Forskningsarbeidet hans er nominert til tre Amandapriser

Som del av forskningsarbeidet sitt ved NTNU lagde Leiv Igor Devold sin første spillefilm. Nå er den nominert til tre priser under den prestisjetunge utdelingen.

Devold
Leiv Igor Devold sier det er spesielt stas å bli nominert så mange ganger når det er så mange norske filmer ute for tiden på grunn av koronaetterslep.
Publisert Sist oppdatert

Leiv Igor Devold er filmregissør og ansatt som førsteamanuensis ved NTNU. Nå er hans film, Norwegian Dream nominert til hele tre Amandapriser.

  • Beste regi: Leiv Igor Devold
  • Beste mannlige skuespiller: Hubert Miłkowski
  • Beste manus: Justyna Bilik, Gjermund Gisvold og Radosław Paczocha

Den prestisjetunge prisutdelingen skjeer årlig ved Den norske filmfestivalen i Haugesund og har tidligere gått til mange av de mest kjente norske filmene. I en pressemelding fra NTNU beskrives filmen som en regional lavbudsjettsfilm, og den første produsert av et trøndersk selskap.

- For meg betyr det veldig mye og jeg er svært glad og overrasket! Jeg er utrolig takknemlig og ydmyk for den anerkjennelse som Amandajuryen viser det arbeidet vi alle har lagt ned i filmen, sier regissør Leiv Igor Devold, som har jobbet med filmprosjektet i over 10 år, ifølge pressemeldingen.

I mars fikk Devold NTNUs filmpris, som ble delt ut under filmfestivalen Kosmorama.

Del av forskningsarbeid

Filmen omhandler et skeivt kjærlighetsforhold mellom to unge menn, der en er norsk og en er polsk. Devold bedyrer viktigheten av å tematisere dette, spesielt satt i sammenheng med den aktuelle pridemarkering og fjorårets under samme markering.

Filmen er del av det kunstneriske utviklingsarbeidet han gjør som NTNU-ansatt. Det vil si en type forskning som ender i et kunstnerisk verk. Her har forksningen fokusert på filmregi og karakterutvikling.

- Fordi jeg kan bruke min forskertid på filmutvikling og produksjon, har jeg kunnet utforske og fordype meg ekstra i arbeidet med skuespillerne med vekt på karakterbygging i alle delene av prosessen med filmen. Jeg har for første gang brukt ekstra mye tid i forkant med de unge skuespillerne for å bygge tillit, utforske skuespillerteknikker og fordype oss i karakterene de skulle fremstille, sier Devold.

Han forteller at det ville vært umulig å fordype seg på denne måten over så lang tid, uten tilknyttingen til NTNU og stillingen som førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM).

NTNU avgjørende

Onsdag, samme dag som nominasjonene annonseres reiser han også til Frameline i San Francisco, som er verdens største skeive filmfestival.

- Dette viser at vi også hevder oss på et høyt internasjonalt nivå. Det mener jeg er viktig både for NTNU og for regionen, som jeg håper kan bli et kraftsenter for film i Norge, sier Devold.

Filmens produsent, Håvard Wettland Gossé er utdannet i filmproduksjon fra NTNU og er innehaver av NTNUs filmpris 2020. Han sier nominasjonene viser viktigheten av uavhenig film, i et stadig mer kommersialisert kinomarked.

Håvard Wettland Gossé, Gjermund Gisvold og Leiv Igor Devold. Gisvold fra Trondheim har skrevet manuset sammen med to polske kollegaer.

- Vi har måttet klare å gjennomføre innspillingen uten produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt. NTNU har vært en avgjørende partner på mange måter i dette prosjektet. At Igor har hatt mulighet til å fordype seg i regien gjennom kunstnerisk utviklingsarbeid har gjort at han har kunnet prioritere prosjektet på tross av et magert budsjett. I tillegg fikk vi tilgang på mye teknisk utstyr fra NTNU og kompetanse fra fagmiljøet på IKM, sier han.