norsk studentorganisasjon

To fra NTNU Ålesund blant de som vil stå i spissen for 250 000 studenter

En fra UiO og en fra Oslomet ønsker seg ledervervet. Blant de andre kandidatene er NTNUs minste studiested sterkt representert.

Flere hundre studentrepresentanter samlet i Tønsberg i 2022. I april i år samles de nok en gang.
Publisert Sist oppdatert

Nå har kandidatene til arbeidsutvalget i Norsk studentorgansisasjon (NSO) blitt annonsert. De som blir valgt på landsmøtet 14.-16. april skal lede den nasjonale interesseorganisasjonen som representerer 250 000 norske studenter.

Det er to som har meldt sitt kandidatur til leder og som ønsker å erstatte Maika Marie Godal Dam som studentenes mest prominente stemme. Oline Sæther ved Universitetet i Oslo og Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng ved Oslomet.

- Skal sikre studentmedvirkning på alle nivåer

Oline Sæther kommer fra UiO.

Sæther har vært studentleder ved Det medisinske fakultet i to og et halvt år, jobbet ett år som studie- og læringsmiljøansvarlig på fulltid i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo og er i år leder av samme studentparlament.

- NSO skal sette premissene. Studentenes økonomiske situasjon må bedres og studiestøtta må opp. Vi skal sikre flere studentboliger og tryggere boliger for studenter som leier privat. Vi skal sikre at institusjonene systematisk sikrer studentmedvirkning på alle nivåer og at ansvaret de har for studentenes læringsmiljø blir tydeligere, skriver Sæter om hva hun har lyst til å oppnå som leder.

Vil gi studenter fritiden tilbake

Nyeng leder på sin side Studentparlamentet ved OsloMet.

Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng studerer ved Oslomet.

- Jeg ønsker å jobbe for at alle studenter får fritiden sin tilbake. Fritid som de kan bruke på familie, frivillighet, hobbyer, venner, samfunnspåvirkning og velfortjente hvilekvelder i et trygt og godt hjem. Dette tar en forgitt at alle andre fulltidsarbeidende har tid og råd til å gjøre, og det skulle bare mangle at studenter får oppleve det samme, skriver han.

I likhet med Sæter ønsker han å ha opp studielånet.

- Som leder av NSO ønsker jeg å gå i front for å bedre rammevilkårene for studenter over hele landet. Det finnes lokale, regionale og nasjonale rammevilkår som alle trengs å løftes, men ett felles rammevilkår er studiestøtten, skriver Nyeng.

Tidligere Ålesund representant blant tre nestleder-kandidater

Det er tre som har meldt sin interesse i å være nestleder. Blant dem finner man blant annet NTNU-student Torjus Levisen Johansen. Han studerer ved NTNU i Ålesund og har tidligere vært representant for samme campus i Studenttinget ved NTNU. Han har også vært representant i NSOs sentralstyre de siste to årene.

Torjus Levisen Johansen vil være nestleder i NSO.

- 2 300 av NTNUs 42 000 studenter hører til i Ålesund. En av styrkene mine ligger i at jeg kjenner problemene som kan oppstå i samspillet mellom hvert enkelt studiested og den sentrale ledelsen. Dette er problematikk jeg vet flere av våre medlemslag befinner seg i, skriver Johansen.

Mot han stiller Elida Linnea Slettum ved Universitetet i Bergen. Hun har også vært representant i NSOs sentralstyre og har tidligere vært nestleder ved Studentparlamentet ved UiB.

I tillegg stiller Max Henrik Arvidsson ved Høyskolen Kristiania. Han skriver at han har hatt flere verv i både studentpolitikken og partipolitisk i Unge Høyre.

Studentparlament leder i Ålesund vil ha ansvar for læringsmiljø

Ole-Markus Simonsen er den andre av de to NTNU-kandidatene. Også han studerer i Ålesund, hvor han i dag er leder for det lokale studentparlamentet. Han er eneste kandidat til vervet som fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig.

Ole-Markus Simonsen mener det har gitt han en unik erfaring å være studentpolitisk leder ved det minste studiestedet, ved Norges største universitet.

- Vervet som stedlig leder for det minste studiestedet, på Norges største Universitet har gitt meg en unik erfaring og kompetanse i utfordringene ved de største studentdemokratiene. Innsikten har gitt meg en stor forståelse av hva det vil si å utrette så mye som mulig med de begrensede ressursene en har på et lite campus, skriver Simonsen.

Jens Bartnes er eneste kandidat til vervet som internasjonalt ansvarlig. Han studerer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der har han vært leder og internasjonalt ansvarlig i det lokale studenttinget.

Per innmeldingsfristen for å bli vurdert av valgkomiteen som gikk ut 5. mars hadde ingen stilt til de to resterende vervene i NSOs arbeidsutvalg. Disse er da fag- og forskningspolitisk ansvarlig og velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig.

Valgkomiteens innstilling til arbeidsutvalg og sentralstyre i NSO vil bli offentliggjort 11. april.