Hjemme bra, men campus best

Det er svært ulikt hvor mye undervisning studentene har fysisk for øyeblikket. Men de som er på campus, setter pris på å være der.

De spiller bordtennis hver dag. Fra venstre: Jørgen Pedersen, Marius Eriksen og Mathias Trondal liker at det er litt konkurranse i hverdagen.
Publisert Sist oppdatert

På Stripa på Gløshaugen har aktiviteten begynt å ta seg opp. Det er slettes ikke den store aktiviteten som man i tidligere tider har sett på Gløshaugens store gjennomfartsåre. Likevel, på tross av både kuldegrader og en fortsatt noe usikker koronasituasjon, returnerer studentene til sine hjemtrakter.

På denne tirsdags ettermiddagen høres ikke bare lyden av samtaler, nå kanskje vagt dempet av munnbindene, som er blitt et mye mer vanlig syn på campus nå enn det var på starten av forrige semester. Man kan også høre de karakteristiske klikk og klakkene av bordtennisballen som treffer racketen, bordet og til slutt gulvet.

— Da skriver jeg opp den som en seier til deg, da, sier Marius Eriksen.

Marius har sammen med to studiekamerater på fjerde året energi og miljø, Jørgen Pedersen og Mathias Trondal, hatt konkurransen i bordtennis gående i lang tid nå. På Black Friday gikk de til og med til anskaffelse av eget utstyr, som de tar med på Stripa for å spille med.

— Når vi er på campus spiller vi hver dag. Sist eksamensperiode spilte vi tre ganger om dagen, tipper jeg. En gang tidlig på dagen, en gang litt utover dagen og en tredje gang på kveldstid før vi dro hjem. I løpet av studiekarrieren har jeg fått en utviklingskurve i bordtennis jeg ikke kunne få noe annet sted, forteller Mathias.

«Har du hatt samme utviklingskurve på karakterene?», skyter Jørgen inn fra siden med et smil, akkurat mens han skal til å serve. Mathias skyter like kjapt tilbake «Det trenger jeg ikke, jeg er allerede på topp der. Det er verre for deg».

Første gang på campus dette semesteret

For Mathias, Jørgen og Marius er det sosiale en viktig del av det å være på universitetsområdet. Dette er første gangen de er her dette semesteret og de synes det er godt å være tilbake.

— Jeg jobber veldig mye bedre på skolen. Fram til nå har jeg hatt kontor på kjøkkenet hjemme, men etter hvert som det starter opp fysisk på skolen, så er det godt å sitte her og jobbe, sier Jørgen.

Alle tre har fortsatt alle forelesninger digitale. I morgen blir første gang de skal ha Eksperter i Team fysisk.

— Framover tenker jeg å være her hver dag. Det blir nok mye gruppearbeid og prosjekter. Det er jo gjerne derfor man drar på skolen, sier Mathias.

Mathias sier han synes det kan være greit å spare litt tid på å gjøre en øving hjemme. Han sier det har gått greit å jobbe mer hjemmefra, men vil ikke si han liker det.

— Man savner jo de man har gått på skole med i fire år.

F.v.: Mathias Trondal, Marius Eriksen og Jørgen Pedersen kommer fra ulike deler av landet og møttes på studiet energi og miljø.

Færre folk enn før

På Kalvskinnet, rett utenfor biblioteket på Lysholmbygget sitter det to «rømlinger» fra Dragvoll. Sandra Lunde Lie og Siri Engh går tredje året på en bachelor i psykologi. De setter veldig pris på å være på campus, men synes det er greit å slippe å ta bussen opp til Dragvoll hver dag.

— Det funker helt ok å sitte hjemme, men det er godt å få det avbrekket med å gjøre arbeidet på campus, så kan jeg heller slappe av når jeg kommer hjem, forteller Siri.

Hun sier at hun ikke har de beste mulighetene til å sitte hjemme når hun skal lese pensum og sier hun er litt avhengig av å ha et annet sted å være for å jobbe. Sandra forteller at hun på sin side får jobbet ganske greit hjemme også.

— Likevel liker jeg best å være på campus, der jeg kan være sosial med de andre, sier hun.

For øyeblikket møtes bachelorgruppa deres på Teams, men de håper at de kan få møttes alle sammen snart siden de er ganske få. Mesteparten av arbeidet nå går på oppgaven, men de har også en forelesning hver uke som går på Zoom. Selv om det er digitalt synes de kvaliteten er den samme som på fysiske forelesninger de har hatt tidligere.

— Jeg synes det er bra, jeg klarer å henge med ganske greit digitalt, forteller Siri.

— Så har det også blitt enklere å stille spørsmål. Vi får oppklart en del ting i chatten som vi kanskje ikke hadde fått hvis det var fysisk, legger Sandra til.

Siri Engh (t.v.) og Sandra Lunde Lie sier det kan være vanskelig å finne grupperom for å diskutere de digitale forelesningene med medstudenter.

Jevnt over har de inntrykket av at det har vært færre folk på campus dette semesteret. Spesielt sammenlignet med før korona, men også nå sammenlignet med semesteret før. Begge opplever det også som trygt å være der.

— Nå har vi bare vært her på biblioteket på Kalvskinnet, men det har gått veldig greit, avslutter Sandra.

Godt å ha fysiske forelesninger igjen

På en annen del av Kalvskinnet, inne på det fortsatt forholdsvis nye Akrinn, har fire studenter akkurat satt seg ned på et bord. Akkurat samtidig titter det litt sol inn de store glassveggene. Stemninga er kun noe spolert av lyden av et bor i bakgrunnen. Kanskje en taktisk utnyttelse av den relativt lave befolkningen på campus for øyeblikket, men det er smal trøst for de som sitter der.

Mathilde Christiansen, Mia Marie Haakonsen og Frida Holberg studerer 1.-7. klasse grunnskolelærerutdanning og Celine Hamborg studerer sosialt arbeid. På grunnskolelærerutdanninga er de nå i sin andre uke med fysiske forelesninger og bruker campus hyppig.

— Vi har forelesninger fire dager i uka, så er jeg gjerne her den siste dagen også, sier Mia Marie.

De er veldig fornøyde med å igjen få forelesningene fysisk. I motsetning til Siri og Sandra synes de det er mye lettere å stille spørsmål når de er i salen med foreleser.

— Når det er digitalt er det bare en lærer som står og prater, mens vi blir veldig passive. Nå blir det litt mer aktivitet, mener Mathilde.

Alle sier de har gode muligheter til å jobbe hjemme, men at man fort savner det sosiale aspektet. Så synes de det er godt å ha et sted å gå til hvor man kan holde arbeidstid og fritid separat.

— Det er lett å bli distrahert hjemme. Det er bare en meter til senga, konstaterer Frida til slutt til de andres bifall.

Læringsutbyttet er bedre ved å være på campus, synes fra venstre: Frida Holberg, Celine Hamborg, Mathilde Christiansen og Mia Marie Haakonsen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.