Unntak for statlig sektor i styrket arbeidsmiljølov
Stortinget går inn for å styrke arbeidsmiljøloven, men de viktigste endringene gjelder ikke for offentlig sektor hvor problemene rundt midlertidighet er størst
Jobber med saken. Statsråd Tora Aasland har nedsatt et arbeidsutvalg som skal foreslå tiltak for å få ned andelen midlertidig ansatte i UH-sektoren. Her sammen med professor May-Britt Hägg under et NTNU-besøk tidliger i vår.Sølvi W. Normannsen
Ansvar plassert. Forskerforbundets leder Bjarne Hodne, gleder seg over at problemet rundt overdreven bruk av midlertidighet blir tatt tak i.Thomas Bjørnflaten
Innstillingen om endringer i arbeidsmiljøloven krever at private virksomheter har minst ett årlig møte med arbeidstakerne for å drøfte hvordan bedriften bruker midlertidige ansettelser. Arbeidstilsynet får i oppdrag å sikre at drøftingsplikten blir overholdt, og - om nødvendig- gi pålegg til arbeidsgiver.
Innstramming i privat sektor
Samtidig kommer det en ytterligere presisering av den såkalte ”fireårsregelen”: Arbeidsmiljøloven understreker nå at fravær ikke skal komme til fratrekk i beregningen av hvor lenge en ”løsarbeider” har vært ansatt.
Virksomheter under Tjenestemannsloven - som statlige universiteter og høyskoler - er imidlertid unnatt paragrafene det gjelder.
Forskningsminister Tora Aasland har erkjent at universitets- og høyskolesektoren har en for høy andel midlertidig ansatte – selv om man ser bort fra vitenskapelige rekrutteringsstillinger. Et utvalg er nedsatt for å drøfte ulike tiltak for å få ned andelen. Bjørn T. Berg er sjef for fagpolitisk avdeling i Forskerforbundet og medlem av utvalget, som hadde oppstartmøte sist fredag.
- Det er merkelig at lovforslaget ikke omfatter statlig sektor, hvor problemet synes å være størst, sier han.
Fast i instituttsektoren, midlertidig på universitetet
Privat sektor er styrt av Arbeidsmiljøloven, mens statens arbeidsgiverforhold i tillegg er regulert av Tjenestemannsloven. Med den siste lovendingen, mener kritikerne at gapet, hva gjelder mulighet til å ansette midlertidig, øker ytterligere i favør det offentlige.
Forskere i den oppdragsfinansierte instituttsektoren blir i hovedregelen ansatt fast. Eksternfinansierte forskere på universiteter og høyskoler blir ofte bare tilbudt midletidige kontrakter.
Andelen midlertidige ansatte i norsk arbeidsliv er på rundt åtte prosent, i følge tall fra Forskerforbundet. UH-sektoren drives av 20 prosent uten fast kontrakt, og da er rekrutteringstillinger holdt utenfor.
Forskerforbundet bekymret
Det bekymrer Forskerforbundet, som har som mål å få UH-sektoren ned på nivået i arbeidslivet for øvrig.
- Med lovendringen gis privat sektor et sterkere verktøy enn det offentlige. Med tanke på den høye midlertidigheten i UH-sektoren, er det unektelig et paradoks at Arbeidsmiljøloven styrkes i arbeidslivet generelt, men ikke på universitetene og høyskolene, sier Bjørn T. Berg.
Oppdragsfinansiering er en viktig del av instituttsektorens økonomi. Den kan variere sterkt fra år til år, men gir likevel ikke lovlig hjemmel for midlertidige ansettelser. Eksternfinansierte forskere ved universitetene har vært vanlig. Mange av disse er midlertidig ansatt på bakgrunn av at noen utenfra finansierer prosjektet deres.
- Dette kan vi ikke leve med
- Lovverket for offentlig sektor har ikke holdt følge med tiden, mener hovedtillitsvalgt Svein Olav Antonsen ved Forskerforbundet lokalt på NTNU.
Han tror ikke at det i lengden er mulig å leve med så stor forskjell mellom stat og andre private virksomheter. Unntaket om at personer tilsatt på eksternfinansierte prosjekter ikke oppnår samme vern som andre i samme virksomhet, ble innført på en tid da det var langt færre eksterne prosjekter i UH-sektoren.
- I dag er en stor prosent av NTNUs budsjett basert på penger utenfra. Det er et paradoks at et privat forskningsinstitutt som kun lever av eksterne oppdrag må tilsette fast, mens man ved NTNU har anledning til å tilsette midlertidig, og uten at vedkommende oppnår det samme vernet mot oppsigelse som andre, påpeker Antonsen.
Partene diskuterer
Bjørn T Berg sier seg fornøyd med hvordan universitetene som arbeidsgiver håndterer utfordringen. Både NTNU og Universitetet i Bergen har nedsatt partssammensatte grupper for å se på problematikken med tanke på å få ned bruken av tidsbegrensede arbeidskontrakter.
Nå når T ora Aaslands arbeidsgruppe har igangsatt sitt mandat til å foreslå konkrete tiltak for å redusere bruken av midlertidige ansatte, tror Berg at det blant annet vil være nødvendig å drøfte den juridiske forskjellen mellom privat og offentlig sektor.
Leder av Forskerforbundet, Bjarne Hodne, er glad for at problemet rundt overdreven bruk av midlertidighet nå er solid plassert på den ansvarlige statsrådens bord.
- Nå har vi jobbet med denne saken i en årrekke. Da forventer jeg at arbeidsgruppens anbefalte tiltak følges opp av Tora Aasland, sier Bjarne Hodne.
NTNU kan bli gransket
Magnus Rindal er direktør for det statlige forskningsinstituttet NOVA og leder for arbeidsgruppen.
- Nå i startfasen konsentrerer vi oss om å få inn tallmateriale for å forsikre oss om at utvalget sitter med et felles bilde av realitetene, sier Rindal, som forteller at utvalget vil gå i dybden på tre institusjoner: Universitetet i Tromsø er allerede valgt ut, NTNU kan bli en annen, samt at man skal ta for seg én statlig høyskole.
- På institusjonsnivå vil vi se på hvordan arbeidsgiver anvender lovhjemlene for midlertidighet, sier Rindal.
Planen er å formulere tiltak innen 1. november 2010.