Sykepleiere på karrieredag

Kommunene står i kø for å tilby jobber til disse studentene

Velger de sykehus eller kommunehelsetjenesten?

Det var mange arbeidsgivere som ville møte NTNU-studentene i Ålesund på karrieredagen tidligere i høst. Både kommuner og sykehus vet at de kommer til å trenge så mange som de kan få tak i de neste årene.
Publisert Sist oppdatert

På karrieredagen for sykepleierne ved NTNU i Ålesund ble det igjen klart at det er et skrikende behov for nye sykepleiere. Hvert år uteksamineres det over 130 sykepleiere i Ålesund, men det er ikke nok til å dekke behovet. Arbeidsgiverne må være kjappe for å sikre seg dem de vil ha.

Viktig samfunnsoppdrag

- Vi har et viktig samfunnsoppdrag. NTNU er med på å utdanne mange av de sykepleierne som det norske samfunnet trenger i årene framover. Det sier nestleder for utdanning i bachelor i sykepleie ved Institutt for helsevitenskap, NTNU i Ålesund, May Helen Midtbust.

Statistisk sentralbyrå har flere ganger slått fast at at det kommer til å bli økende mangel på sykepleiere de neste årene. I en rapport publisert i januar i år står det blant annet at det lenge har vært kjent at gjennomsnittsalderen i Norge kommer til å øke, men likevel blir det utdannet for få sykepleiere. 

- Behovet for sykepleiere kommer til å øke kraftig de neste årene, sier nestleder for utdanning i bachelor i sykepleie ved Institutt for helsevitenskap, May Helen Midtbust.

May Helen Midtbust sier den største etterspørselen kommer fra kommunene. Der er det mange som forbereder seg på den såkalte eldrebølgen som innebærer at det blir behov for å behandle flere og behandlingen blir mer avansert.

Først sykehus og så kommune

Flere av studentene som UA møtte på karrieredagen i Ålesund ønsket seg i første omgang praksis på sykehus, men mange er også åpne for en jobb i kommunehelsetjenesten. 

Anna Remme tar sikte på en jobb i hjemkommunen Stranda på Sunnmøre, men også hun sier at det kan bli en jobb på sykehus først.

- Det er mange av oss som har erfaring fra sykehjem og hjemmetjeneste og da kan det være greit å prøve seg på nye utfordringer før du går tilbake til en jobb i kommunehelsetjenesten. For min del håper jeg at jeg på litt lengre sikt kommer til å få meg en jobb i Stranda kommune, sier Anna Remme.

Velkommen til Sande kommune

Sande kommune på Søre Sunnmøre er en kommune som mange vil kalle en utkantkommune. Hjemmesykepleien fra Sande var på karrieredagen i Ålesund for å møte nye studenter.

- Vi må få folk til å oppdage hvor godt miljø vi har i kommunen vår. Det er derfor vi er her i dag, sier avdelingsleder for hjemmetjenesten i Sande kommune, Elisabeth Nupen. Sande har hatt grei tilgang på sykepleiere så langt, men Nupen ser behovet for enda flere de neste årene, når gjennomsnittsalderen på innbyggerne i kommunen øker.

Marita Vattøy Gulbrandsen og Elisabeth Nupen kom fra Sande kommune for å rekruttere nye sykepleiere på karrieredagen ved NTNU i Ålesund.

- Er du redd for at Sande kommune skal få for få sykepleiere om noen år?

- Vi ser noen utfordringer framover. Det blir spennende å følge med på hvor mange som velger å utdanne seg til sykepleiere og hvor mange som velger kommunehelsetjenesten foran sykehusene. Vi skal i alle fall gjøre vårt for at nye sykepleiere skal trives i kommunen vår, sier Elisabeth Nupen.

Følg UA på Facebook og Instagram.

- Mer spennende på sykehus

- Jeg tror det er mange som vil jobbe på sykehus fordi de opplever at de får brukt mer av utdannelsen sin på et sykehus enn de får i en kommune. Det kan bli mer  varierte arbeidsoppgaver der og en mer spennende jobb, sier en annen av sykepleiestudentene, Terje Brygfjeld.

Terje Brygfjeld vil helst tilbake til Nord-Norge. Gjerne til Mosjøen der han kommer fra.

Håp for hjemmesykepleien

De som går tredje året på sykepleie i Ålesund ser mer positivt på praksis i kommunehelsetjenesten. 

Både tredjeårsstudent Amanda Wolan Berg (t.v.) og førsteårsstudent Anna Lindset Remme har inntrykk av at kommunehelsetjenesten er et interessant alternativ for mange av avgangselevene. Mannen til høyre kaller de bare for Anton.

- I kullet vårt er det flere som vil ut i kommunene. Jeg har inntrykk av at mange vil jobbe i hjemmesykepleien, sier Amanda Wolan Berg. 

Hun tror at mange har tatt med seg gode erfaringer fra praksisperioden. Det har blitt en positiv snakkis på kullet og da har det spredd seg en god energi.

- Når du tar masterutdanningen din her i Ålesund så vil det også bidra til at mange søker seg jobb her. Du får deg venner her og blir kjent med kommunen. Så det at sykepleiere utdannes i kommunen er nok positivt for hele regionen, sier Amanda Wolan Berg.