannsynligvis siste rest av Penkowas forskerkarriere – doktorgraden.

Københavns Universitet under politisk tilsyn

Den danske vitenskapsministeren setter Københavns Universitet under ”skjerpet tilsyn”. Dette er regjeringens reaksjon på at universitetsstyret besluttet å frede universitetsledelsen etter fremleggelsen av en 700-siders gransking av håndteringen av Penkowa-skandalen.

Penkowa-saken opp i Folketinget

Skandalen rundt den diskrediterte hjerneforskeren Milena Penkowa har blitt en sak i den danske rikspolitikken. Folketinget er ute etter den tidligere vitenskapsministeren, mens nåværende minister forlanger at København-rektorens rolle i forskerjukset granskes.

Felt av fiktive forsøksrotter

Danske medier kaller det den største forskerskandalen i Skandinavia i nyere tid. Det var et stort antall fiktive forsøksrotter som til slutt felte hjerneforskeren Milena Penkowa. Nå har Københavns Universitet anmeldt henne for dokumentfalsk.

Dansk stjerneforsker sa opp etter jukse-anklager

Professor Milena Penkowa – den danske nevroviteren mistenkt for vitenskapelig uredelighet og underslag av forskningsmidler ved Københavns universitet – har sagt opp sin stilling med umiddelbar virkning.

Dansk forskerkomet mistenkt for grovt juks

En av Danmarks største forskertalenter, en mediefavoritt og en millionbutikk for sitt eget universitet, er under mistanke for omfattende juks på laben og for misbruk av forskningsmidler.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo nå ser på hvordan de skal tilpasse ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.

Foreslår å fjerne musikk, kunst og medievitenskap fra KAM-senteret for å bevare trehusene

Institutt for arkitektur og teknologi åpner for å splitte opp KAM for at de skal få nok plass i Høgskolebakken.