Norges forskningsråd:

- Det er en utfordring at vi ikke kan finansiere alle prosjekt med toppkarakter

Forskningsrådet ber om 150 millioner ekstra for å møte etterspørselen etter Fripro-midler.
John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet.  Foto: Tore Oksholen

I 2018 delte Forskningsrådet ut rundt 981 millioner kroner til grunnleggende forskning over Fripro-kvoten, men skal en tro årsrapporten kunne de delt ut mye mer uten å gå på akkord med kvaliteten.

I årsrapporten for 2018 skriver de at det er flere prosjekter som får karakter 7, altså beste karakter, enn det de har anledning til å støtte innen de rammene de har fått fra regjeringen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Det er en utfordring innenfor vår åpne arena Fripro at det ikke er rom for å finansiere alle prosjekter med beste karakter. En av løsningene på dette er å øke Fripro-budsjettet, noe vi har gjort gjennom vårt budsjettforslag for 2020, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

I forslaget ber Norges forskningsråd om 150 millioner kroner ekstra for 2020. Men kanskje vel så viktig for å sørge for at flere av de beste prosjektene faktisk får støtte er de pågående endringene i søknadssystemet.

- Formålet er at en høyere andel av de beste søknadene skal kunne innvilges. Full effekt ligger litt frem i tid, men i 2019 innfører vi felles panelbehandling av alle forskerprosjektsøknader med utgangspunkt i standardiserte vurderingskriterier, som et første steg i retning av denne omleggingen.

Omleggingen skal blant annet sørge for at prosjekter som ikke når helt opp innenfor et program får muligheten på nytt i andre program hvor det passer inn.

Friprotildelingene i 2018 utgjorde 981 millioner kroner, omtrent 10 prosent av de samlede bevilgningene fra Norges forskningsråd.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nord universitet:

Reiste seg i protest da styret vedtok avvikling av Nesna

Aksjonistene fra Helgeland var godt synlige i sine bunader under onsdagens styremøte. Etter å ha fått påpakning for spredt applaus under styremøtet reiste de seg i protest og gikk ut da vedtaket om avvikling var fattet.

Nord universitet:

Hansen ansatt som ny rektor

Under onsdagens styremøte ble konstituert rektor Hanne Solheim Hansen valgt som rektor for Nord universitet.

Helgeland-aktivister: – Vi har ikke blitt hørt

– Vi kan ikke forstå at nedleggelse er det beste alternativet, sier aksjonister fra Helgeland på skjebnedagen for studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen.

Nord universitet:

Nord-styret vedtok nedleggelse av tre studiesteder

Studiestedene i Verdal, Sandnessjøen og på Nesna vedtatt nedlagt.