- Uten fysisk oppmøte hadde vi slitt mer

De får være på campus, bruker munnbind og gleder seg veldig til jul. - Dette halvåret har ikke vært noen dans på roser, sier student Rikke Nielsen.

Studenter på campus med munnbind. Hvem hadde sett for seg det for åtte måneder siden? Rikke Nielsen, Maren Thorhus og Sofie Eikeland er glade for at de kan være på campus.
Publisert Sist oppdatert
Helene Tveit, Idunn Huuse Farmen og Rebekka Jåtun hadde hørt mye om studentopplevelsen NTNU pleier å by på. Den ble de snytt for.

Det er som å komme til en annen planet. På Koopen i Elektrobygget på Gløshaugen sitter studentene i grupper og jobber sammen. Alle har munnbind på, og også UAs journalist får tildelt ett før hun går inn i lokalet.

Koopen er en møteplass og et sted for gruppearbeid. Her sitter førsteårsstudentene fra faget Innføring i analog og digital elektronikk og løser oppgaver. Vi ser om øynene smiler eller ikke, ellers er ansiktsuttrykkene godt gjemt bak den lyseblå maska.

- Fagene er utfordrende, men vi har heldigvis hatt mye mer fysisk oppmøte enn mange andre studenter. Uten fysisk oppmøte hadde vi slitt mer, sier Rikke Nielsen.

Medstudent Sofie Eikeland nikker og er enig.

- Vi har vært avhengig av fysisk oppmøte. Det har vært stille før stormen, men nå må vi være mer forsiktige, ikke trene på treningssentre og slike ting, sier hun.

Munnbind begynte de med i forrige uke. De har ulike lab-aktiviteter og da er det anbefalt at de dekker seg til.

Sit bekymret over tall

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) har i høst gjennomført en oppfølgende spørreundersøkelse om studenters situasjon under pandemien.

- Åtte prosent av studentene opplever situasjonen som svært krevende. Det er over 3000 studenter, og vi ser at det er særlig studenter med store psykiske symptomplager som sliter, sa direktør Audhild Kvam i ei pressemelding.

Ett positivt trekk er at studentene forteller at de har det bedre nå enn rett etter at koronarestriksjonene kom i mars.

Tre ting må være på plass

Studentene UA snakker med på vår lille runde, understreker at tilstedeværelse på campus, fritidsaktiviteter og et sosialt liv betyr mye i denne perioden.

Nielsen bor på hybel og er sjeleglad for at hun har mye å holde på med på fritida. Hun spiller blant annet i to band.

- Uten fritidsakvititeter hadde det vært stusslig.

Eikeland bor i et kollektiv med seks andre, som hun går godt i lag med.

- Jeg hadde ikke overlevd denne høsten uten å bo i kollektiv, slår hun fast.

Siden de uansett skal ha hjemmeeksamen, hadde det kanskje vært fristende å dra hjem allerede nå. Begge hadde imidlertid bestilt billetter før beskjed om kun hjemmeeksamen kom. Nå skal de derfor ta eksamen før de reiser hjem til henholdsvis Sandnes og Bergen i midten av desember.

- Får ikke vist hva vi kan

Opprinnelig plan var eksamen med tilsyn i analog og digital elektronikk, og matte. De har blandede følelser til at alt nå blir hjemmeeksamen.

- Det er ok med bestått/ikke bestått i matte. Jeg gruet meg veldig til hvilken karakter jeg hadde fått hvis det hadde blitt skoleeksamen. Nå er jeg glad det ble bestått/ikke bestått, sier Eikeland.

Nielsen er også glad for at de får bruke hjelpemidler. Men i Innføring i analog og digital elektronikk skulle hun gjerne ha hatt skoleeksamen.

- Det er litt kjipt at det ikke ble slik. Vi har lært veldig mye, så det er synd at vi ikke fikk vist hva vi kan.

Begge synes NTNU har taklet denne ekstraordinære perioden bra, i hvert fall ved deres institutt.

- Det var bra de fikk opp egne klistremerker med QR-kode på hver pult. Før det ble det sammenstimling for å registrere seg, sier Eikeland.

- Nå minner du meg på at jeg må registrere meg, sier Nielsen.

Begge tar mobilen tett inn mot QR-koden.

Når vi kommer inn på jul og julefeiring, er begge skjønt enige.

- Vi gleder oss til jul.

- Studenter har fått mye tyn

Ved samme bord sitter også Maren Thorhus.

- Jeg bor alene, er ikke med i komiteer eller har noen verv. Jeg er mye hjemme alene.

Dialekten røper at hun er fra Trøndelag.

- Jeg har heldigivs mamma i nærheten, og kan besøke familie. Jeg må motivere og disiplinere meg selv når jeg sitter så mye hjemme.

- Hvordan hadde det vært for deg å bare sitte hjemme og jobbe?

- Nei, det hadde blitt ganske så ensomt. Tror ikke jeg hadde fått det samme utbyttet sammenliknet med å sitte på campus.

Førsteårsstudentene i dette faget er mye på campus, forteller Thorhus. Både mandag, onsdag, torsdag og fredag.

Selv synes hun studentene har vært flinke til å overholde smittevernreglene. Samtidig er det viktig å ha sosial kontakt for studenter som bor alene. På dette faget har de opprettet en egen plattform, hvor de kan være sosiale på nettet. Blant annet har de arrangert spillkvelder på denne måten.

- Jeg er lei av korona, men det er bare å fortsette. Jeg synes vi har fått unødvendig tyn, slik Regjeringa har uttalt seg. Erna Solberg kritiserte én terminfest, men hun kan ikke skjære alle over en kam. Jeg kjenner ikke noen som har deltatt på en slik fest. Det er lett å legge skylda på alle, sukker hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Føler oss snytt

Bak Hovedbygningen på Gløshaugen treffer vi Helene Tveit, Idunn Huuse Farmen og Rebekka Jåtun. De har det travelt og skal snart på et møte, men slår gjerne av en prat likevel.

- Vi har det bra. Det har vært mye usikkerhet om hva som skjer, det har tatt på, sier Tveit.

De tre er også førsteårsstudenter og studerer fornybar energi.

- Vi føler oss snytt for den studentopplevelsen vi har hørt så mye om. Fadderne våre var jo så flinke til å fortelle oss om alt som skulle skje av arrangement og andre ting i høst. Vi skulle oppleve så mye, slik ble det ikke, sier Farmen og Jåtun.

- Vi håper den nedstenginga som skjer nå, gjør at vi er mer tilbake til normalen etter jul, sier Tveit optimistisk.

Konsentrert jobbing før eksamen, med munnbind på.