Lindrer brakkesyken med kreativitet

Det blir mye skjermtid for både studenter og ansatte for tiden. Disse fire studentene har funnet seg analoge prosjekter for å få alenetiden til å gå.

LINJEFORENINGSGENSER: Et av håndarbeidsprosjektene Nanna jobber med for tiden er et design til en egen linjeforeningsgenser for arkitekturstudentene. Rundt bærestykket har hun planlagt en skyline som inneholder noen av Trondheims ikoniske bygg.
Publisert Sist oppdatert

Smittevernstiltakene har satt et sterkt preg på studentenes hverdag, hvor man er nødt å jobbe hjemmefra og ikke kan være like sosiale som før. Noen studenter finner likevel trøst i egne prosjekter som de sysler med hjemmefra.

– Når all undervisning foregår via nett i tillegg til at vi bruker digitale programmer til prosjektarbeid, blir det ekstra viktig å koble av med noe annet enn mer skjerm. Håndarbeidet blir en produktiv måte å slappe av på, da man ser en tydelig fremgang i det man holder på med i motsetning til å se på Netflix.

Det sier Nanna Helland Berger. Hun studerer arkitektur, og er vant til å tilbringe mesteparten av dagene sammen med resten av kullet sitt på tegnesalene på Stripa på Gløshaugen.

Designer linjeforeningsgenser

Nå tilbringer hun dagene mye alene i leiligheten sin, og benytter fritiden på klær og klesdesign. 

– For tiden så designer jeg en linjeforeningsgenser for Broderskabet, linjeforeningen for arkitekturstudentene. Tanken er at designet ikke skal være veldig tydelig linjeforening. Slik blir sannsynligheten for at man bruker den i flere år etter studiene større, forteller hun og viser fram en illustrasjon.

square I tillegg er hun i gang med å strikke en jakke, og har tatt seg tid til å sy igjen. Det er lenge siden hun har hatt tid til det.

– Ved å ha prosjekter gående blir man også mer motivert til å stå opp og holde døgnrytmen, da man føler at man bruker dagene til noe nyttig. "Strikketerapi" er et mye brukt ord, og det kommer nok av at man lett havner i egne tanker og glemmer alt rundt seg, sier Berger.

Hun har en klar oppfordring til alle fingernemme studenter som sitter hjemme på hybelen.

– Jeg anbefaler at man leter litt i skapet sitt etter klær man ikke bruker så mye lengre, og ser om man kan gjøre de om til andre ting. Er man kreativ så er det ikke nødvendig å alltid kjøpe nye plagg og artikler.

– Jeg foretrekker grønt

Selv om man ikke kan få like mye besøk om dagene så betyr ikke det at man ikke kan ha masse liv rundt seg. Informatikkstudenten Erling Wisløff tilbringer dagene i hjemmekontor med plantene sine.

– Jeg har opp mot 20 planter i leiligheten på dette tidspunktet, ti av dem er på soverommet mitt. Jeg hadde faktisk en opprydning for en stund siden. Jeg er meget glad i planter, men jeg er veldig påpasselig på at det er noe som heter for mye og jeg er litt redd for å bli sett på som en mannlig ekvivalent av singel jente med 20 katter, forteller han spøkefullt.

De fleste av plantene til Wisløff er sukkulenter, men han har også en del andre planter. Så lenge de er grønne.

 – Jeg foretrekker det som er grønt og har ingen planter som blomstrer, poengterer han.

Må potte om

Det å være planteeier kan virke ganske avslappende, men våren bringer med seg litt mer arbeid enn vanlig.

– Bortsett fra regelmessig vanning består vårparten av en del ompotting og skifting av jord. I tillegg så er det så enkle ting som å rotere plantene for at hele planten skal få nok lys. De vokser mot lyset, og er man litt slurvete kan man ende opp med en skeiv plante, forklarer han.

Å ha noe praktisk å holde på med er absolutt en styrke for Wisløff, uansett om det foregår en pandemi utenfor eller ikke.

– Det er ingen tvil om at det er viktig når man blir gående rundt hjemme hver dag. Det er for min del viktig å ha noe å drive med ved siden av studiene som er noe helt annet enn det jeg faktisk studerer, for å få litt andre stimuli og drive med ting som roer meg ned eller får meg til å tenke på andre ting enn neste øving som skal inn.

Tips

Han har veldig klare tips til studenter som deler hjemmekontoret sitt med planter om dagene.

– Det viktigste nå mens man tilbringer tid hjemme er å ikke falle for fristelsen om å stelle for mye med plantene. Planter liker moderat oppmerksomhet, og jeg ser for meg at det er en del hjemmesittere som vil ta livet av plantene sine framover fordi de vanner dem for mye. Hvis du ser at bladene på planten er litt vassen, så ikke vann den med en gang. Det kan være andre ting den reagerer på. Stikk heller en finger i jorda, for å sjekke om jorda er tørr, sier Wisløff.

