Muslimske NTNU-studenter feiret Eid og slutten på fasten: Én dekan dukket også opp

MSAT - den muslimske studentforeningen - inviterte til høytiden Eid al-Fitr lørdag kveld, sammen med det muslimske trossamfunnet i Trondheim. 

NTNU-studenten Hussna Satar Janjua ønsket velkommen til Eid-fest. faheem Ali Kappan, NTNU alumni, var med programleder for kvelden.
NTNU-studenten Hussna Satar Janjua ønsket velkommen til Eid-fest. faheem Ali Kappan, NTNU alumni, var med som programleder for kvelden.
Publisert Sist oppdatert

MSAT (Muslim Student Association in Trondheim) har en langvarig tradisjon for å arrangere en årlig Iftar-middag for NTNU-studenter, ansatte og bekjente, sammen med den lokale moskeen MSiT (Det Muslimske Samfunnet i Trondheim).

Det muslimske samfunnet i Trondheim ble etablert i 1990 etter initiativ fra en liten gruppe muslimske studenter ved NTNU. Organisasjonen har rundt 110 medlemmer fra 20 ulike nasjoner verden rundt.

Fakta

Det muslimske samfunnet i Trondheim (MSiT)

MSiT har til formål å fremme gjensidig forståelse og vennlige forhold mellom muslimer og ikke-muslimer, skriver MSiT på sin hjemmeside. 

«Gjennom sitt arbeid, søker den å se alle borgere, uavhengig av deres farge, bakgrunn, etnisitet, økonomisk klasse og politisk tilhørighet, leve i verdighet og fred med hverandre. 

Dette skyldes at islam har som mål å bryte barrierer som splitter mennesker og gjenopprette verdighet for alle mennesker. Dette var oppdraget til alle Guds sendebud, og dette er oppdraget som MST leverer etter beste evner og ressurser.»

Én dekan tilstede

Eid al-Fitr markerer slutten på Ramadan, og feires med festmat fra hele verden. Denne kvelden var 22 land representert med retter på den bugnende buffeen.

- En opplevelse å være her, sier dekan Monica Rolfsen.

Professorer og NTNU-ledere sto på gjestelista. For to år siden deltok rektor Anne Borg på den muslimske høytiden. Også denne kvelden var rektorat og dekaner invitert, men den eneste som hadde funnet veien var dekan Monica Rolfsen. Hun forteller at hun er blitt invitert til både Iftar og Eid-festival flere ganger før, men har vært forhindret.  

- Denne gangen passet det godt. Jeg prioriterte det fordi det handler både om å anerkjenne og ikke minst lære om det viktige arbeidet MSAT gjør for våre studenter og Phd-stipendiater, sier hun. 

- Mangtfold i praksis

NTNU har mange studenter fra ulike kulturer, deriblant muslimer fra mange ulike land.

- MSAT jobber aktivt for inkludering, samhold, arrangerer kulturelle og sportslige tilbud. Det jeg ikke visste, men lærte ved disse to anledningene, var at de også jobber aktivt med å bidra til integrasjon i norsk kultur og samfunnsliv, forteller Rolfsen. 

Alae Ajraoui, stipendiat ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, resiterte fra Koranen.

Hun framhever at arrangørene bød på kviss og Kahoot, hvor spørsmål om norsk litteratur, historie og geografi var en viktig del av spørsmålene. De har også eget tilbud om stress-mestring og mental helse.

 - I tillegg til alt dette er det en opplevelse å delta, som har en egenverdi. Å høre en av stipendiatene fra Økonomifakultetet lede an i fremførelse av Koranvers og tolkning av hva det betyr for oss i dagens kontekst, sammen med å spise ukjent og spennende mat, representerer mangfold i praksis, slår økonomidekan - og rektorkandidat - Monica Rolfsen fast.

Eid al-Fitr
Festkledde kvinner under kveldens Kahhot-kviss.

Følg UA på Facebook og Instagram.