Ife-direktør Nils Morten Huseby:
Fornybare ressurser kan skape jobber til millioner
- Nå skjer det en energirevolusjon rundt oss. Veksten i fornybar energi er enorm, sa administrende direktør Nils Morten Huseby på NHOS årskonferanse torsdag.
En million mennesker lever uten tilgang til elektrisitet. Nils Morten Huseby ved Institutt for energiteknikk sier verdens energimarkeder nå endrer seg på en måte som gir store muligheter for et grønt skifte.
Skjermdump
Huseby leder Institutt for energiteknikk (Ife) og temaet for hans foredrag var «Fra forskning til verdiskaping». IFE er en internasjonal forskningsstiftelse for energi- og nukleærteknologi.
Huseby pekte på fire fornybare energiteknologier som er i ferd med å føre til grunnleggende endringer i verdens energimarkeder: Energiproduksjon fra solceller og vindturbiner, og energilagring i litium-ion-batterier og hydrogen.
- Disse endringene gjør at vi nå kan høste av ubegrensede fornybare ressurser, sa Ife-direktøren.
- Bare fantasien bremser oss
Han framførte følgende positive budskap til en forsamling dominert av næringslivsledere, politikere og andre samfunnstopper:
- Veksten i fornybar energi overgår alle prognoser. Utviklingen er ikke lineær, veksten i disse markedene er eksponensiell som følge av at teknologien blir billigere og billigere.
Huseby mente at den nye situasjonen gir nye muligheter for norske industribedrifter. Den fremste bremseklossen er mangel på fantasi, sa han.
I dag legger Institutt for energiteknikk fram rapporten «Norske markedsmuligheter i de globale, fornybare verdikjedene», som utdyper hvilken rolle norske eksportører kan spille i denne energirevolusjonen.
- Norge var en vinner innen olje og gass. Nå vil det stå om hvem som kan omdanne den fornybare energien billigst og bli vinnere i dette nye markedet, sa han.
Millioner vil få jobb
Nils Morten Huseby sa videre at det som kjennetegner disse fire fornybare energiteknologiene, er at de er tilgjengelige over hele verden, de er allerede konkurransedyktige uten subsidier i utvalgte markeder og de blir billigere jo mer vi bruker dem. Ifølge Ife-direktøren vil dette energimarkedet derfor bære preg av masseproduksjon av teknologikomponenter i et enormt globalt nettverk av spesialiserte industribedrifter.
I forordet til Ife-rapporten heter det at disse «fornybare energiteknologiene vil gi arbeidsplasser til millioner av mennesker innen en rekke forskjellige områder som spenner fra mineralutvinning og foredling, via komponentproduksjon og systemintegrasjon, til avansert slutt bruk og tjenestelevering.»
- I dette markedet har Norge en stor mulighet for å hevde seg, blant annet ved å tilby tidligmarkeder som el- og hydrogenbiler og aktivt delta i teknologiutvikling, sa Husebye da han snakket til forsamlingen på NHOs årskonferanse.
Institutt for energiteknikk er av Norges Forskningsråd tildelt vertsrollen for to Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Begge tar for seg verdikjeden innen solceller, batterier og hydrogen. Instituttet forsker også på offshore vind.