Han deler noen kjerringråd man også kan ta med seg når man skal stelle plantene sine.

– Noen sliter med at plantene tiltrekker seg småfluer. Jeg pleier å blande litt grønnsåpe i vannet når jeg vanner de, det kan fungere. Jeg har også fått gode resultater av å spille Unge Ferrari for plantene mine, så det skjer et par ganger i uka.

Sprer musikken til kjente og kjære

I likhet med Nanna og Erling holder elektroingeniørstudenten Sturla Myklebost seg hjemme om dagene.

Han har i tillegg gått to år på musikkteknologi og bruker en del av fritiden på musikk. Det fikk han god bruk for da pandemien traff studietilværelsen.

– Jeg kjedet meg veldig på lørdagsmorgenen og jeg følte veldig på at jeg ikke ville jobbe med studier når det er helg, så jeg tenkte det kunne være gøy å spille inn en låt og få med meg andre på prosjektet. Jeg har mange venner som er svært dyktige musikere, og jeg tenkte dette kunne være noe som vi kunne samles om, sier han

Planen ble å bruke en eksisterende låt som er enkel å sette seg inn i, som man enkelt kunne legge på egne komposisjoner på hjemmefra

– Jeg valgte derfor ut låta «Grapefruit Moon» av Tom Waits, som jeg er veldig glad i. Jeg har gjort grunnarbeidet ved å spille inn låta med vokal og Rhodes-piano, og sendt det ut til musikervenner som kan legge til sine deler. Så langt har jeg sendt det til totalt 16 personer, som består av både vokalister, keyboardister, gitarister, saksofonister, og en bassist, forteller Myklebost.

Mikser inn bidragene

Myklebost har allerede fått mye respons på henvendelsen, og planen er at folk skal bli inspirert og spille inn egne bidrag som kan mikses inn i Myklebosts ferdige komposisjon. Etter hvert skal dette bli en cover-innspilling med et helt ensemble som spiller sammen fra hver sine hjem.

Han poengterer at han ikke er ute etter å legge strenge retningslinjer, siden han vil at de som bidrar skal følge egen inspirasjon. Hva som skal skje med det ferdige produktet vet han ikke helt.

– Det er alltid litt restriksjoner angående rettighetene til bruk av andres musikk. Jeg tror det er mulig å laste det opp til Spotify, så det kan jo være en mulighet, sier Myklebost.

Når alt kommer til alt så er ikke sluttproduktet det viktigste heller, ifølge ham selv.

– Det handler mer om kommunikasjon og samarbeid mellom venner nå som alle må holde seg mest mulig inne.

Lager påskekrim fra Gløshaugen

Det er flere linjeforeninger som prøver å aktivisere medlemmene sine litt ekstra om dagene.

Arkitektstudent Sigurd Randby sitter ikke noe linjeforeningsstyre, men velger fortsatt å sysle med kreative prosjekter som han kan dele med medstudenter.

– Jeg og en studievenn av meg som heter Jacques utarbeider en påskekrim i tegneserieformat som vi legger ut på en instagram-konto. Kontoen heter @cafesnerk, og er en satirekonto hvor vi tegner absurde historier som er ment å leses av arkitektstudenter. Humoren er svært intern, så vi har en ganske begrenset publikumsbase, kan du si, sier Randby og ler.

free Instagram-kontoen ble startet opp for noen år siden, og etter hvert som Sigurd og Jacques dannet seg et stort nok karakterunivers, besluttet de i 2019 å lage en påskekrim på ti episoder, hvor handlingen er satt til Gløshaugen.

– Flere av karakterene i historien var da basert på ekte studenter og forelesere på arkitekturstudiet. De som fulgte kontoen kunne være med å gjette hvem morderen var, og en vinner ble premiert. Vi traff såpass blink med prosjektet at vi har valgt å gjenta suksessen i år, forteller Randby. Virusutbruddet gjør at han og Jacques ikke kan jobbe sammen i samme rom, og må derfor fordele oppgavene litt mer enn de gjorde i fjor.

– Det er et samarbeidsprosjekt, og det er litt vanskelig å få flyt i samarbeidet når man har to forskjellige hoder med forskjellige ideer om hvordan det ferdige produktet skal se ut. Vi har historien klar, vi må bare få tegnet det. Nå håper de at denne påskekrimmen kan bidra til å opprettholde felleskapsfølelsen på studiet. De beskriver kullet som svært sosiale folk som jobber tett sammen på tegnesalene. 

– Vi oppholder oss alle i et slags meningsløshetens land for tiden, så om tiltakene fortsetter over påske så håper vi denne historien kan bringe litt mer mening i hverdagen til de andre på studiet, sier Randby.

Designet av Nanna Helland Berger, linjeforeningsgenser
Erling Wisløff
Sturla Myklebost