Grønt kontor

Vil etablere grønn spydspiss ved NTNU: - Mer økonomi, mer makt

Studentene Jenny Hellebust og Siri Dahl Stoknes ønsker å etablere et «Grønt kontor» ved NTNU. 

De to studentene Jenny Hellebust og Siri Dahl Stoknes håper et grønt kontor på campus kan hjelpe NTNU med å bli grønnere.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg håper det kan bli en plattform der man kan skape engasjement, opplyse og inspirere hverandre, sier Siri Dahl Stoknes.

Tidligere i år åpnet UiO et «Grønt kontor» for studentene som en del av sin klima- og miljøstrategi. Initiativet skal legge til rette for ulike aktiviteter og initiativ fra studenter ved universitetet knyttet til klima, miljø og bærekraft.

Nå vil studentene Jenny Hellebust og Siri Dahl Stoknes at NTNU skal få seg et lignende kontor.

Bærekraft på bakkenivå

Det er ikke mangel på organisasjoner man kan engasjere seg i som trondheimsstudent. Heller ikke om en er interessert i klima- og miljøspørsmål. Likevel mener de to studentene at det er noe som mangler.

- Personlig har jeg drevet litt med aktivisme. Det ville vært gøy å også gjøre noe som er litt mer administrativt og i kontakt med ledelsen, sier Hellebust.

De ser på det som en ny inngang til å jobbe for miljø og klima.

- Det å ha et initiativ på bakkenivå tilknyttet NTNU, der studenter kan møtes og være med på å påvirke universitetets drift er viktig, sier Stoknes.

Fakta

Grønt kontor

  • Grønt kontor-bevegelsen finnes ved en rekke universitet rundt i verden. 
  • Målet er å endre akademia fra innsiden til å ta større klima og miljøansvar.
  • Dette gjøres gjennom samarbeid mellom ansatte og studenter.
  • Hadde sitt utspring ved universitetet i Maastricht i 2010. 
  • I Norge har Universitetet i Oslo hatt et grønt kontor siden mars 2023.

I følge de to studentene har de snakket med mange som er enige i viktigheten og overrasket over at det ikke allerede eksisterer. 

- For mange er det åpenbart at det burde finnes et bindeledd mellom universitetsledelsen og studentene. Vi trenger dette bindeleddet for å kunne samle ressursene mot et felles mål.

NTNU utdanner mange studenter innen klima- og miljøfag, og har også klima som et av sine satsingspunkter, påpeker Hellebust.

De mener dermed at et slikt kontor både er noe studentene og NTNU ville nytt godt av. 

- Har man mer økonomi, har man mer makt. Håpet er at vi vil ha mer innflytelse og muligheter for samarbeid ved å være en del av NTNU som institusjon, sier Hellebust.

Tatt i mot med åpne armer

- På NTNU har vi egentlig vært litt dårlige på å koble studenter og ledelse i arbeidet med miljø, klima og bærekraft. Så dette var egentlig perfekt.

Seniorrådgiver i NTNUs Avdeling for virksomhetsstyring, Tore Betten ble engasjert når studentene kom til ham med ideen om å starte et grønt kontor.

Det sier Tore Betten, seniorrådgiver i NTNUs Avdeling for virksomhetsstyring. Jenny Hellebust og Siri Dahl Stoknes kom til Betten med idéen om å starte et grønt kontor ved NTNU. Da hadde han nettopp vært i prat med UiB for å høre hvordan de hadde satt i gang lignende initiativ.

- NTNU har allerede hatt ambisjoner innenfor området. Det finnes ikke noe bedre enn en idé som kommer fra studentene selv, forteller han.

- En spydspiss

Lucas Wenk-Wolff er en av ni studenter som jobber ved UiOs grønne kontor. For han er kontoret først og fremst en sosial arena, men det fungerer også som et bindeledd mellom studentinitiativene på klima og miljø ved universitetet.

- Ettersom kontoret er åpent hver dag, er det veldig enkelt for studenter å stikke innom. Noen tar kontakt fordi de har konkrete innspill, mens andre igjen kanskje bare trenger å prate med noen likesinnede, forklarer Wenk-Wolff.

For Lucas Wenk-Wolff er Grønt kontor ved UiO først og fremst en sosial arena.

Målet deres er å gjøre campus mer grønt.

- Derfor fungerer vi ofte som en forhandlende part også. Vi snakker med studentene som er interessert i klima og miljø, og blir et mellomledd for å snakke deres sak ovenfor universitetet. Vi blir som en spydspiss.

I følge Wenk-Wolff ender de dermed opp med å jobbe med både store og små aspekter.

- Relativt ofte holder vi arrangementer som får fram hvordan ulike deler av universitetet kan bidra til å bekjempe klimakrisen. I tillegg har vi for eksempel en gratisbutikk der studenter kan levere og hente bruktgjenstander.

Håper på startskudd neste år

For NTNUs del forteller Betten at det i teorien ikke skal være noe hindringer for å få startet et Grønt kontor relativt raskt.

- Det er selvfølgelig en del praktiske spørsmål som skal besvares hensyn til midler og lokaler og så videre. Jeg opplever allerede at mange er positive til å få dette til, utdyper Betten.

I likhet med Grønt kontor ved UiO er planen å starte Grønt kontor ved NTNU som et pilotprosjekt, mest sannsynlig en gang etter nyttår.

- Og så er det sikkert flere som ønsker å bli med også, sier han.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Instagram.