Norges forskningsråd:

- Det er en utfordring at vi ikke kan finansiere alle prosjekt med toppkarakter

Forskningsrådet ber om 150 millioner ekstra for å møte etterspørselen etter Fripro-midler.
John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet.  Foto: Tore Oksholen

I 2018 delte Forskningsrådet ut rundt 981 millioner kroner til grunnleggende forskning over Fripro-kvoten, men skal en tro årsrapporten kunne de delt ut mye mer uten å gå på akkord med kvaliteten.

I årsrapporten for 2018 skriver de at det er flere prosjekter som får karakter 7, altså beste karakter, enn det de har anledning til å støtte innen de rammene de har fått fra regjeringen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Det er en utfordring innenfor vår åpne arena Fripro at det ikke er rom for å finansiere alle prosjekter med beste karakter. En av løsningene på dette er å øke Fripro-budsjettet, noe vi har gjort gjennom vårt budsjettforslag for 2020, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

I forslaget ber Norges forskningsråd om 150 millioner kroner ekstra for 2020. Men kanskje vel så viktig for å sørge for at flere av de beste prosjektene faktisk får støtte er de pågående endringene i søknadssystemet.

- Formålet er at en høyere andel av de beste søknadene skal kunne innvilges. Full effekt ligger litt frem i tid, men i 2019 innfører vi felles panelbehandling av alle forskerprosjektsøknader med utgangspunkt i standardiserte vurderingskriterier, som et første steg i retning av denne omleggingen.

Omleggingen skal blant annet sørge for at prosjekter som ikke når helt opp innenfor et program får muligheten på nytt i andre program hvor det passer inn.

Friprotildelingene i 2018 utgjorde 981 millioner kroner, omtrent 10 prosent av de samlede bevilgningene fra Norges forskningsråd.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Klimautslipp fra oljesand er høyere enn det næringa sier

CO2-utslippene fra oljeutvinning fra oljesand i Canada er langt høyere enn det oljenæringen oppgir selv, ifølge forskere.

Nord vil avvikle campus på Nesna og Sandnessjøen

Konstituert rektor Hanne Solheim Hansen har nå lagt fram sin innstilling til endring av universitetets studiestruktur.

Midlertidighet:

Mener oppsparte midler er løsningen, ikke økonomisk avstraffing av ledere

Forskerforbundet har ikke troen på NTNUs forslag om å straffe ledere økonomisk ved vedvarende midlertidighet. I stedet bør institusjonene rigge seg slik at de har råd til å ha folk ansatt, også når eksternfinansieringen tar seg en siesta, mener fagforeningslederen.

Drikking på jobb mest utbredt blant forskere

Forskere er den yrkesgruppen som er hissigst på flasken, i hvert fall i arbeidstiden. Det kommer frem av Folkehelseinstituttets andre rapport om alkohol og arbeidsliv.