Gjennomfører frarådet fusjon

Regjeringen slår sammen forskningsinstitutt, selv om forskning viser at det kan gi samfunnsøkonomisk tap.

Publisert Sist oppdatert

På grunnlag av rapporten fra 2012 bestemte den forrige regjeringen seg for nettopp ikke å gjøre noe med instituttstrukturen, men heller utdype samarbeidet mellom instituttene, skriver Forskerforum.

- Det ble konkludert at en fusjon fort kunne koste mer enn den smakte. Sånn sett må en kalle dette vedtaket for overraskende.

Det sier lokallagsleder i Forskerforbundet ved Norsk institutt for skog og landskap Sebastian Eiter.

Rett før sommerferien fikk Skog og landskap, Bioforsk og Norsk institutt for landbruksforskning (Nilf) beskjed fra statsråd Sylvi Listhaug om at de skulle bli ett institutt. Det strider mot konklusjonen til analysebyråene Damvad og Menon, som for to år siden konkluderte med at det var knyttet stor usikkerhet til gevinsten ved en eventuell sammenslåing av de tre forskningsinstituttene.

Rapporten vurderte både en «alliansemodell» og «fusjonsmodell» opp mot dagens situasjon. Selv om Damvad og Menon mente det var gevinster å hente administrativt, konkluderte de med å la forslaget om fusjon ligge.

«De faglige gevinstene vurderes som begrensede, som følge av små synergier», konkluderte analysebyråene, og skriver videre i rapporten: «Tar man hensyn til den betydelige usikkerheten som ligger i forutsetningen om rasjonelle valg og valg av god ledelse, tilsier det at i hvert fall fusjonsmodellen kan gi et samfunnsøkonomisk tap i forhold til dagens organisering.»

– Det kan virke som om den nye regjeringen enten kjører full risiko eller tolker rapporten annerledes enn den forrige regjeringen, sier Eiter.