Her åpner Starmusfestivalen i Trondheim

Seks dager til ende skal vitenskap og kultur feires i skjønn forening i Trondheim Spektrum.

Publisert Sist oppdatert

Det er NTNU, med støtte fra blant andre Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Forskningsrådet som arrangerer festivalen.

NTNU har fått bevilget ti millioner kroner til festivalen av Kunnskapsdepartementet. Trondheim kommune spytter inn tre millioner, og fylkeskommunen to. I tillegg støtter det private næringslivet festivalen med rundt elleve millioner kroner, ifølge NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

Flere kjente fjes

Under festivalen kan en se mediepersonligheter som Larry King og Oliver Stone, de norske nobelprisvinnerne og musikere som Steve Vai.

I tillegg vil Brian Cox, britisk TV-personlighet og forsker ved CERN, gjøre opptak til en episode av sitt populærvitenskaplige radioprogram The Infinite Monkey Cage sammen med komiker Robin Ince.

Det største navnet på plakaten var imidlertid Stephen Hawking. Han skulle egentlig ha holdt et foredrag tirsdag, med påfølgende prisutdeling, men sykdommen gjør at han er ilagt reiseforbud. Foredraget vil derfor foregå via video fra Cambridge.

I natt ble det klart at også månevandreren Buzz Aldrin og kosmonauten og romvandrer Aleksei Leonov måtte melde avbud på kort varsel.

Prisutdelingen vil også finne sted, og der vil blant andre TV-serien «The Big Bang Theory» få en pris.

Kritikk mot billettprisene

I tillegg til det offisielle programmet arrangerer NTNU gratis morgen-arrangementer i løpet av uken. Og også i Midtbyen skjer det saker og ting når forskningseliten inntar byen, gjennom byprogrammet som inkluderer både foredrag, eksperimenter og underholdning.

Høye billettpriser har ført til noe kritikk mot Starmus-festivalen som har markert seg som en folkefestival. Aksel Tjora har tidligere sagt at det neppe blir noen folkefestival, og også Albert Collett har stilt spørsmål ved prisen på festivalpass i en kronikk.

Til tross for at flere har reagert på prisen var det sist Universitetsavisa sjekket rundt 2200 av de totalt 3000 billettene som var solgt, selv om en tredjedel av disse hadde gått til sponsorer og arrangører.