Har fått flere hundre millioner kroner fra Forskningsrådet

Forskningsrådet benytter nobelanledningen til å fortelle om de flere hundre millionene som har rullet forskerparet Mosers veg siden 1991.

Publisert Sist oppdatert

Det startet med at de fikk hvert sitt doktorgradsstipend i 1991, som de første på sitt fagfelt. Siden den gang har flere hundre millioner kroner rullet May-Britt og Edvard Mosers vei, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.

Det meste har vært gjennom virkemidler hvis mål nettopp har vært å få frem verdensledende norske forskningsmiljøer.

- Mosernes fantastiske prestasjon har gitt hele forsknings-Norge en smak av suksess, og viser at målrettet og langsiktig finansiering av gode forskningsmiljøer er en god oppskrift for å bygge verdensledende forskingsmiljøer, heter det i artikkelen.

Les mer om Mosernes karriere sett fra Forskningsrådets arkiver her.

LES OGSÅ: - Norge må hente talentene hit

I årene etter disputasen har paret fått midler fra noen av Forskningsrådets mest strategiske satsinger. Dette er finansieringsordninger som ble iverksatt nettopp for å løfte sterke forskningsmiljøer opp på internasjonalt nivå. Forskningsrådet kaller dette ordninger som ga romslige bevilginger med stor handlefrihet for å få frem forskning av god kvalitet, og som skulle støtte karriereløpet for de aller mest lovende forskertalentene.

- Vi ville gi gode forskingsmiljøer romslige rammer og forutsigbar finansiering, og med det bidra til å utvikle forskningsmiljøer som kunne hevde seg helt i toppen internasjonalt. Vi kan ikke ta æren for Mosernes enorme drivkraft og dyktighet, men vi må likevel si at oppskriften har vist seg å være en suksess, uttaler Forskningsrådets direktør Arvid Hallén.

Mange av virkemidlene til Forskningsrådet kom på et tidspunkt som passet Mosernes karriere som hånd i hanske. Derfor er deres vei frem til Nobelprisen også en reise gjennom noen av Forskningsrådets viktigste virkemidler de siste 20 årene, heter det.

LES OGSÅ: «Du må aldri publisere søppel»

LES OGSÅ: Edvard and May-Britt Moser revealed new findings

LES OGSÅ: - Prisen hyller de kreative enerne